Αυτή τη στιγμή η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στη Σταμάτα Αττικής δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες και με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για αναζωπυρώσεις. Συνεχίζουν τη δύσκολη μάχη οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν τέσσερις προσαγωγές υπόπτων. Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της φωτιάς, καθώς κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα.

Σε ύφεση φαίνεται να είναι οι φωτιά στη Σταμάτα, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για την πυρκαγιά.

«Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για δύκολη φωτιά και επαίνεσε το έργο των πυροσβεστών, καθώς και των εθελοντών και αστυνομικών που βοήθησαν. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην περιοχή βρίσκονται οι ανακριτικέςς αρχές του ΠΣ που ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και δήλωσε βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. «Θα προστατέψουμε με απόλυτη προσήλωση και αφοσίωση το περιβάλλον, τα δάση μας και τους οικισμούς και φυσικά τις ανθώπνες ζωές» είπε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες και να μην επιχειρούν φωτιές στην ύπαιθρο, καθώς θα είναι δύκολες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ υψηλός.

Την ίδια ώρα, εικόνες καταστροφής έρχονται από την Σταμάτα όπου μαίνεται ακόμα η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα, καίγοντας αυτοκίνητα και σπίτια. Ο οικισμός Γαλήνη έχει ήδη εκκενωθεί και η φωτιά έφτασε ως τον Διόνυσο. Κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και πυροσβέστες επιχειρούν μέσα σε αυλές και έξω από κατοικίες.

Νωρίτερα, επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.

Δείτε το video από την live μετάδοση που έκανε το news247.gr:

Φωτογραφίες George Vitsaras, Nick Paleologos  / SOOC:

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr