• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε δομές αντιμετώπισης των ναρκωτικών στην Κέρκυρα

June 24, 2021 2823

Δελτίο τύπου Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε δομές αντιμετώπισης των ναρκωτικών στην Κέρκυρα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών (26/6/2021) κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία σε δομές αντιμετώπισης των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κέρκυρα. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από την Τζένη Σκέμπρη (μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ), τον Μπάμπη Χαραλάμπους (περιφερειακό σύμβουλο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της Λαϊκής Συσπείρωσης) και τον Κώστα Ρούσσινο (δημοτικό σύμβουλο δήμου Βόρειας Κέρκυρας της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Η πανδημία του covid-19 ανέδειξε περισσότερο από ποτέ τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση και ξεγύμνωσε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, η ανασφάλεια απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας όξυναν τους ψυχολογικούς παράγοντες που ευνοούν την έναρξη, την αύξηση, τη συστηματοποίηση της χρήσης αλλά και την εγκατάλειψη της θεραπείας, καθώς στερούν το κίνητρο για καλύτερη ζωή. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων άγχους, μοναξιάς και θυμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας και (σύμφωνα με τη μέτρηση λυμάτων) είχε αύξηση κατανάλωσης ναρκωτικών και πολύ μεγάλη αύξηση αμφεταμινών (650%) που σχετίζεται με τη χαμηλή τιμή τους.

Έγινε λοιπόν, περιοδεία στο στεγνό θεραπευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» που λειτουργεί στο πλαίσιο της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και προσφέρει υψηλές υπηρεσίες απεξάρτησης δημόσια και δωρεάν μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η λειτουργία του «ΔΙΑΠΛΟΥ» είναι μια κατάκτηση του αντιναρκωτικού κινήματος που σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα επέβαλε τη δημιουργία μιας τέτοιας αναγκαίας δομής στο νησί μας και μάλιστα σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωναν τις δημόσιες δομές Υγείας. Το ΚΚΕ με κάθε τρόπο, προώθησε το αίτημα της λειτουργίας και της στελέχωσης του στεγνού προγράμματος, με τη συμμετοχή και τη δράση των μελών του στις πολύμορφες εκδηλώσεις του αντιναρκωτικού κινήματος, με την υιοθέτηση αντιναρκωτικών αιτημάτων στα ταξικά σωματεία, με παρεμβάσεις και στους 13 (τότε) δήμους της Κέρκυρας, με κοινοβουλευτικές επερωτήσεις κτλ. Στη συνάντηση μιλήσαμε με εργαζόμενους και εθελοντές και ενημερωθήκαμε για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Χρειάζεται να γίνουν άμεσα τουλάχιστον 15 προσλήψεις (10 άτομα επιστημονικό προσωπικό και 5 ειδικοί θεραπευτές) καθώς και βοηθητικό προσωπικό. Η μονάδα σήμερα εξυπηρετεί 90 θεραπευόμενους, κάνει συμβουλευτική στα μέλη των οικογενειών τους, έχει πρόγραμμα στις φυλακές της Κέρκυρας, καλείται να στελεχώσει τον Συμβουλευτικό Σταθμό Σφακερών και να δημιουργήσει ανάλογο στη Νότια Κέρκυρα, ενώ έχει τμήματα εφήβων και ενηλίκων και ειδικά προγράμματα για αντιμετώπιση του αλκολισμού, της εξάρτησης από το τζόγο, το διαδίκτυο κτλ. Αυτή τη στιγμή μόνιμα δουλεύουν στο πρόγραμμα 2 άτομα, ο επιστημονικά υπεύθυνος Ηλίας Μιχαλαρέας και μια ακόμη θεραπεύτρια, ενώ επικουρικά βοηθούν μια κοινωνική λειτουργός, ψυχίατρος και 2 υπάλληλοι που έρχονται από την κλινική του Νοσοκομείου, όποτε μπορούν. Τα κενά καλύπτουν 5 εθελοντές, ενώ σημαντική βοήθεια προσφέρει και ο σύλλογος γονέων και φίλων του προγράμματος «ΔΙΑΠΛΟΥΣ». Δεκάδες άνθρωποι έχουν απεξαρτηθεί από το πρόγραμμα, αυτά τα χρόνια!

