• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Και η ηλεκτρική ενέργεια στα νύχια των μονοπωλίων

August 06, 2021 605

 

Όταν στις 21 Φλεβάρη 1920, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, δημιουργήθηκε η Κρατική Επιτροπή για την Ηλεκτροδότηση της Ρωσίας, ο πρόεδρός της Β.Ι. Λένιν, δήλωνε: «Ο Κομμουνισμός, είναι η εξουσία των Σοβιέτ συν η ηλεκτροδότηση ολόκληρης της χώρας»! Αυτό για να τονιστεί η τεράστια σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας στην υπηρεσία του σοβιετικού λαού.

Σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα κερδοφόρο «προϊόν» στα χέρια του Χρηματιστηρίου χονδρικών τιμών Ενέργειας που καθορίζεται από τα μονοπώλια του είδους, τα οποία μεταφέρουν την άνοδο των τιμών τόσο στους ιδιώτες «παρόχους»-μεταπράτες, όσο και στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από τις ρήτρες αναπροσαρμογής που υπάρχουν στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων με τα νοικοκυριά. Θυμίζουμε, ότι μόλις πέρσι, η κυβέρνηση πανηγύριζε για την πλήρη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χρηματιστηριακό προϊόν και τη σύνδεσή του με τα χρηματιστήρια των υπολοίπων χωρών, ισχυριζόμενη ότι ο ανταγωνισμός θα έριχνε δήθεν τις τιμές.

Για να δώσουμε μία εικόνα της τεραστίων διαστάσεων κερδοσκοπικής δράσης που ξεκινά από τη μέρα που ανακοινώθηκε η κατάργηση του λιθάνθρακα σαν πρώτης ύλης των εργοστασίων της ΔΕΗ κάτω από την πίεση της Ε.Ε. για «πράσινη ανάπτυξη» αρκεί να πούμε πως η μέση χονδρική τιμή της Μεγαβατώρας –MWh (=1.000 Κιλοβατώρες-KWh) τον Απρίλη του 2020 ήταν 28 €, το Φλεβάρη του ’21 ήταν 50 €, τον Ιούνη ’21 ήταν 83 €, τον Ιούλη ’21 ήταν 100 € και χθες (4/08) έφθασε στο πρωτοφανές ύψος των 183,59 €, συνεχίζοντας το ράλι ανόδου! Αν αναρωτηθεί κανείς από πού προκύπτουν αυτές οι αυθαίρετες τιμές, τη στιγμή που η χώρα θα μπορούσε να είναι απολύτως αυτάρκης σε σχέση με τις ανάγκες της αν λειτουργούσε με τις λιγνιτικές μονάδες, πρέπει να απαντήσουμε με την αυτονόητη χειραγώγηση του «νόμου της προσφοράς και της ζήτησης», ο οποίος με τη σειρά του διαμορφώνεται ανάλογα με  τις «πληροφορίες» που διοχετεύονται στην «αγορά», για πτώχευση της ΔΕΗ, για εκχώρηση της ΔΕΔΗΕ σε ιδιώτες, κ.α., αλλά και στη υψηλή ζήτηση ρεύματος λόγω ανεπάρκειας της ντόπιας παραγωγής (παραγωγή από Λιγνιτικά εργοστάσια 17%, από φυσικό αέριο 47%, από υδροηλεκτρικά εργοστάσια 16%, από ΑΠΕ 7% και από εισαγωγές 13%) σε περιόδους καύσωνα.

Με λίγα λόγια επιχειρείται να γίνει ό,τι ακριβώς συνέβη με την «Ολυμπιακή», τον «ΟΣΕ», τον «ΟΤΕ», τα τοπικά αεροδρόμια, κλπ. που αφού πρώτα τα απαξιώσανε στα μάτια της κοινής γνώμης, στη συνέχεια τα ξεπούλησαν κοψοχρονιά στους ξένους «επενδυτές». 

Ήδη, από τον περασμένο Ιούνιο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «καίνε» κυριολεκτικά τα λαϊκά νοικοκυριά, χωρίς να υπάρχει καμιά πιθανότητα να επιστρέψουν στις προ διετίας τιμές (ήδη υψηλές), πέραν των κάποιων προεκλογικών φραγκοδίφραγκων. Σήμερα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει τις «λογικές» αυξήσεις στον πρόσκαιρο καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην αντίστοιχη άνοδο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην αύξηση των τιμών πρώτων υλών ή ακόμα και στην πανδημία με τον εγκλεισμό του λαού στα σπίτια του, και άρα στην επίδραση της «ζήτησης». Κι ενώ η συνολική παραγωγή έφτανε τα 8.182 MW, η ζήτηση, με τον καύσωνα, έφθασε τα 10.700 MW. Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως το ηλεκτρικό ρεύμα σαν κοινωνικό αγαθό, αντί να υπαχθεί στην κρατική προστασία και έλεγχο μέσω των λιγνιτικών μονάδων, έχει παραδοθεί στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και στην εμμονή της «πράσινης ενέργειας» μέσω των ΑΠΕ, του φυσικού αερίου και στις αντίστοιχες εισαγωγές) . Αυτή είναι η αλήθεια.

