Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι κρατήσεις/διανυκτερεύσεις στη χώρα μας, καταγράφοντας μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 61% μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 (1,1 δισ.), σε σύγκριση με τους 12 μήνες πριν από την πανδημία (Απρίλιος 2019 – Μάρτιος 2020: 2,8 δισ.), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.


Μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. με διαθέσιμα δεδομένα, οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα (-80%), στην Ισπανία (-78%), στην Ελλάδα (-74%), στην Πορτογαλία (-70%) και στην Ουγγαρία (-66%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας η Ολλανδία και η Δανία κατέγραψαν τη χαμηλότερη μείωση (-36%).
Ειδικότερα, μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες, οι διανυκτερεύσεις από μη κατοίκους της χώρας (διεθνείς επισκέπτες) μειώθηκαν κατά 79%, ενώ οι διανυκτερεύσεις από κατοίκους της χώρας μειώθηκαν κατά 45%.

Στην Ελλάδα κατεγράφη μείωση 77% και 55% αντιστοίχως. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από διεθνείς επισκέπτες μειώθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στην Ισπανία (-90%), τη Ρουμανία (-89%), την Ουγγαρία και τη Φινλανδία (-88%), και την Τσεχία (-87%).

“Φιλόδοξοι οι στόχοι”


Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να «διαλευκάνουν» έως έναν βαθμό την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς στην Ελλάδα, τονίζουν φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίοι, έναν και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας, τη χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη», καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη περνά από την «κρίση της πανδημίας».
Οι τουριστικοί φορείς της Ελλάδας αναφέρουν ότι έχει απομακρυνθεί πλέον ο στόχος που είχε τεθεί για το 2021, δηλαδή ο ελληνικός τουρισμός να έχει φέτος έσοδα στο ήμισυ των εσόδων του 2019, που ήταν περίπου 19 δισ. ευρώ.
Τώρα υπολογίζεται, βάσει του αριθμού των κρατήσεων, ότι ιδανικά τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 30% (για την ακρίβεια 31,58%) των εσόδων του 2019!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΓιάννη Ρέτσο, «με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και τα σημερινά δεδομένα στο παγκόσμιο μέτωπο της πανδημίας και των εμβολιασμών, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν είναι μάλλον φιλόδοξος στόχος. Οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2021 θα πρέπει να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη».


Την ίδια ώρα, με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού και των πολιτών, αποφασίστηκε η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του SARS-CoV-2 στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Επιπλέον αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση πως όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

 

Βρετανοί γιοκ


Σαν να μην αρκεί αυτό, νέο πονοκέφαλο προκαλεί στους ανθρώπους του τουρισμού η πρόσφατη απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να διατηρήσει τη χώρα μας στην πορτοκαλί βαθμίδα της ταξιδιωτικής λίστας, ενώ πρόσθετες αρρυθμίες παρατηρούνται και από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν ανησυχία ότι οι εισροές των ταξιδιωτών από τη Βρετανία, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, θα συνεχίσουν να είναι ισχνές, ενώ το κύμα ακυρώσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα θα συνεχιστεί. Οι ελπίδες για προσθήκη της Ελλάδας στην πράσινη λίστα έχουν διαψευστεί πολλές φορές.
Σχετικά με αυτές τις εξελίξεις παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι «μας λένε πόσο καλό θα κάνει το πιστοποιητικό στον τουρισμό, αλλά δεν μας λένε ποιος θα έρθει». Οι μόνοι που μπορεί να έχουν πιστοποιητικό θα είναι οι κάτοικοι του Ισραήλ, αφού δημιουργείται πρόβλημα και σε αυτούς που επιθυμούν, αλλά δεν μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Έτσι, σύμφωνα με τουριστικούς φορείς, παρά την ανάσα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπου ο εσωτερικός τουρισμός γέμισε όσα καταλύματα έχουν ανοίξει ήδη τις πύλες τους, το στοίχημα για έναν γεμάτο Ιούλιο φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Ιούλιος με πτώση


Μια πρώτη γεύση για το τι αναμένεται να επικρατήσει τον Ιούλιο στην αγορά του τουρισμού δίνουν και τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Σύμφωνα με αυτά και παρότι για την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου οι πτήσεις από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα αυξάνονται κατά 27,9%, η αύξηση είναι μικρότερη από αυτήν της εβδομάδας 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, η οποία φτάνει το 41,4%.

Για την ακρίβεια την εβδομάδα 28 Ιουνίου με 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την πορτοκαλί λίστα) και 46.233 από τη Γαλλία. Την ίδια εβδομάδα υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις. Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269) και Θεσσαλονίκη (48.169).


Αντίστοιχα για την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 698.060 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, εκ των οποίων οι 153.045 από τη Γερμανία, οι 113.753 από τη Βρετανία, οι 73.940 από την Ιταλία και οι 59.244 από τη Γαλλία. Αυξημένες φαίνεται να είναι και οι πτήσεις από Ολλανδία, Ελβετία και Αυστρία.
Όσο για τα αεροδρόμια που αναμένεται να δεχτούν τους περισσότερους επιβάτες των προαναφερθεισών πτήσεων, είναι αυτά της Αθήνας (177.537), του Ηρακλείου Κρήτης (116.262) και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.


Όπως όλα δείχνουν, οι «μεγάλες προσδοκίες» συσσωρεύονται πλέον σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να προσδοκούν και την επέκταση της σεζόν έως τον Νοέμβριο για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Βασικός συντελεστής επιτυχίας του παραπάνω σεναρίου βέβαια παραμένει το κατά πόσο η χώρα θα αποφύγει τόσο τη μετάλλαξη Δέλτα όσο κι ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2184 1-7-2021 Από Αντριάνα Βασιλά