Print this page

Βλέπουμε το τυρί και όχι τη φάκα ( Για τον Κουμπαρά του Κ. Χατζηδάκη)

July 16, 2021 762



Τάσος Σταυρόπουλος*

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός για την Κοινωνική Ασφάλιση Παναγ. Τσακλόγλου και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ δημοσιογράφοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής σύνταξης θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει την Επικουρική σύνταξη και ότι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας στην Επικουρική σύνταξη δεν εγγυάται το μέλλον του Επικουρικού Ταμείου. «Οι νέοι εργαζόμενοι να μπορούν να δημιουργούν ένα ατομικό συνταξιοδοτικό κουμπαρά….. Είναι σημαντικό να ενισχύεται η ελευθερία επιλογών των νέων ανθρώπων».( συνέντευξη Χατζηδάκη στην «Καθημερινή» 21.3.2021 ).
Από «αμνησία» προφανώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί για την Κοινωνική απασφάλιση και οι δημοσιογράφοι δε μας ενημέρωσαν ότι η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη με το ν.2076/1992 και του Κ. Σημίτη με το ν.2676/1999 επέβαλαν στα ασφαλιστικά Ταμεία την «επένδυση» μέχρι του 23% των αποθεματικών τους σε μετοχές και με τη μεθοδευμένη κρίση του Χρηματιστηρίου το 2000 οι μετοχές έγιναν φύλλο και φτερό. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε τότε σε βάρος των συνταξιούχων και «μικροεπενδυτών». Ούτε τιμωρήθηκε κανένας τότε, ούτε για την κλοπή με τα δομημένα ομόλογα, ούτε αργότερα για τη ληστεία των ομολόγων.
Μας ζαλίζουν καθημερινά για αγαθά της ιδιωτικοποίησης και κανένας αρμόδιος δε μας υπενθύμισε την τύχη που είχαν οι συνταξιούχοι στις ΗΠΑ από τη χρεοκοπία ( Οκτ. 2001) της ENRON, που ένα πρωί βρέθηκαν 4.500.000 Αμερικανοί χωρίς συντάξεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών Πολ Ο’ Νιλ «Εταιρείες πάνε και έρχονται. Οφείλεται και αυτό στη μεγαλοφυΐα του καπιταλισμού» …. «Έτσι λειτουργεί το σύστημα». Οι άνθρωποι παίρνουν σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις και αναλόγως πληρώνουν τις συνέπειες ή γεύονται τους καρπούς»
Εννοείται ότι τις συνέπειες από τη χασούρα της «επένδυσης» θα την έχουν μόνο οι ασφαλισμένοι, αφού ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε να απαλλάξει τους υπεύθυνους του ΤΕΚΑ ( Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, αν η «επένδυση» δε θα αποδώσει και δε θα αποδώσει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί βιάστηκε άλλωστε η Κυβέρνηση να ψηφίσει « ποινικά το ακαταδίωκτο και την πλήρη αστική ασυλία των διαχειριστών των αποθεματικών μας»;
Γιατί δε λένε ξεκάθαρα ότι η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής σύνταξης είναι ένα σχέδιο χρηματοδότησης των ιδιωτών – μεγαλοκαρχαριών από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αν ήταν να κερδίσουν οι ασφαλισμένοι, γιατί να ιδιωτικοποιήσουν την Επικουρική σύνταξη. Αφελείς δεν είναι. Αφελείς είναι όσοι ακόμη πιστεύουν ότι το αναδιανεμητικό σύστημα δεν εγγυάται την Επικουρική σύνταξή μας, ενώ, αν προτιμήσουν το τζόγο για την Επικουρική, έχουν κάποια ελπίδα…….. Να κερδίσουν δηλ. οι συνταξιούχοι και να χάσουν οι κεφαλαιούχοι!!!!!!

* Ο Τάσος Σταυρόπουλος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

ΠΗΓΗ: e-lesxi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.