• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Όταν ακούμε για «σχέδιο ανάκαμψης» να ξέρουμε ότι μιλάνε για «υπερ-μνημόνιο»

June 17, 2021 363


ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Την «άδεια» της έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό «σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0» στο πλαίσιο του λεγόμενου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Για σχέδιο 175 επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης και ισχυρίστηκε ότι το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7ετίας.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην «πράσινη συμφωνία» που προωθεί η ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πρόκειται για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που θα φέρουν μαζί πανάκριβο ηλεκτρικό «πράσινο ρεύμα» και «πράσινους» έμμεσους φόρους στους εργαζόμενους.

Τι είναι λεγόμενο «σχέδιο ανάκαμψης»;

Το είχε εξηγήσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

«Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει σαν στόχο να κάνει update στο λειτουργικό της χώρας, στο software και το hardware της Ελλάδας. Για να μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρωτίστως το μέλλον και άρα τους ίδιους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές του κινητού μας για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις».
Με αυτόν τον δήθεν… νεανικό τρόπο το είχε περιγράψει περιέγραψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και εκλεκτό στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Μάλλον μπερδεύτηκε, τότε, ο κύριος υφυπουργός και νόμιζε πως ήταν σε ημερίδα του ΣΕΒ, όταν υποστήριζε ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε τη νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας, τη version 2 της Ελλάδας. Και το timing είναι ιδανικό, ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ίδιο κλίμα, τότε, το είχε χαρακτήρισε «ιστορικό» και ισχυρίστηκε πως το το ελληνικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι «ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις». Δεν μπόρεσε φυσικά να κρύψει ότι «αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» (για το σχέδιο Πισσαρίδη διαβάστε εδώ).

Τι είναι τελικά αυτό το Σχέδιο; Ένα νέο υπερμνημόνιο με τη γνωστή συνταγή: Εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους (με τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης …για όλους) και ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις (προς όφελος της διαβόητης ανταγωνιστικότητας).

Αυτή τη φορά το ζεστό χρήμα (τα 30 πλέον δισεκατομμύρια ευρώ) – «κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα νέο ΕΣΠΑ» το περιέγραψε ο Κ. Μητσοτάκης – θα έχει έχει κατεύθυνση τη λεγόμενη «ψηφιακή» μετάβαση και την πράσινη «ανάπτυξη», δηλαδή τις πράσινες μπίζνες με δήθεν περιβαλλοντική ανησυχία και σκοπό την αλλαγή των τεχνολογιών που θα φέρουν υψηλότερη κερδοφορία.
Συγκεκριμένα: Στον πρώτο πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» 6 δισ. ευρώ, στον δεύτερο πυλώνα της «ψηφιακής μετάβασης» 2,1 δισ. ευρώ, στον τρίτο πυλώνα για την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή» 5,2 δισ. ευρώ και στον τέταρτο («επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας») 4,8 δισ. ευρώ. Περίπου 18,2 δισ. ευρώ θα είναι οι επιδοτήσεις και περίπου 12,7 δισ. ευρώ τα δάνεια.

Στα παραπάνω προσθέστε και το αντεργατικό νομοσχέδιο- έκτρωμα που ψήφισε, χθες, η κυβέρνηση. Πάει μαζί με τέτοιου είδους ανάκαμψη. Ακόμα κι αν υλοποιήσει μέρος του σχεδίου για τους εργαζόμενους οι συνθήκες προβλέπονται ακόμα χειρότερες από τις σημερινές, διότι συνοδευτικό του νεοφιλελεύθερου σχεδίου είναι το έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, καταργώντας επίσημα το 8ωρο φέρνοντας τη 10ωρη εργασία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search