Print this page

Δυναμικά στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

June 16, 2021 394



Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη απεργία και κινητοποίηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τον ΣΕΠΕ και χτυπάει τον εργαζόμενο, τα συνδικάτα κατεβάζουν ξανά τον κόσμο τους στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ενώ η ψήφιση του καταστροφικού σχεδίου νόμου αναμένεται σήμερα

Από το πρωί οι πολίτες απαντούν με κινητοποιήσεις στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τις μεθοδεύσεις εναντίον τους. Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησε το πρωί η ΑΔΕΔΥ, που προχωρά στην απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις  λειτουργώντας απεργοσπαστικά σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΟΛΜΕ . Οι Δήμοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) επίσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.


Πορεία στο Σύνταγμα έκαναν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μαζί με πολιτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι προγραμματισμένη δεύτερη συγκέντρωση το απόγευμα.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς την πλατεία Συντάγματος με συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και διάλογο», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά» και το απόγευμα στις 17:00, θα είναι ξανά έξω από τη Βουλή.

Μ-Λ ΚΚΕ και ΕΡΓ.Α.Σ

Άλλη μια μάχη κόντρα στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη έδωσαν σήμερα το πρωί συνδικάτα και εργαζόμενοι που έχουν προγραμματίσει πρωινά και απογευματινά συλλαλητήρια στην Αθήνα.

 

Απεργιακή συγκέντρωση απο το ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή από ΑΔΕΔΥ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις της αριστεράς.

ΑΔΕΔΥ

Στην πορεία ανάμεσα σε άλλους πορεύτηκε και το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓ.ΑΣ. με δικό της μπλοκ.

Μ-Λ ΚΚΕ και ΕΡΓ.Α.Σ

Σε ανακοίνωσή της η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓ.Α.Σ.) σημειώνει:

Δεκανίκια ξανά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα ρεφορμιστικά κόμματα – Με αγωγές και απαγορεύσεις επιχειρεί να σταματήσει η κυβέρνηση την απεργία – Αγώνας κόντρα στην πολιτική των απαγορεύσεων

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του αυταρχισμού, του χτυπήματος των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της απαγόρευσης της απεργίας, έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας σε αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που κήρυξαν την απεργία για τις 16/6.

Η ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νόμου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και για αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη για την όποια αναστάτωση θα προκαλούνταν στις πανελλαδικές. Ενεργοποιώντας όμως έναν άθλιο κοινωνικό αυτοματισμό, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τους μαθητές ως άλλοθι για το χτύπημα της απεργίας.

Η αγωγή που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας εναντίον της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και κάθε συνδικαλιστικού φορέα που καλύπτει εργαζόμενους που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις είχε αυτόν ακριβώς  το σκοπό. Να κατοχυρώσει μια ακόμα απαγόρευση απεργίας και μάλιστα τριτοβάθμιου οργάνου.

ΣΕΚΑ (Έκτακτοι Αρχαιολόγοι)

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και με απαίτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου επιχειρεί για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, να απαγορεύσει την απεργία των ναυτεργατών, με νέα αγωγή και απαγορευτική απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά. Είναι φανερό ότι επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να παγιώσει ένα αντιδραστικό καθεστώς στον νευραλγικό κλάδο της ναυσιπλοΐας, με στόχο την γενίκευση του.

Με δεδομένο ότι οι κύριοι συνδικαλιστικοί φορείς που καλούν την απεργία είναι η ΑΔΕΔΥ το ΕΚΑ και οι ναυτεργατικές ομοσπονδίες, οι  αγωγές της κυβέρνησης και των εφοπλιστών συνιστούν μια πρωτοφανή απόπειρα καθολικής απαγόρευσης  της απεργίας την ημέρα της ψήφισης του νόμου.

Όσο και αν επαναλαμβάνει τα περί «σεβασμού του δικαιώματος στην απεργία» η κυβέρνηση επιχειρεί, πριν ακόμα ψηφίσει το νομοσχέδιο, να παγιώσει ένα αντιδραστικό καθεστώς με καρατομημένες συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Να ενεργοποιήσει τις διατάξεις περί «προσωπικού ασφαλείας» και «ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» απαγορεύοντας ουσιαστικά στο όνομα της «κοινωνικής ομαλότητας» κάθε αντίδραση στην βάρβαρη πολιτική της. Πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς στόχους που υπηρετούσε και υπηρετεί 15 μήνες τώρα η πολιτική των απαγορεύσεων με πρόσχημα την πανδημία.

Οι μέρες είναι κρίσιμες και το διακύβευμα τεράστιο. Για αυτό και οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των ρεφορμιστικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων για μια ακόμη φορά είναι βαριές. Απέναντι στην πίεση της κυβερνητικής προπαγάνδας, η αναδίπλωση αυτών των δυνάμεων και η απόφαση για εξαίρεση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας από την απεργία συνιστά ένα ακόμη πισώπλατο χτύπημα.

Προηγήθηκαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΕΚ στην ΟΛΜΕ, όπου με απόφαση τους ζητούσαν από την ΑΔΕΔΥ να εξαιρέσει τον κλάδο από την απεργία λόγω… πανελλαδικών. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα συνδικαλιστικά χρονικά απόφαση, με την οποία, επί της ουσίας, η ηγεσία ενός κλάδου ζητάει την επιστράτευση του!

