Print this page

Μεγάλο φαγοπότι για λίγους κι εκλεκτούς

August 01, 2021 721

 

Του Δημήτρη Τζιαντζή

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές της βουλής, σε νωχελικό κλίμα μεταξύ τυριού και αχλαδιού, ξεκίνησε την Τετάρτη η κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο κύρωσης της πολυδιαφημισμένης δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους.

Παρά το γεγονός ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» εμφανίζεται από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια ως το νέο σχέδιο… Μάρσαλ, που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από τη μαύρη τρύπα της ύφεσης, η συζήτηση στη βουλή προγραμματίστηκε να είναι τυπική με διαδικασίες εξπρές και συζήτηση-ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η Βουλή ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης μόλις τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και ότι σε αυτή περιλαμβάνεται το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο η Βουλή δεν έχει λάβει επισήμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση ωστόσο στο «πώς θα διατεθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι» και όχι στους όρους και τις ρήτρες για προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις μνημονιακού τύπου που τους συνοδεύουν.

Μην ξεχνάμε ότι τα καλά λόγια των ευρωπαίων αξιωματούχων συνοδεύονται με νουθεσίες για πιο γρήγορη εφαρμογή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ από το 2023 επιστρέφει η συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων. Άλλωστε τη συναίνεση στα βασικά δείχνει και η από κοινού ψήφιση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής της «αναμόρφωσης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική διευκόλυνση και επιτήρηση της κατανομής αυτών των πόρων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το «πώς θα γίνει η μοιρασιά» δεν είναι φυσικά από μόνο του καθόλου ασήμαντο ζήτημα, ειδικά όταν η μερίδα του λέοντος προορίζεται για το μεγάλο κεφάλαιο. Αποκαλυπτική είναι μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία μόλις το 14% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) δηλώνει πλήρη γνώση των επιμέρους δράσεων του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, ενώ το 1/3 δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη χρήση του. Σημειώνεται ότι ο βαθμός εξοικείωσης με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χαμηλότερος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (με σχεδόν 40% να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη χρήση του, έναντι 25% των μεσαίων).

Αντίθετα, με την «κουτάλα» ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι λεγόμενες στρατηγικά δυναμικές επιχειρήσεις «ηγέτες», που έχουν ήδη ενημερωθεί για τη διαδικασία εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και δηλώνουν πανέτοιμοι να το αξιοποιήσουν. Ήδη έχουμε στρατηγικές συνεργασίες και είσοδο μεγάλων επιχειρήσεων σε κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος Ελλάδα 2.0 όπως πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics και ενέργεια. Εκτός νυμφώνος για άλλη μια φορά μένουν οι νέοι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στη «ζώνη του λυκόφωτος» και χάνουν το «επίδομα covid», οι άνεργοι, τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με μελέτη της Societe Generale, η Ελλάδα διαθέτει τα λιγότερα κονδύλια (σχεδόν 17%) για κοινωνικές πολιτικές. Αντίθετα, η κυβέρνηση, στο πρότυπο της Βουλγαρίας, προσπαθεί να δελεάσει εταιρείες τεχνολογίας να έρθουν στην Ελλάδα με κίνητρο μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις και το νέο «ελαστικό» εργασιακό πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη.

ΠΗΓΗ: Πριν

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.