Print this page

Μην επιτρέψεις το έγκλημα αυτό να γίνει στη βάρδιά σου

July 22, 2021 811

 

Ανοιχτή επιστολή προς τους συμβασιούχους αρχαιολόγους που θα κληθούν να αποσπάσουν τις αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου.

 

Αγαπητέ συνάδελφε,

το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε εσένα που πιθανώς θα κληθείς να υπηρετήσεις ένα αρχαιολογικό έγκλημα. Μη δεχτείς.

 

Το ξέρεις ότι είναι έγκλημα. Ολους αυτούς τους μήνες που η κυβέρνηση έβαλε μπρος το σχέδιο ξηλώματος της Βενιζέλου, βρέθηκε σε αντίπαλο στρατόπεδο και με την Κοινωνία και με την Επιστήμη. Το ξέρεις ότι δεν σπουδάσαμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δώσαμε όρκο στις Μούσες, όχι στους εργολάβους.

Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε εσένα που πιθανώς σκέφτεσαι πως, αν δεν το κάνεις εσύ, «κάποιος άλλος θα βρεθεί».

Λοιπόν, ας βρεθεί αυτός ο άλλος. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου, πριν βρεθεί αυτός ο άλλος, να γίνεις εσύ το αποκούμπι τους. Γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει «αρχαιολογική» εντολή «κατάστρεψε τα μνημεία του τόπου σου». Η επιταγή τους αυτή ισοδυναμεί ωστόσο με πρόσκληση να σταματήσεις να είσαι αρχαιολόγος.

Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε εσένα που αν δεν υπακούσεις στα πολιτικά παραγγέλματα, θα μείνεις άνεργος.

Ναι, είναι πράγματι επώδυνο. Ομως καμία μεγάλη ή ωραία απόφαση δεν είναι εύκολη. Δεν σπουδάσαμε αρχαιολόγοι για να παίρνουμε εύκολες αποφάσεις. Γι’ αυτό και συλλογικά πήραμε την απόφαση να μην εργαστούμε για την απόσπαση αρχαιοτήτων, πληρώνοντας το τίμημα με ανεργία πάνω στην ανεργία μας. Η πολιτεία διαχρονικά μας έχει βραβεύσει για την επιλογή μας να υπηρετήσουμε την αρχαιολογία, με πλήρη ανεργία στην κακή περίπτωση, ολιγόμηνη εργασία στην καλή περίπτωση, ομηρία σε κάθε περίπτωση.

Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο υπήρξε σημαιοφόρος στο χτύπημα της συλλογικής μας σύμβασης και στο παρελθόν, και στο σήμερα, όπως πιστοποιούν οι «υβριδικές» συμβάσεις εργασίας που κλήθηκαν να υπογράψουν φέτος οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι.

Το εν λόγω έργο πέτυχε πολύ πριν τον Χατζηδάκη να αμείβει με ρεπό τους εργαζόμενους, ενώ εφάρμοσε σε βάρος των συμβασιούχων την εργασιακή κατάψυξη επί μήνες («αναστολή εργασίας») εμπλουτίζοντας το περιεχόμενου του όρου «εργασιακή ομηρία».

Το εν λόγω έργο άλλοτε μας απέλυε παράνομα, άλλοτε μας κυνηγούσε στα δικαστήρια, βάζοντας τρομοκρατικό χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς μας και ενώ μας απειλούσε με δέσμευση κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας μας. Μας φόρτωσε όλες τις ευθύνες για τις εργολαβικές καθυστερήσεις και αστοχίες, ενώ μας κατηγόρησε για κάθε τι στραβό φτάνοντας μέχρι το προπατορικό αμάρτημα, δίνοντας έδαφος συκοφαντίας σε φωνές τύπου Καράογλου.

Τώρα το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να νοηματοδοτήσει ακόμη πιο αρνητικά την υπόθεση της εργασίας ενός έκτακτου αρχαιολόγου, ζητώντας του να λειτουργήσει κόντρα στη συνείδησή του, κόντρα στη συνείδηση ολάκερου του αρχαιολογικού κόσμου, με μόνη ντροπιαστική εξαίρεση τις ψήφους του ΚΑΣ.

Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε εσένα που σκέφτεσαι να εργαστείς στην απόσπαση για να περιορίσεις κατά το δυνατόν τη ζημιά, σε μια ολέθρια απόφαση την οποία όμως έχουν πάρει άλλοι,

που κρίνεις πως δεν μπορεί μια ολιγάριθμη ειδικότητα να σταματήσει μια κυβέρνηση και την -πολιτιστικώς εγκληματική σε διεθνές επίπεδο- ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, το στρατόπεδο των εργολάβων, υποστηριζόμενο από την κυρίαρχη μιντιακή συκοφάντηση.

Ομως, συνάδελφε, γνωρίζεις ότι στην πραγματικότητα έχουν απομονωθεί.

Εχουν μαζί τους μόνο το Κράτος και τη Βία, έχουμε μαζί μας το Δίκαιο και την Αλήθεια, για να σταθούμε δίπλα και μαζί με όλη την Κοινωνία. Θα απολογηθούμε για τις επιλογές μας σε αυτήν, ή, ακόμη χειρότερα, σε όλον τον κόσμο, και ταυτόχρονα, στην ιστορία. Θα απολογηθούμε για τη στάση μας αυτή στις επόμενες γενιές. Γνωρίζουμε ότι η αρχαιολογική καταστροφή δεν μπορεί ούτε να αμβλυνθεί ούτε να μακιγιαριστεί ούτε να εξωραϊστεί.

Για να σε πείσουν, θα επιχειρήσουν να παντρέψουν τη συκοφάντηση με την τρομοκρατία, το ψέμα με τους εκβιασμούς και τα ψευδοκίνητρα.

Θα σου πουν ότι θα επαναφέρουν τα μνημεία και θα τα στήσουν στην αρχική τους θέση. Πες τους «είδαμε πόσο τα επαναφέρατε και στην Αγία Σοφία, που υποσχεθήκατε ακριβώς το ίδιο». Τώρα οι αρχαιότητες αυτές ρημάζουν τεμαχισμένες μέσα σε κλούβες.

Θα σου πουν ότι αρνείσαι να εργαστείς όχι για λόγους ηθικούς ή επιστημονικούς, αλλά επειδή είσαι αντιπολίτευση. Οτι δεν πρόβαλες την ίδια αντίσταση όταν επί ΣΥΡΙΖΑ αποσπάστηκε τμήμα του ίδιου δρόμου. Πες τους ότι «η απόσπαση του αρχαίου δρόμου στην Αγία Σοφία, κατώτερα σωζόμενου σε σχέση με το εντυπωσιακό σύνολο της Βενιζέλου, έγινε το 2012, επί κυβέρνησης Ν.Δ. Δεν προβάλαμε την ίδια αντίσταση διότι το εύρημα ήταν διαφορετικό, όχι η κυβέρνηση». Θύμισέ τους παρεμπιπτόντως ότι οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι έκαναν εβδομάδες απεργίας επί ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στις αντεργατικές πρακτικές της τότε κυβέρνησης.

Θα σου πουν ότι παραβιάζεις τον Νόμο, δηλαδή το αυθαίρετο διάγγελμα του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το 2019, και όλες τις διάδοχες «αποφάσεις» που συμμορφώθηκαν σε αυτό. Πες τους «κανένας νόμος δεν μας απαγορεύει να είμαστε άνεργοι. Σεις που είστε συνώνυμο της ανεργίας, προσφέροντας εργασία μόνο για λόγους πελατειακούς ή προεκλογικούς, διαμαρτύρεστε τώρα που μια χούφτα από εμάς επιλέγουμε την ανεργία;».

Αγαπητέ συνάδελφε,

Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε εσένα, επειδή ακριβώς απευθύνεται σε όλον τον ελληνικό λαό.

Μην επιτρέψεις το έγκλημα αυτό να γίνει στη βάρδιά σου.

Πλέον το γνωρίζεις: Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσεις.

Εσύ, όχι κάποιος άλλος.

*πρόεδρος Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.