Print this page

Νέα Σμύρνη: Έκθεση – «Κόλαφος» αποκαλύπτει τα ψέματα ΕΛ.ΑΣ. και Υπ. ΠροΠο (Video)

July 01, 2021 796


Έκθετοι για ακόμη μία φορά ΕΛΑΣ και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον βάναυσο ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη.


Το αφήγημα της ΕΛΑΣ, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και πολλών ΜΜΕ περί επίθεσης σε αστυνομικούς, καταρρίπτει και η ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective.

Η ομάδα φέρνει στο φως νέα ντοκουμέντα για το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου, στη Νέα Σμύρνη πριν, μετά και κατά διάρκεια του άγριου ξυλοδαρμού του 29χρονου Αλέξανδρου στην κεντρική πλατεία της περιοχής, επειδή μαζί με άλλους πολίτες διαμαρτυρήθηκε για την άδικη επιβολή προστίμου σε οικογένεια με παιδιά.


Η Disinfaux Collective βασίζεται σε αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό εξετάζοντας τη συνάφεια των γεγονότων με τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, τις κινήσεις πολιτών και αστυνομικών, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ για την καταστολή του πλήθους.

Τα κρίσιμα σημεία
Αναλύονται εκτενώς τρία κύρια σημεία που απασχόλησαν την σχετική δικογραφία και τα όσα ακολούθησαν σε επίπεδο δημοσιευμάτων:

1. «πλήθος πολιτών επιτέθηκε κατά αστυνομικών»

Ο φακός γελοιοποιεί με τεκμήρια τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία περί 40 πολιτών που «επιχείρησαν να περικυκλώσουν τους αστυνομικούς», περί 50 πολιτών που «επιτέθηκαν στους αστυνομικούς» και των 20 πολιτών που «εκτέλεσαν προαποφασισμένη επίθεση κατά των αστυνομικών» (η τελευταία αναφορά έχει γίνει ενόρκως από υπαρχιφύλακα της ΕΛΑΣ).

Τεκμηριώνεται επίσης από τον συγχρονισμό του υλικού ότι ο ξυλοδαρμός του πολίτη γίνεται 3 λεπτά πριν την υποτιθέμενη επίθεση πολιτών την οποία υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ότι δέχθηκαν, όπως και είναι εμφανές ότι καμία οργανωμένη επίθεση σε αστυνομικούς δεν υπήρξε.

Κατά συνέπεια καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι οι συλλήψεις που έγιναν οφείλονται σε επίθεση πολιτών σε αστυνομικούς.

2. «Τα θύματα της αστυνομικής επίθεσης αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν υλικό από αστυνομικών»

Τα διαθέσιμα βίντεο σαφώς καταγράφουν τα χέρια του πολίτη που δέχεται την επίθεση των αστυνομικών και σε κανένα σημείο δεν γίνεται καμία κίνηση προς οποιοδήποτε οπλισμό φέρουν αυτοί, όπως και από άλλο πολίτη.

Αντίθετα, καταγράφεται δεύτερη επίθεση στο ίδιο θύμα από τους αστυνομικούς, ενώ ήδη τον έχουν υπό τον έλεγχό τους.

3. Τεκμηριώνονται πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης πτυσσόμενων μεταλλικών γκλοπ κατά πολιτών

Οι δημιουργοί της ανάλυσης υπενθυμίζουν ότι ακόμη και συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ αμφισβητούν κατά πόσο είναι σύννομη η χρήση τους εφόσον δεν χορηγούνται στους αστυνομικούς από την υπηρεσία τους.

4. οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν δεν είχαν επαρκή εκπαίδευση και προϋπηρεσία

Μεταξύ της πρώτης ομάδας αστυνομικών της ΔΙΑΣ που είναι εξ αρχής στο σημείο, με βάση τα διακριτικά τους δύο έχουν τουλάχιστον 5ετή και 3ετή υπηρεσία στην ΕΛΑΣ, με βαθμό ανθυπαστυνόμου και αρχιφύλακα.

Συμπεράσματα
Σύμφωνα με την ομάδα, που τοποθέτησε 16 διαθέσιμα βίντεο σε χρονολογική σειρά καταρρίπτεται το αφήγημα των αρχών για την υπόθεση. Ειδικότερα, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κάνουν εκτεταμένη χρήση πτυσσόμενων γκλοπ κατά ατόμου, ο οποίος δεν αντιστέκεται.
Δεν προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό ότι υπήρξε κάποιου είδους οργανωμένη ομάδα ατόμων που κινούνταν συντεταγμένα ενάντια στους αστυνομικούς.
Σε κανένα από τα βίντεο δεν απεικονίζεται άτομο ή ομάδα ατόμων να επιτίθεται κατά αστυνομικών.
Δεν καταγράφεται απόπειρα αφαίρεσης οπλισμού η/και εξοπλισμού των αστυνομικών από το σύνολο των πολιτών ή από μεμονωμένα άτομα.
Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν από την αρχή στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και εμπλέκονται στο περιστατικό, έχουν το λιγότερο τρία χρόνια υπηρεσίας στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ.
Αναντιστοιχίες στις καταθέσεις των αστυνομικών, αλλά και στις κατηγορίες που οι αρχές προσάπτουν στους συλληφθέντες
Το σχετικό βίντεο τελειώνει με την επισήμανση ότι «τρεις μήνες μετά το περιστατικό, η Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνει ότι ακόμη εκκρεμεί η διερεύνηση της υπόθεσης και διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό, ενώ ένας εκ των εμπλεκόμενων αστυνομικών έχει τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Διαβάστε όλη την ανάλυση ΕΔΩ

Πηγή: www.rosa.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.