Οι ίδιες παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ, αλλά και με την στήριξη του ΠΑΜΕ, υιοθέτησαν το αίτημα της ΟΛΜΕ εξαιρώντας όσους εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κάτι βέβαια που ειδικά αν μιλάμε για το υπουργείο παιδείας, ή άλλους κλάδους (πχ μεταφορές) είναι τουλάχιστον ασαφές. Η απόφαση προηγήθηκε της συνεδρίασης του πρωτοδικείου βγάζοντας την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, ενώ ακολούθησαν σχεδόν αμέσως και σχετικές αποφάσεις των σωματείων μεταφορών.

Πρόκειται για καθαρή συνθηκολόγηση απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις. Πρόκειται επί της ουσίας για αποδοχή των αντιδραστικών διατάξεων του νέου νόμου, όπου περιγράφεται με σαφή τρόπο η μη πραγματοποίηση κάθε απεργίας που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση. Δηλαδή η απαγόρευση κάθε απεργίας, αφού απεργία που δεν διαταράσσει την «ομαλότητα» δεν υπάρχει!

Και αν κάποιος αποδεχτεί, ότι δεν πρέπει να διαταράσσονται οι εξετάσεις των μαθητών -που στην Ελλάδα η κυρίαρχη προπαγάνδα τις παρουσιάζει χρόνια τώρα για τους ίδιους λόγους ως άβατο- τότε είναι σαν να απεμπολεί το δικαίωμα για κάθε απεργία. Από αυτές που «παρακωλύουν» ιατρικές πράξεις μέχρι αυτές που «παρεμποδίζουν» την ελεύθερη μετακίνηση, η στάση αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών, «νομιμοποιεί» την απαγόρευση τους.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ειδικά των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα. Με τις τοποθετήσεις βουλευτών τους στη συζήτηση για το νόμο στη βουλή λιπαίνουν το έδαφος για του αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Απέναντι στα άθλια διλλήματα του Χατζηδάκη του τύπου, «πείτε μας αν είστε με την αγωνία των μαθητών ή με τους συνδικαλιστές», οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων καμώνονταν τους υπερασπιστές της απεργίας, κραδαίνοντας τις αποφάσεις υπονόμευσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών! Με τοποθετήσεις που συμπλήρωναν η μία την άλλη, Σκουρλέτης και Παφίλης, απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα δεν υπερασπίζονταν το δικαίωμα στην απεργία, αλλά υμνούσαν τις αποφάσεις απεργοσπασίας! Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ ως υπεύθυνη στάση, σε πλήρη ταύτιση με το δελτίο τύπου του υπουργείου.

Αυτό που επί της ουσίας είχαν να καταλογίσουν αμφότεροι στην κυβέρνηση ήταν ότι ενώ γνώριζε την «υπεύθυνη στάση» των σωματείων, προχώρησε σε αγωγή για επικοινωνιακούς λόγους! Πραγματικά αν το «απεργιακό μέτωπο» έχει τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται εχθρούς.

Όλοι αυτοί, αν και δηλώνουν ότι κρατούν «στάση υπευθυνότητας» απέναντι στους μαθητές, στην πραγματικότητα τηρούν «στάση υπευθυνότητας» απέναντι στην κυβερνητική πίεση και τις επιταγές της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει μια σφοδρή επίθεση ενάντια στα συνδικάτα και την απεργία. Μπροστά στο βάθεμα της κρίσης και στις εκρηκτικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν, θέλει να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους το μοναδικό όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, αυτό της συλλογικής πάλης και της απεργίας, Επιστέγασμα αυτής της αντιδραστικής πολιτικής είναι ο νέος αντεργατικός νόμος.

Να υψώσουμε αγωνιστικό τείχος στην πολιτική των απαγορεύσεων.

Να απαντήσουμε στις δυνάμεις της προσαρμογής και της συνθηκολόγησης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΡΓ.Α.Σ)

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων το απόγευμα:

16.00 στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες των κατά τόπο Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών
17.00 είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.
την ίδια ώρα (17.00) στην πλατεία Κολοκοτρώνη είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
18.00 προστίθενται στο Σύνταγμα οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Στα ΜΜΕ έχει προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 14.00 ως τις 18.00 (σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα), στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου.


Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00 (τελευταία δρομολόγια πριν την στάση θα αναχωρήσουν στις 12.00, αποκατάσταση ροής εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις 18.00)
Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν μόνο ως τις 10.00 το πρωί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους που μεταβαίνουν στους χώρους πραγματοποίησης των Πανελλαδικών, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουν τα δρομολόγια ως το τέλος της ημέρας
ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 16.00
Επιβατικά πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η τελευταία κρίθηκε και πάλι παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ωστόσο στο λιμάνι είναι συγκεντρωμένοι απεργοί που προστατεύουν την κινητοποίησή τους από την επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική των εφοπλιστών.

Aris Oikonomou / SOOC
Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα, υπήρξε συνωστισμός στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ενημέρωναν ψευδώς τους επιβάτες ότι τα πλοία θα ταξιδέψουν κανονικά, προκαλώντας έτσι οι ίδιες την ταλαιπωρία τους. Οι επιβάτες όμως, δήλωναν: «Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο» στον ΣΚΑΙ. Ανάλογη εικόνα είχαμε και σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: «Είχαμε κλείσει, η εταιρεία δεν παίρνει καμία ευθύνη. Μας είπαν ότι θα γίνει κανονικά το δρομολόγιο και είμαστε εδώ και περιμένουμε. Καλά κάνουν οι άνρθωποι και κάνουν την απεργία τους και μπράβο τους. Είμαστε εδώ, θέλουμε ενημέρωση, η εταιρεία τίποτα…». «Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.