• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Συσκέψεις για αντιπυρική «ασπίδα» στο Λαζαρέτο

July 12, 2021 4348

 

Πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου καταστροφικής φωτιάς στην αφύλαχτη μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο αναζητούνται με πρωτοβουλία του Συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας στα Ιόνια νησιά ναύαρχου ε.α. Αντώνη Σουρβίνου.

Για το θέμα αυτό ο υπεύθυνος Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, κατόπιν πρωτοβουλίας του, με εκπροσώπους φορέων που έχουν επιδείξει άμεσο ενδιαφέρον για την προστασία του Λαζαρέτου, στο πλαίσιο επαφών του, όπως εξήγησε, με όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες, για τη διαμόρφωση δέσμης πολύπλευρων και αποτελεσματικών μέτρων επείγοντος χαρακτήρα.

Την κινητοποίησή του επροκάλεσε η επιστολή που απηύθυνε ομάδα Κερκυραίων πολιτών την περασμένη Πέμπτη στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας τη χάραξη ή την ενίσχυση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νησάκι που αποτελεί Ιστορικό Τόπο.

Στη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με εκπροσώπους της τοπικής ένωσης πυροσβεστών, του πολιτιστικού συλλόγου Ποταμού, κινήματος εθελοντών-διασωστών και της ομάδας των εννέα πολιτών που απευθύνθηκαν στις αρμόδιες αρχές, ο Αντ. Σουρβίνος έκανε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι επιπρόσθετα μέτρα, ειδικά για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ήδη συζητούνται, έχουν κιόλας ζητηθεί ή εξετάζονται από το Λιμενικό Σώμα, αλλά και από τον Ναύσταθμο Κέρκυρας, σε συνεργασία φυσικά με τη διοίκηση των τοπικών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνέχεια είχε συζήτηση για το ίδιο θέμα με τον εντεταλμένο για το Λαζαρέτο, από πλευράς του Δήμου, δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Νεράντζη. 

Ήδη έχουν αντιδράσει θετικά στο αίτημα της ομάδας πολιτών, εξάλλου, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κέρκυρας πύραρχος Νίκος Κολοβός και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης.

Για την επίτευξη του στόχου της αυξημένης αντιπυρικής προστασίας του Λαζαρέτου η ομάδα πολιτών εσυνεργάστηκε τις τελευταίες ημέρες, επιπλέον, με την ένωση των πυροσβεστών της Κέρκυρας, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Καραταράκης επίσης ανέλαβε πρωτοβουλίες, σε συντονισμό με τον δραστήριο στα θέματα της προστασίας του Λαζαρέτου Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής του Ποταμού και με εθελοντικό κίνημα πολιτών για την αντιπυρική προστασία.  

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας των νησιών μας έχει αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες στο πλαίσιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και αναφέρεται στην περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, η οποία επίσης έχει κληθεί από τους πολίτες να μεριμνήσει για το θέμα, συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι στη νησίδα αυτή κατά την Κατοχή υπέφεραν αντιστασιακοί -ακόμη και μαθητές- όχι μόνο από την Κέρκυρα, αλλά και από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες, ως έγκλειστοι στο φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι Ιταλοί κατακτητές, ενώ Επτανήσιοι συγκαταλέγονται και στους μετέπειτα δεκάδες εκτελεσμένους αγωνιστές-ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Η λήψη πρόσθετων μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς στο Λαζαρέτο εζητήθηκε, λαμβανομένων υπόψη και των στοιχείων για βανδαλισμούς, καταστροφές και λεηλασίες σε εγκαταστάσεις της νησίδας που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας κατόπιν επίσκεψης άλλης ομάδας πολιτών στο Λαζαρέτο για τη διακρίβωση της ευστάθειας του Τοίχου των Εκτελέσεων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και λόγω παλαιότερων απειλών ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων. Η πυκνή και ανεξέλεγκτη βλάστηση στη νησίδα, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό συγκεντρωμένων εύφλεκτων υλικών, αποτελεί εξάλλου έναν ακόμη λόγο ανησυχίας, καθώς υπάρχει και κίνδυνος αυτανάφλεξης.  

Το σχετικό υπόμνημα της ομάδας πολιτών υπέγραφαν, ως γνωστόν, οι Βασίλης Γισδάκης, Σπύρος Καββαδίας, Παύλος Κουρσάρης, Γιώργος Λεβέντης, Σωτήρης Μικάλεφ, Ευγένιος Ραψομανίκης, Λίνα Ρούσσου, Πέτρος Στραβοράβδης και Λένα Στρατούλη.

Αποδέκτες του ήταν, πέραν όσων προαναφέρθηκαν, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, καθώς και ο διευθυντής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων και των υπηρεσιών του Κέντρου στην Κέρκυρα Γιώργος Ναούμ.

 

Χ.Κ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search