***

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ, προβλέποντας την αστρονομική άνοδο των τιμών, είχε προαναγγείλει έκπτωση των τιμών στα οικιακά τιμολόγια της τάξης του 30%. Όμως όταν οι χονδρικές τιμές εκτοξεύονται από τα 50 € στα 183,59 € (αύξηση 360%!!), αποτέλεσμα της αυξανόμενης συμμετοχής των ΑΠΕ και των εισαγωγών ρεύματος σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση, απομένει να δούμε που θα σταματήσει η κυβερνητική αναλγησία, αυτού του ιδιαίτερου Ασκού του Αιόλου, για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Προφανώς για τους «παρόχους»-μεταπράτες ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε λόγος να γίνεται. Οι περισσότερες θα πληρώσουν το τίμημα της κερδοσκοπικής τους προσπάθειας (πχ. το «κανόνι» της «Energa» πριν λίγους μήνες), υποτασσόμενες στις ορέξεις των μονοπωλίων, που επίκειται να μπουν στην αγορά ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω ΑΠΕ ή εξαγοράς των Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ήδη το ξεπούλημα της ΔΕΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ), θεωρείται δεδομένο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσα στο ξεπούλημα περιλαμβάνονται καλώδια μήκους 240.000 χιλιομέτρων, σχεδόν 8 εκατομμύρια πελάτες και αθρόα χρηματοδότηση 850 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για «ψηφιακούς μετρητές που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά «ρολόγια». Μέσα στην  «προίκα» της ΔΕΔΗΕ περιλαμβάνονται και καμιά 60αριά «γαλάζια» στελέχη με αποδοχές έως 100.000 € και μπόνους έως 50%, σύμφωνα με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων!

Είναι εμφανής η κυβερνητική ικανοποίηση από την άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας, που μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα, δήλωσε ότι «…η κυβέρνηση βαδίζει βάσει οργανωμένου σχεδίου μετάβασης προς την πράσινη ανάπτυξη…», αποφεύγοντας επιμελώς να θίξει τις απαράδεκτες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως «…οι καταναλωτές πρέπει να ψάξουν τα «πακέτα» που δίνουν οι εμπορικές εταιρείες και να βρουν ποιο είναι εκείνο που τους συμφέρει»! Κι ενώ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ελέγχει απόλυτα μέσω της ΡΑΕ την ηλεκτρική αγορά, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η ΡΑΕ έδωσε την εντολή για την αλλαγή τιμολόγησης από τη ΔΕΗ από σήμερα 5 Αυγούστου!

Όπως ήταν φυσικό, λόγω της άπνοιας και άρα της παύσης λειτουργίας των ανεμογεννητριών και προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα λόγω της υπερβολικής ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα (καύσωνας), επαναλειτούργησαν κατά παρέκκλιση κάποιες λιγνιτικές μονάδες  (Μεγαλόπολη) με τα ανάλογα «πράσινα» πρόστιμα λόγω ρύπων, που ενσωματώνονται στη συνέχεια στην τιμή των τιμολογίων του ρεύματος των νοικοκυριών.  Είναι πάντως ενδεικτική η στάση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που καταγγέλλει ότι με την  πρωθυπουργική του απόφαση του περασμένου Μάρτη να καταργήσει εσπευσμένα τις λιγνιτικές μονάδες  «άφησε τη χώρα εκτεθειμένη από ενεργειακή άποψη στις εισαγωγές και στο εισαγόμενο φυσικό αέριο».

***

Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση της Δεξιάς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τόσο τα οικονομικά ζητήματα και εθνικά θέματα, όσο και τα τρέχοντα επίκαιρα προβλήματα, στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στις προκατειλημμένες και ιδιοτελείς «λύσεις» που προωθούν τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση της «πράσινης ανάπτυξης» και «ψηφιοποίησης». Ωστόσο, την ίδια εικόνα παραλυσίας και εσωτερικών αντιφάσεων παρουσιάζουν και τα άλλα αστικά κόμματα, έχοντας παραδοθεί μέσα στο παρακμιακό και σάπιο καθεστώς της υποτέλειας και της εξάρτησης. Από την άλλη, τo KKΕ με τις υπερβατικές του αναφορές στη «λαϊκή εξουσία», στο επίμαχο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας, περιγράφει το πώς θα ήταν η κατάσταση κάτω από…σοσιαλιστικό καθεστώς, αρνούμενο να αναφερθεί στις σημερινές συνθήκες και στους συγκεκριμένους αγώνες που απαιτούνται κατά των ξένων μονοπωλίων και της εξάρτησης για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι τα άμεσα αιτήματα που τους καίνε με την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search