Print this page

Το σχόλιο της Δευτέρας: Την καταστροφή την προκαλούν ο καπιταλισμός και οι κυβερνητικοί υπηρέτες του, αλλά αυτή η Γη είναι δική μας, το σπίτι μας.

August 08, 2021 710
 

του Γιάννη Λαθήρα,  Από selidodeiktis

Την βδομάδα που πέρασε, η χώρα μας έζησε ακόμα μια ανυπολόγιστη τραγωδία από τις πυρκαγιές που την σάρωσαν απ’ άκρου εις άκρον καταστρέφοντας τα υπολείμματα του δασικού της πλούτου, ανθρώπους, ζώα, σπίτια και αυτοκίνητα. Οι τσιμεντένιοι δράκοι των μεγαλουπόλεων, πυρακτωμένοι από θερμοκρασίες ρεκόρ ενός παρατεταμένου καύσωνα μεταβλήθηκαν σε κόλαση για τους ήδη «κολασμένους»: τους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους πρόσφυγες. «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!» έλεγαν εκατομμύρια μέδουσες που πλημμύρισαν τις δαντελένιες της ακτές. Οι λουόμενοι, «σαν το σπίτι τους», αφού η θάλασσα θύμιζε …μπουγάδα από τους αφρούς του ζωοπλαγκτόν που γιγαντώθηκε από την υπερθέρμανση (ή από την ανεξέλεγκτη ρύπανση της θάλασσας του Μαρμαρά; ) Τυφώνες και «ακραία καιρικά φαινόμενα» προβλέπουν οι μετεωρολόγοι μετά την λήξη του καύσωνα.

Την ίδια στιγμή καίγονται «οι εχθροί μας» : Τουρκία , Βόρεια Μακεδονία, όλα τα Βαλκάνια και η Νότια Ευρώπη ενώ «οι φίλοι μας» στη Γερμανία και στο Βέλγιο πριν λίγες μέρες μετρούσαν τα θύματα από πρωτοφανείς πλημμύρες. Η Κίνα μαζί με την περίφημη οικονομική της ανάπτυξη βιώνει τις «πλημμύρες της χιλιετίας». Σοκ προκαλούν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη …Σιβηρία που δεν σβήνουν με τίποτα. Πύρινος όλεθρος στην Καλιφόρνια, ενώ …χιονοθύελλες χτυπάνε για πρώτη φορά την Βραζιλία. Πρωτόγνωρος φονικός καύσωνας στον Καναδά με θερμοκρασίες 50ο C προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και δισεκατομμυρίων ζώων. Ο Αμαζόνιος παράγει πλέον περισσότερο COαπό ό,τι καταναλώνει!

Την ίδια στιγμή ο ιός SARS CoV-2, που δεν γεννήθηκε βέβαια σε εργαστήρια αλλά στα πεδία του τρομακτικού παγκόσμιου πολέμου ενάντια στη φύση, μεταφέρθηκε από ζώα στο άνθρωπο, αφού έσπασε τον φραγμό των ειδών, συνεχίζει την μακάβρια πορεία του ανά την υφήλιο, μεταλλάσσεται, ευνοείται από το συνωστισμό των απάνθρωπων τερατουπόλεων, περιγελά τα διαλυμένα συστήματα υγείας, τις φαρμακοβιομηχανίες και τα εθνικά κράτη που πολεμούν (και κερδίζουν) κυρίως μεταξύ τους αντί να πολεμούν τον κοινό εχθρό.

