• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κόλαση σε Αττική-Εύβοια, Mεσηνία, Μάνη, Φωκίδα (upd)

August 06, 2021 806
 
Εκκενώνεται και το Καλέντζι. Σε πύρινο κλοιό Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη. Μέτωπο 8χλμ. στη Φωκίδα.
 
 

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για τέταρτη μέρα η μισή περίπου Ελλάδα, με τα κυριότερα πύρινα μέτωπα σε Βόρεια Αττική, Ηλεία και Βόρεια Εύβοια να κατακαίουν χιλιάδες στρέμματα παρθένων δασικών εκτάσεων, εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και ζώα.

Η κατάσταση ήταν δραματική κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βόρειας Αττικής όπου η φωτιά που πέρασε το βράδυ της Πέμπτης την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, μπήκε τα ξημερώματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες και ανάγκασε τους κατοίκους τους να ψάξουν καταφύγιο εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ οι φλόγες καταπίνουν κατοικίες στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή.

Νωρίς το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ωστόσο προκαλεί ανησυχία η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων στα 6-7 μποφόρ τις επόμενες ώρες.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης απηύθηνε μεταξύ άλλων κάλεσμα συμμόρφωσης σε οδηγίες εκκένωσης και χαρακτήρισε την χώρα “πυριτιδαποθήκη”.

 

Αργότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

 

Εντολή εκκένωσης και για το Καλέντζι-μάχη με τις φλόγες σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Βόρειας Αττικής, καθώς λίγο πριν τις 22.00 η φωτιά στη Βαρυμπόμπη πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών. Ο οικισμός τυλίχθηκε στις φλόγες και οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή. Πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί μάντρα αυτοκινήτων στις Αφίδνες και μαύρος καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή.

Λάστιχα και αυτοκίνητα έχουν γίνει παρανάλωμα της φωτιάς, η οποία πέρασε μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στη βιομηχανική περιοχή των Αφιδνών. Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται μέσα από τον χώρο όπου βρίσκονται σταθμευμένα δεκάδες οχήματα και ελαστικά. Έτσι οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από την καταστροφική φωτιά που εξαϋλώνει τα πάντα στο πέρασμά της τώρα απειλούνται και από τον κίνδυνο εισπνοής του τοξικού καπνού.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς στο οικόπεδο υπάρχουν και πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ με τον κίνδυνο για μπλάκ αούτ να είναι μεγάλος.

Λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το Καλέτζι.

Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι και Κοκκινόβραχος.

Δραματική ήταν η κατάσταση και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, η οποία τυλίχθηκε περιμετρικά το βράδυ στις φλόγες. Σύμφωνα και με τον πρόεδρο κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο. “Μια λέξη τα περιγράφει όλα, κόλαση!”. Ο ίδιος δήλωσε στο Mega πως δεν υπήρξε επαρκής πυροσβεστική δύναμη απευθύνοντας έκκληση για πυροσβεστικά οχήματα. Ωστόσο η φλόγες δεν έχουν μπει προς το παρόν στο κέντρο του οικισμού.

Το βράδυ το 112 απέστειλε μήνυμα σε όσους πολίτες βρίσκονται στους οικισμούς  Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι τα κύρια μέτωπα στην Αττική εντοπίζονται στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τα Βασιλικά.

Όσον αφορά το Καλέντζι, για το οποίο πριν έγινε γνωστό ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης, επεσήμανε ότι για την ώρα δεν εμπνέει ανησυχία.

ethniki osos 12212

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές τις χώρας, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πέντε εγκαυματίες με ελαφρά εγκαύματα έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Δυο από αυτούς, εθελοντές δασοπυροσβέστες, έχουν διασωληνωθεί.

Δύο ακόμα πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με κατάγματα και μώλωπες στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ακόμα δύο πυροσβέστες νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας

Σε ακόμα μία κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Εκκενώνεται η δομή της Μαλακάσας

Το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας μεταφέρθηκε στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Κλειστά τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το πρωί, διακόπτεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

-Οχήματα οδικής βοήθειας.

-Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

-Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.

-Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Ανατολική Μάνη: Προληπτική εκκένωση επτά κοινοτήτων

φωτό αρχείου

Στην προληπτική εκκένωση επτά κοινοτήτων στην ανατολική Μάνη έχει ζητήσει τις τελευταίες ώρες η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή και η οποία εκδηλώθηκε πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή Καστάνια, της Λακωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 47 πυροσβέστες με 14 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

Ηλεία: Τρία πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη

Τρία ήταν τα μέτωπα τη νύχτα στην Ηλεία με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, να καταγγέλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Ελαίας και Καλλιθέας.

Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους. Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων. Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Ήδη από την Τετάρτη, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο..

Δύο κάτοικοι-εθελοντές πυροσβέστες της Αρχαίας Ολυμπίας τραυματίστηκαν χθες το μεσημέρι και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό στη φωτιά στην Ηλεία.

Όπως δήλωσε στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, ο κ. Αντωνακόπουλος, το άτομο εντοπίστηκε από συστήματα παρακολούθησης, άτομο με μηχανάκι, το οποίο όπου σταματούσε μετά από λίγο φούντωνε φωτιά. Αυτό το περιστατικό το έχουν δει και πολίτες αλλά υπάρχει καταγεγραμμένο και σε άλλα συστήματα. 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο γεγονός των ταυτόχρονων εστιών.  Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής τόνιζαν πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες η καταστροφική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία να είναι έργο εμπρηστών, καθώς εκδηλώθηκαν 7 εστίες μέσα σε μόλις 2 ώρες ανάμεσα σε 3 χωριά. Μάλιστα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) της πυροσβεστικής είχαν μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για τη διενέργεια έρευνας.

Εύβοια: Νέες εκκενώσεις χωριών – Έκκληση για εναέρια μέσα – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η τεράστια πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη στη Βόρεια Εύβοια, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

“Είναι μία από τις χειρότερες ημέρες που βιώνει η Εύβοια. Έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη νύχτα με το μέτωπο της φωτιάς να έρχεται και να εγκλωβίζει την περιοχή της Αγίας Άννας. Για καλή μας τύχη είχε γίνει μια πολύ καλή επιχείρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας εκκενώνοντας την ευρύτερη περιοχή και μια περιοχή που έχει έντονη τουριστική κίνηση”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, προειδοποιώντας ότι “κινδυνεύουμε να έχουμε τη μισή Εύβοια με ανοιχτά μέτωπα”.

Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Μητρούσιας στο ρεπορτάζ του οι περισσότεροι κατασκηνωτές έχουν πάει προς Μαντούδι, ενώ εκκενώθηκε η κοινότητα Στροφυλιάς. “Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς θα εξελιχθεί η φωτιά, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πυροσβέστες είναι να κάνουν αντιπυρικές ζώνες”.

Καίγονται Κοτσικιά, Αχλάδι, Αγία Άννα – μαρτυρία κατοίκου

Την συγκλονιστική του μαρτυρία έδωσε ο κ. Μιχάλης, κάτοικος Κοτσικιάς, Βορείου Ευβοίας. “Είναι πολύ κακή ημέρα. Η Κοτσικιά κάηκε ολοσχερώς. Φύγαμε τελευταία στιγμή μέσα από χωματόδρομο, που αυτή την στιγμή είναι παρανάλωμα του πυρός. Αυτή την στιγμή έχουν καεί τα πάντα σε Κοτσικιά, Αχλάδι και Αγία Άννα. Όλα αυτά κάηκαν μέσα σε τρεις ώρες. Έχουν καεί τα πάντα. Αυτή την στιγμή καίγονται δέκα σπίτια στην παραλία του Κοτσικιά καίγονται 10 σπίτια. Δεν έχει πετάξει τίποτα και καίγονται τα πάντα. Δεν υπήρξε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Η γραμμή που καίγεται ξεπερνά τα 40 χλμ. και δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. H φωτιά έχει περικυκλώσει την Κοτσικιά. Αυτή την στιγμή είναι στη θάλασσα 150 άτομα και κολυμπάνε μέσα στο νερό. Καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Η άγρια ομορφιά της Βόρειας Εύβοιας τελείωσε αυτή την στιγμή. Αυτή την στιγμή καίγεται το σπίτι μου”.

“Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αέρας και δεν πετάει κανένα καναντέρ”, τόνισε ο ίδιος, ενημερώνοντας ότι “αυτή την στιγμή στην Παραλία στο Ψαροπούλι είναι περίπου 1.000 άτομα. Ας πάρει κάποιος την ευθύνη“.

Διάσωση από τη θάλασσα

Στο μεταξύ, σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 440 πολίτες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα και το Ψαροπούλι της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Την έλλειψη εναέριων μέσων σε ό,τι αφορά τους Κουρκουλούς κατήγγειλε μία γυναίκα στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Τα ελικόπτερα ήρθαν στις 2 το μεσημέρι. Καταλαβαίνουμε ότι υπήρχαν κι αλλού, αλλά η φωτιά στην Εύβοια είναι τεράστια. Καίγονται χωριά». «Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στους Κουρκουλούς. Η φωτιά είναι σε δύο πλευρές, δεν υπάρχει καμία πυροσβεστική δύναμη» είπε άλλος κάτοικος. 

Δήμαρχος Μαντουδίου: Καίγονται πάνω από 100 σπίτια

Τις εφιαλτικές στιγμές από την φωτιά στην Εύβοια περιέγραψε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Μιλώντας στο OPEN ο κ. Τσαπουρνιώτης ανέφερε πως στο Μαντούδι αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει πάνω από 100 σπίτια.

Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι έμειναν πίσω και δεν έφυγαν, για να προστατέψουν τα σπίτια τους. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν έχει εγκλωβιστεί.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή, και όλη η δημοτική ενότητα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Μεσσηνία: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Μεσσηνία αφού είναι αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο φωτιάς.

Το ένα μέτωπο είναι στο Μουζάκι Τριφυλλίας και η κατάσταση είναι σοβαρή. Την ίδια ώρα ξέσπασε φωτιά και στην Άνθεια Μεσσηνίας, ωστόσο με έγκαιρη κινητοποίηση έχει περιοριστεί πολύ.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Άνω Μεσσηνία

Στο μεταξύ συνεχίζουν να καίνε τα μέτωπα στην Άνω Μεσσηνία, με τη φωτιά να περνά μέσα από το Καρνάσι και να καίγονται σπίτια εκεί.

Για την ώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί ΒάσταΊσαρης και ΧράνοιΔιαβολίτσι,  Άνω και Κάτω Μέλπεια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή εκεί είναι γεμάτη με βελανιδιές, μαύρο πεύκος και καστανιές, γεγονός που την κάνει πιο εύφλεκτη.

Εκτός ελέγχου οι φλόγες – Εκκενώθηκαν 6 χωριά

Ολοκληρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος η προληπτική εκκένωση έξι οικισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, η οποία αποφασίστηκε λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και ξέσπασε προχθές στον δήμο Δεσκάτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνται, ωστόσο, κατοικήσιμες περιοχές στα Γρεβενά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ιωάννης Γιάτσιος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κάτοικοι από τους οικισμούς Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα, καθώς και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

Στο σημείο επιχειρούν από το πρωί της Παρασκευής 24 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ στις προσπάθειες. συνδράμει και ο στρατός.

Φωκίδα: Μαίνεται ανεξέλγκτη σε μέτωπο 8 χλμ η φωτιά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Το μέτωπο της φωτιάς εκτέινεται σε πάνω απο 8 χιλιόμετρα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς έχει γίνει ορατό από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακού.

Ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης περιέγραψε την κατάσταση ως απελπιστική λέγοντας  ότι “Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει“. Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, “παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια”.

Η φωτιά ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του Τολοφώνα. Με μήνυμα μέσω του 112η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Επίσης έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις, καθώς η πυρκαγιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.

Η πυρκαγιά στη Φωκίδα όπως φαίνεται από το Αίγιο

Φωτιά και στην Ξάνθη

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ξάνθης για φωτιά που ξέσπασε στη Χρύσα, και μάλιστα σε σημείο με δέντρα.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, καθώς στο σημείο έσπευσαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά τρία πυροσβεστικά οχήματα. Οι πυροσβέστες ξεκίνησαν την κατάσβεση και η φωτιά κατέστη εφικτό να περιοριστεί άμεσα. Οι καπνοί ωστόσο ήταν ορατοί από μακριά, κάτι που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. 

Σύμφωνα με το Xanthinea.gr, την ίδια στιγμή ξέσπασαν και δύο μέτωπα κοντά στον οικισμό του Δροσερού.

Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα μέχρι τις 9 Αυγούστου

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από αύριο το πρωί απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Καταργούνται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια Αθήνα-Χαλκίδα- Αθήνα

Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-Οινόη, τα δρομολόγια 52 και 884, αύριο 6 Αυγούστου, θα εκτελεστούν με λεωφορεία από Αθήνα έως Οινόη και από την Οινόη με τραίνο, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Επίσης, καταργούνται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα- Αθήνα, σύμφωνα με ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: kosmodromio.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search