H έκτη γυναικοκτονία από την αρχή του χρόνου συνέβη στη Δάφνη. Το θύμα δεν έχει τη "δόξα" της Καρολάιν που ο σύζυγός της την έπνιξε με το μαξιλάρι στα Γλυκά Νερά ούτε της Γαρυφαλλιάς που ο σύντροφός της την έσυρε στα βράχια και την πέταξε στη θάλασσα στη Φολέγανδρο. Γιατί πια πρόκειται για έγκλημα ρουτίνας, ειδεχθές αλλά όχι πρωτοφανές, ασύλληπτο, αδιανόητο, και όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίζεται στη δημόσια περιγραφή του ένα έγκλημα ασυνήθιστης αγριότητας.

Οι γυναικοκτονίες εντάσσονται πλέον στο mainstream αστυνομικό δελτίο. Και οι δράστες είναι όσο περνάει ο καιρός περισσότερο "εκπαιδευμένοι".

Στην περίπτωση της 31χρονης γυναίκας που σφαγιάστηκε στη Δάφνη, ο θύτης ήταν πιο πονηρός. Ειδοποίησε την αστυνομία μετά το φόνο, δήλωσε ότι "τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε", από ζήλια δηλαδή, και ελπίζει σε επιεικέστερη ποινική μεταχείριση.

Εκανε ακριβώς ό,τι είχε συμβουλέψει τους επίδοξους γυναικοκτόνους ο συνδικαλιστής αστυνομικός Στ. Μπαλάσκας που τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του:

Μιλώντας για τον Μπ. Αναγνωστόπουλο είχε πει:

 

«Δείχνει ότι είναι βλάκας. Αν υποστήριζε εκείνη τη στιγμή που σκότωσε την γυναίκα του, αν ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στο θυμό του, ότι τά 'χασε και "τρελάθηκε" ... αν έπαιρνε την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή ... θα πήγαινε "εν βρασμώ ψυχής" σε οικογενειακό καυγά, "χωρίς να το θέλω εκείνη τη στιγμή", "δε λειτουργούσα εγώ", με πρότερο έντιμο βίο, άλλα 4.000 πράγματα. Θα πήγαινε πέντε; έξι χρόνια φυλακή;».

Δεν χρειάζεται να γίνει άλλη γυναικοκτονία, για να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Γείτονες του θύματος στη Δάφνη λένε ότι το ζευγάρι τσακωνόταν συνέχεια και κάποια φορά κλήθηκε η αστυνομία.

Αν η αστυνομία δεν είχε απλώς κληθεί αλλά είχε ενημερώσει για την κατάσταση μια αρμόδια υπηρεσία που θα υπήρχε στην περιοχή, ίσως ο δολοφόνος δεν θα είχε μπήξει το μαχαίρι στο λαιμό της.

Δεν έχουμε ούτε την υπηρεσία στην περιοχή, ούτε τους ειδικούς κοντά μας,  ούτε την αστυνομία που θα ξέρει τι να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις, ούτε τους γείτονες που θα παρέμβουν περισσότερο ουσιαστικά όταν βλέπουν ένα επικίνδυνο σκηνικό στο διπλανό διαμέρισμα.

Έχουμε, όμως, Μπαλάσκες. Και γι αυτό θα έχουμε, δυστυχώς, και άλλους γυναικοκτόνους. 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr