• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Με την έκθεση της ΤτΕ ο Σουρνάρας επιχειρεί να στηρίξει την κάλπικη κυβερνητική προπαγάνδα για εκτίναξη της ανάπτυξης

July 04, 2021 698

 

Υποβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα (28/06) στον Πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση η ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορά στη Νομισματική Πολιτική 2020-2021.
Η Έκθεση χαρακτηρίζεται από μία ψεύτικη αισιοδοξία, καθώς ο Γ. Στουρνάρας επιχειρεί να στηρίξει την κυβερνητική προπαγάνδα για εκτίναξη της ανάπτυξης, αλλά τα διεθνή και εσωτερικά οικονομικά δεδομένα τον διαψεύδουν.

Πρώτο, θεωρεί υπεύθυνη για τις «πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις» της παγκόσμιας οικονομίας την πανδημία, αρνούμενος επιμελώς να αναφέρει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση που συνεχίζεται -με μία μικρή διακοπή- ήδη από το 2008. Έχοντας το μυαλό του προφανώς στην Κίνα και σε κάποια ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη της Δύσης, ανακαλύπτει πως η ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει ξεκινήσει, είναι «άνιση και ασύμμετρη», παραβιάζοντας τις ανοιχτές πόρτες του νόμου της ανισομετρίας στην ανάπτυξη του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Δεύτερο, επιβεβαιώνει την «αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, ναύλων μεταφοράς και εφοδιαστικών αλυσίδων, με συνέπεια την αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα». Το περίεργο είναι ότι για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα, προβλέπει αυξημένη κατανάλωση, τη στιγμή που η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, η δε ντόπια αγροτική και βιομηχανική παραγωγή θα δεχθεί καταστροφικά πλήγματα με την αύξηση των πρώτων υλών και των ναύλων μεταφοράς.

Τρίτο, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, διατείνεται πως ναι μεν τα περιοριστικά αντιλαϊκά μέτρα, το πρωτοφανές «τάισμα» της ολιγαρχίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «έδρασαν θετικά», αλλ’ όμως σε όλη τη διάρκεια του 2020 και κατά το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021, η «οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε σημαντικά, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων για τον περιορισμό της»! Θυμίζουμε ότι στην περσινή Έκθεσή της η ΤτΕ έκανε λόγο για «μηδενική ανάκαμψη ή για ύφεση έως 4,5%». Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα της ΤτΕ, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε διπλάσια περίπου από τις προβλέψεις, κατά 8,2% το 2020, δηλαδή κατά περίπου 15 δισ. €, (η Κομισιόν δίνει 10% μείωση, με βάση την «ενισχυμένη εποπτεία»). Η πτώση του ΑΕΠ, κατά την Έκθεση, οφείλεται κυρίως στην «κάμψη των εξαγωγών υπηρεσιών» (κομψή έκφραση του τουρισμού) και της «ιδιωτικής κατανάλωσης» (φτωχοποίηση των νοικοκυριών).

Τέταρτο, η «αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας οδήγησαν σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας (του ΑΕΠ) κατά 2,3% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο του 2021». Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση, η οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ) θα αυξηθεί (sic) με ρυθμό 4,2% για το 2021. Μάλιστα, οι διαθέσιμοι «δείκτες προσδοκιών» (κάτι ανάμεσα σε καφετζούδες και χαρτορίχτρες) της ΤτΕ προβλέπουν πως η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του 2021, «ως αποτέλεσμα της εγχώριας ζήτησης που είχε περιοριστεί, της έναρξης των έργων του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και της αναμενόμενης αύξησης των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2020». Για το 2022 και το 2023 ο ρυθμός μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,3% και 3,9% αντίστοιχα. Όμως, οι μαντικές ικανότητες της ΤτΕ διαψεύδονται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γ. Ρέτσο, που ξεκαθαρίζει πως η «αγορά» τουρισμού δεν έχει ανοίξει ακόμα (29η τακτική Συνέλευση στις 25/06/21), ενώ ένα τέταρτο κύμα πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών! Με λίγα λόγια, βλέποντας την πτώση του τουρισμού (συμμετοχή περίπου 30-35% στο ΑΕΠ) και την εξέλιξη της νέας μετάλλαξης «Δ» που θα επισύρει νέα μέτρα από το Σεπτέμβρη, το 2021 το ΑΕΠ φαίνεται οδηγείται σε μία νέα σημαντική συρρίκνωση αντί για αύξηση που ευαγγελίζονται Στουρνάρας και κυβέρνηση.

Πέμπτο, οι διαβόητες «επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης», λόγω των κονδυλίων του ευρωπαϊκού «Ταμείου Ανάκαμψης», ιδίως στην «πράσινη» και «ψηφιακή» τεχνολογία. Αρνείται ωστόσο να δει πως οι επιδοτήσεις και τα δανεικά αυξάνουν το ήδη δυσθεώρητο χρέος των 343 δισ. € (209% του ΑΕΠ), για το οποίο ο Στουρνάρας -και όχι μόνο- θεωρεί ότι «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει διασφαλισμένη»! Η Έκθεση θεωρεί σαν βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της «αναπτυξιακής» προσπάθειας και για την επίτευξη των στόχων του «ΕΣΑ&Α», την «εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις μετά την πανδημία». Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει α) πίεση των νοικοκυριών για την άμεση εξόφληση (ή ενεργοποίηση των πλειστηριασμών) των «κόκκινων» δανείων και μη εξυπηρετούμενων δανείων (το Μάρτη 2021 έφθαναν τα 47,3 δισ. €) και β) ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα των νοικοκυριών και ΜμΕ, που θα δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση για τα εργατολαϊκά στρώματα, ενώ θα χρηματοδοτήσουν απλό­χερα το ντόπιο κεφάλαιο.

Έκτο, ακολουθώντας κατά γράμμα το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-25», προβλέπει «διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για τη συνέχιση και επέκταση των μέτρων στήριξης». Δεν φθάνουν οι παροχές και οι επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων στη ντόπια ολιγαρχία, δεν φθάνουν οι δεκάδες αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι που πετσόκοψαν μισθούς και μεροκάματα, δεν φθάνουν οι απίστευτες διευκολύνσεις προς το ξένο κεφάλαιο, δεν φθάνουν οι νέοι πόροι του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αλλά έρχεται τώρα χωρίς ντροπή να «προβλέψει» πως το «πρωτογενές έλλειμμα» (η διαφορά ανάμεσα στις τρέχουσες δαπάνες και τα τρέχοντα έσοδα από φόρους κλπ) θα είναι περίπου 7,1% του ΑΕΠ (γύρω στα 12-13 δισ. €), που σηματοδοτεί νέο στράγγισμα του λαού. Να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με το ΜΠΔΣ 2022-25, η φοροληστεία εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών αυξάνεται κατά περίπου 32% μέχρι το 2025!

Έβδομο, παραδέχεται έμμεσα ότι λόγω της οριακής διατήρησης των χρηματοδοτικών αναγκών στο επίπεδο αναφοράς του 15% του ΑΕΠ, «εξαλείφεται οποιοδήποτε περιθώριο χαλάρωσης των μακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι σε περίπτωση αρνητικών διαταραχών». Τυχόν ελλείμματα κρατικού προϋπολογισμού και εμπορικού ισοζυγίου τροφοδοτούν το τεράστιο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, «αποτελούν παράγοντες κινδύνου και καθιστούν περισσότερο ευάλωτη την οικονομία σε μια νέα αρνητική εξωτερική διαταραχή». Η φράση είναι απολύτως τροχιοδεικτική στην κατεύθυνση κλιμάκωσης -αν όχι επέκτασης- των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Εξάλλου η στενή σύνδεση κράτους και τραπεζών, (μέσω της αυξημένης διακράτησης κρατικών ομολόγων εκ μέρους των τραπεζών, της παροχής κρατικών εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων) επιτείνει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όγδοο, προκύπτει άμεσος κίνδυνος να καταστούν ευάλωτα (δηλαδή να χάσουν την πολυδιαφημισμένη αξία τους) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αν αυστηροποιηθούν τα έκτακτα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πριν τα ομόλογα αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης.

