Print this page

Εικόνες αποκάλυψης από τη Βαρυμπόμπη, τεράστια οικολογική καταστροφή, κυβερνητική ολιγωρία (βίντεο)

August 04, 2021 959

Σχεδόν 15 χρόνια μετά την τεράστια καταστροφή του δάσους της Πάρνηθας, κυριολεκτικά ο τελευταίος πράσινος πνεύμονας την Αττικής, το πυκνό δάσος της Βαρυμπόμπης, παραδόθηκε στις φλόγες με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο από οικολογική και περιβαλλοντική άποψη όσο και από άποψη απωλειών σε σπίτια και περιουσίες, ενώ έως το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν τουλάχιστον 7 άτομα που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Μια μικρή εστία δεν έγινε κατορθωτό να ελεγχθεί από την αρχή, ενώ παρά τον μεγάλο όγκο των δυνάμεων πυρόσβεσης και παρά το γεγονός ότι δεν έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή, η κατάσταση έλαβε εφιαλτικές διαστάσεις, ίσως και λόγω κακού συντονισμού.

 

Χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους έγιναν στάχτη, ενώ πολλά σπίτια αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν, χωρίς ακόμα να είναι σαφές το μέγεθος της καταστροφής.

Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης που μεριμνά πρωτίστως για πολεμικά αεροσκάφη και όχι για εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, που προωθεί προσλήψεις χιλιάδων μπάτσων στις σχολές και όχι για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις πυροσβεστών και εργαζομένων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποψίλωση των επικίνδυνων περιοχών, τώρα αποδίδει την καταστροφή στις «πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες».

Ωστόσο η ολιγωρία του κράτους στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών είναι χρόνια. Αρκούνται απλώς στην πολιτική των «ατομικών ευθυνών» -όπως και στην πανδημία- και στην αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112, για να μην έχουμε νέο Μάτι. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το Ολυμπιακό Χωριό που εκκενώθηκε, αλλά και στο Τατόι. Κι όλα αυτά, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας!

Τεράστια είναι όμως η καταστροφή και στη Ρόδο που μεγάλη φωτιά κατακαίει το νησί επί 3 ημέρες, στην Αχαία προ ημερών, στην Κω και στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και τόσες άλλες περιοχές.

Με το πιο ιλαροτραγικό στοιχείο, είναι ότι μόλις προ ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωση ότι ενεργοποιείται η ψηφιακή πύλη για την υπαγωγή των παράνομων δασικών κτισμάτων σε καθεστώς αναστολής κατεδάφισης, καθώς δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ με τους όρους και τις προδιαγραφές λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Κάποιοι καίνε και κάποιοι άλλοι… νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις….

ΠΗΓΗ:prin.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.