Επόμενος σταθμός της περιοδείας μας ήταν ο ΟΚΑΝΑ, που μιλήσαμε με την ψυχολόγο Γιαννακοπούλου Τερψιθέα και άλλους εργαζόμενους της δομής. Το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ είναι πρόγραμμα υποκατάστασης, μόνο για χρήστες ηρωίνης, που χορηγεί βουπρενορφίνη, ενώ έχει και συμβουλευτικό τμήμα ψυχοθεραπείας. Υπάρχουν σήμερα 121 οφελούμενοι, που είναι ενεργοί χρήστες, κάποιοι συντηρούμενοι για 10 ή 12 χρόνια. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 90%) είναι άντρες και οι περισσότεροι στην παραγωγική ηλικία 30-50 ετών. Το πρόγραμμα αυτό δεν οδηγεί στην απεξάρτηση, αλλά στην μείωση της βλάβης, ενώ σύμφωνα με την ψυχολόγο του προγράμματος πολλοί από τους οφελούμενους έχουν δει βελτίωση στις σχέσεις τους και στη ζωή τους. Γίνεται προσπάθεια και προτρέπονται οι χρήστες να μειώσουν και να διακόψουν τη χρήση, ενώ συνήθως προσεγγίζουν το πρόγραμμα είτε κατόπιν κάποιας εμπλοκής με το νόμο, είτε κατ’ απαίτηση του περιβάλλοντός τους. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η φύλαξη

που γίνεται από ιδιωτική εταιρία, ενώ χρειάζεται συντήρηση και υλικοτεχνική αναβάθμιση του κτιρίου. Αυτή τη στιγμή εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας 4 άτομα, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι με πρόγραμμα, σε πρακτική ή από ιδιωτική εταιρεία. Χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 1 γιατρός (κατά προτίμηση ψυχίατρος), 2 νοσηλευτές, 1 θεραπευτής κι επικουρικό προσωπικό.

ΤΩΡΑ απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης:

Η επιδείνωση της τοξικοεξάρτησης δεν θα αναχαιτιστεί με το πέρας της πανδημίας. Η κρίση που επιταχύνθηκε με την πανδημία κι οι κοινωνικές της επιπτώσεις, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με σκληρά περιοριστικά μέτρα, με την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» χωρίς ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς εξασφάλιση μέτρων προστασίας της υγείας και του εισοδήματος έφεραν και θα φέρουν πολλαπλές συνέπειες στην ψυχολογία των νέων.

Δεν ανεχόμαστε την εγκληματική “δήθεν” αντιναρκωτική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και της Ε.Ε. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στις συνέπειες που διαμορφώνουν στους όρους συνείδησης και δράσης της νέας γενιάς είναι υπόθεση του λαού, είναι δικός του αγώνας.

Απευθύνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη δράση τους τα αιτήματα του αντιναρκωτικού κινήματος.

Απαιτούμε τώρα:

· Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Προγράμματα κατά των εξαρτήσεων σ’ όλες τις σχολικές βαθμίδες, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα στρατόπεδα.

· Εξειδικευμένα επιστημονικά προγράμματα πρόληψης στις συνθήκες της καραντίνας.

· Άμεσες προσλήψεις για πλήρη στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης. Άμεση δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης όπου υπάρχει ανάγκη.

· Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, προστασία των ανέργων και των κοινωνικά ευάλωτων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

· Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές. Καμία αντιδραστική αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

· Δημιουργία νέων στεγνών προγραμμάτων όπου υπάρχει ανάγκη και άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.

· Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στην Πρόληψη και Απεξάρτηση. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους.

· Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «σκληρά – μαλακά», σε «λειτουργικό - μη λειτουργικό χρήστη», σε «ακίνδυνη - επικίνδυνη χρήση».

· Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.

Ελεύθερες ουσίες, σημαίνει κλειδωμένα όνειρα για το λαό και τη νεολαία!

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, σε μια αγωνιστική στάση ζωής και να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για δουλειά με δικαιώματα για όλους, για Υγεία και Παιδεία δημόσια και δωρεάν, για δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο και διακοπές. Καλούμε σε συμπόρευση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κοινωνική συμμαχία που είναι οι προϋποθέσεις για την ανατροπή του ξεπερασμένου, βάρβαρου, εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που μόνο πολέμους, φτώχεια, αποξένωση και ναρκωτικά μπορεί πλέον να προσφέρει. Παλεύουμε για την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου, ανώτερου κοινωνικού συστήματος του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, εκεί που οι εργαζόμενοι μπορούν να χτίσουν το μέλλον που αντιστοιχεί στις κατακτήσεις του 21ου αιώνα.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search