• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η όμορφη «λίμνη των κρίνων» - Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στην Κέρκυρα - Δείτε τις φωτογραφίες

May 25, 2021 3185
Η όμορφη «λίμνη των κρίνων»
 
Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στην Κέρκυρα - Δείτε τις φωτογραφίες
 
 
Η Κέρκυρα κρύβει πολλές ομορφιές και μοναδικά σημεία και μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, όταν βρεθεί στο νησί. Ένα από αυτά είναι η λιγότερο γνωστή λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Eίναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και πολυποίκιλο οικοσύστημα. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, μετά την παραλία του Αλμυρού και του Άγιου Σπυρίδωνα.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη καταλαμβάνει συνολική έκταση 400 περίπου στρεμμάτων και αποτελείται από το έλος Κουνουφάδι και την κυρίως λιμνοθάλασσα και είναι ένα μέρος γεμάτο αγριολούλουδα και καλαμιές, καθώς και υδρόβια φυτά που δε συναντά κανείς σε κανένα άλλο σημείο των Επτανήσων.

Στο σημαντικό υγροβιότοπο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90 είδη αποδημητικών πουλιών, όπως ερωδιούς και κορμοράνους. Στη λιμνοθάλασσα ζει και η βίδρα ή σβίδρα (Lutra lutra), όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι και που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς στην λιμνοθάλασσα. Οι τελματοχελώνες της λιμνοθάλασσας ανήκουν στις οικογένειες Emys orbicularis και Mauremys caspica και είναι σημαντικά πανιδικά στοιχεία, των υγροτόπων της Μεσογείου
Η ιχθυοκαλλιέργεια στη λιμνοθάλασσα είναι εκτατικής μορφής , δηλαδή στηρίζεται στο βιολογικό φαινόμενο της διαχρονικής μετανάστευσης ορισμένων ειδών από τη θάλασσα και αντίστροφα. Τα κυριότερα είδη ψαριών που αλιεύονται είναι χέλια, κεφαλοειδή, τσιπούρες, λαβράκια και σαργοί.
 
Ξεχωριστή είναι και η χλωρίδα της περιοχής, καθώς εντοπίζονται δεκαέξι είδη ορχιδέας, ενώ στην επιφάνειά της πλέουν και πολλοί κρίνοι. Γι’ αυτό και η λιμνοθάλασσα είναι γνωστή και ως η «λίμνη των κρίνων» ή η «λίμνη της ορχιδέας». Στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη μπορεί να βρει κανείς δεκαέξι διαφορετικά είδη ορχιδέας – ο τόπος είναι κατάφυτος από λουλούδια και άγρια βλάστηση και προσφέρει εξαιρετικό τοπίο για χαλαρές βόλτες, φωτογραφίσεις ακόμα και πικνίκ αν είναι κανείς προσεκτικός.
Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την οικολογική ισορροπία.

 

Απειλές για τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Παρά το γεγονός ότι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η τουριστική ανάπτυξη φαίνεται να την απειλεί σημαντικά.

Πολλά από τα ενδημικά και αποδημητικά πουλιά πέφτουν νεκρά στη λίμνη, η οποία είναι γεμάτη από σκάγια. Οι τοπικοί παράγοντες δηλώνουν ότι ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί πουλιά που πέθαναν από μολυβδίαση, δηλητηριασμένα από τα σκόρπια σκάγια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search