Ένατο, ο Στουρνάρας επισημαίνει ότι «τυχόν γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενδέχεται να οξύνουν την προσφυγική κρίση και να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα και τις επενδύσεις». Η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ανύπαρκτη, η εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ άγνωστη, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και σφαιρών επιρροής άφαντοι, ενώ τελικά αποφαίνεται πως μία οξυμένη προσφυγική κρίση θα επηρεάσει τις «επενδύσεις»!

***

Η Έκθεση του Στουρνάρα υπηρετεί κυβερνητικές σκοπιμότητες, επιχειρώντας να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στο ζοφερό τοπίο. Ωστόσο, μετά δώδεκα χρόνια βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, μνημονιακής πολιτικής και πανδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησης της Δεξιάς και όλων των κυβερνήσεων των αστικών και ψευτοαριστερών κομμάτων, δεν έγινε καμία παραγωγική επένδυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν δημιουργήθηκαν θέσεις μόνιμης εργασίας, δεν ενισχύθηκαν οι υπάρχουσες δημόσιες υποδομές, δεν αναβαθμίστηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν δόθηκε προοπτική στον γεωργικό τομέα. Ολόκληρη η χώρα παραδέρνει μέσα στον εφιάλτη τής αντιπαραγωγικής «τουριστικής ανάπτυξης», της υγειονομικής κρίσης, των ελληνοτουρκικών εντάσεων, της εργασιακής ζούγκλας, της πρωτόγνωρης ανεργίας. Ένα μεγάλο μέρος των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» που προήλθαν από την ανελέητη φορολογία της κυβέρνησης Τσίπρα και τις κάθε είδους περικοπές που οδήγησαν στο διαβόητο «μαξιλάρι ασφαλείας» των 25-30 δισ. € φαγώθηκε.

Για δεύτερη χρονιά η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραπαίει και η χώρα και τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται αργά αλλά σταθερά στην καταστροφή, στον εφιάλτη της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Στον αντίποδα, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υπάκουος υπηρέτης των ξένων εντολών, ευνοήθηκε όσο ποτέ από την κρίση, με επιδοτήσεις, έμμεσες και άμεσες παροχές, χαμηλότοκα δάνεια και χρήμα. Οι συνεχείς δηλώσεις, τόσο του Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την αισιόδοξη τάχα πορεία της οικονομίας, αφορούν μονάχα το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τη ντόπια ολιγαρχία. Τα εργατολαϊκά και φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά θα υποβάλλονται εφεξής σε πιο στυγνή εκμετάλλευση, σε μεγαλύτερη αιμορραγία, προκειμένου να βοηθηθεί η μεγαλοαστική τάξη να βγει από την κρίση και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της. Αυτή την πραγματικότητα, των «θυσιών του ελληνικού λαού», εκθέτει ο Στουρνάρας χωρίς καμιά ντροπή, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός πως οι αιματηρές θυσίες του λαού μας αποτελούν το εφαλτήριο πάνω στο οποίο πατούν και υψώνονται οι ντόπιες επιλογές της μεγαλοαστικής τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, με διαχρονική προοπτική. Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα εξαθλιώσει για την αποπληρωμή του γενιές και γενιές Ελλήνων δεν απασχολεί καθόλου την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε βέβαια τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία που διαφεντεύουν τη χώρα.

Ολόκληρη η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, από την ΤτΕ και τα περισσότερα ΜΜΕ σαν μία τεράστια επιτυχία, σαν μία καθοριστική νίκη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, επιχειρώντας να διαστρέψουν την πραγματικότητα, να κάνουν το μαύρο άσπρο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search