Η περιβαλλοντική κρίση απειλεί πλέον την επιβίωση στον πλανήτη, είναι ήδη εδώ σαν αποτέλεσμα της πιο άγριας και ληστρικής εκμετάλλευσης, της αρπαγής της φύσης από τον φονικό, ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας. Οι επιμέρους πλευρές της: κλιματική κρίση, όξινη βροχή, λεηλασία φυσικών πόρων, ρύπανση αέρα, νερού και εδάφους κλπ. διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται μεταξύ τους αλλά και με την οικονομική κρίση. Οι παρατεταμένοι καύσωνες πληθαίνουν ανησυχητικά1, ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών που απελευθερώνουν απίστευτες ποσότητες CO2, ενώ από την άλλη εξαφανίζουν τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς σε στεριά και θάλασσα μειώνοντας την παραγωγή Ο2. Η ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων2 από την λειψυδρία, την όξινη βροχή και τις διαβρώσεις μαζί με την αναζήτηση μικρότερου κόστους οδηγεί στη βιομηχανική, εκτατική γεωργία και κτηνοτροφία που, πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας, γίνεται αιτία για την συνεχή εμφάνιση νέων παθογόνων ιών. Η αναζήτηση ολοένα νέων ενεργειακών πηγών για την υπέρμετρη και εν πολλοίς άχρηστη κοινωνικά βιομηχανική παραγωγή και κατανάλωση ρυπαίνει θάλασσες και βουνά από τις εξορύξεις , ξυρίζει βουνά ολόκληρα για την εγκατάσταση των γιγαντιαίων θηρίων, τις ανεμογεννήτριες των πολυεθνικών, αυξάνει τον κίνδυνο για νέα Τσέρνομπιλ και Φουκοσίμα. Οι πολυεθνικές που έσπειραν την καταστροφή βάφονται τώρα «πράσινες» για να κερδίσουν πουλώντας «λύσεις» στα προβλήματα που οι ίδιες δημιούργησαν. Η Mitsubishi μαζί με τα αυτοκίνητά της, που παράγουν αέρια του θερμοκηπίου, πουλά ταυτόχρονα …κλιματιστικά επιβίωσης στους καύσωνες, τα οποία, ως γνωστόν, λειτουργούν με ρεύμα παραγόμενο και από …ορυκτά καύσιμα. Οι εταιρείες καλλυντικών που πούλησαν τρελά με τα κάθε λογής σπρέι με χλωροφθοροάνθρακες, αφού κατέστρεψαν το όζον, πουλάνε τώρα τα αντηλιακά για αντι UV προστασία!

Για τους αναλώσιμους πολιτικούς υπηρέτες του συστήματος η κλιματική κρίση και η παγκόσμια οικολογική ανισορροπία λειτουργούν σαν …άλλοθι για τα κατ’ εξακολούθηση εγκλήματα, ενώ είναι οι ίδιοι που με τους νόμους τους και τις πολιτικές τους έθρεψαν και θρέφουν τις αιτίες εμφάνισης τους. Η κλιματική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν ήρθε από εξωγήινους αλλά από αυτούς που αρνούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς δουλεύοντας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους εργολάβους των οδικών δικτύων και τα μεγαθήρια των πολυεθνικών των υδρογονανθράκων, αυτούς που ευνοούν την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις (η Ελλάδα πρέπει να έχει το παγκόσμιο ρεκόρ, αφού το μισό του πληθυσμού της κατοικεί στην πρωτεύουσα!), αυτούς που παραχωρούν φτηνά, τζάμπα ή και με επιδότηση(!) τον φυσικό πλούτο σε κάθε Μυτηλιναίο, Μπόμπολα, Σαββίδη, Κοπελούζο, Eldorado κ.ο.κ., αυτούς που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις, οικοσυστήματα, περιοχές NATURA, (βλ. νόμο Χατζηδάκη), νομιμοποιούν αυθαίρετα, αυτούς που προσλαμβάνουν μπάτσους για την προστασία του συστήματός τους και όχι επιστήμονες και πυροσβέστες για την προστασία των οικοσυστημάτων, γιατρούς για την προστασία της υγείας ή εκπαιδευτικούς για την προστασία της ομαλής μορφωτικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών. Δεν «τρελάθηκε ο καιρός» , τρελό είναι το αδηφάγο σύστημα ενός καπιταλισμού «βαμπίρ» που ρουφά το αίμα της Γης και των ανθρώπων για να επιζήσει.

Οι ταινίες φρίκης και καταστροφής ωχριούν μπροστά στις εφιαλτικές σκηνές που ζήσαμε την περασμένη βδομάδα καθηλωμένοι στις τηλεοπτικές οθόνες και αυτή η δυστοπική «σειρά» δεν φαίνεται να τελειώνει. Ίσα ίσα κάθε νέο «επεισόδιο» θα είναι πιο φονικό, πιο ασύλληπτο και πιο τερατώδες. Οι «παραγωγοί» κι οι «σκηνοθέτες» της αφελώς νομίζουν ότι κλεισμένοι στα πολυτελή θέρετρα, τα γιότ και τα κρυστάλλινα κλουβιά τους θα επιβιώσουν. Προς στιγμήν τα καταφέρνουν σε σύγκριση με την απελπισία των «από κάτω», αλλά «οι φλόγες πλησιάζουν τη θάλασσα και τα βόρεια προάστια» τσιρίζουν οι εκφωνητές τους. Άλλοι πιο προνοητικοί, όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, της AMAZON γίνονται …αστροναύτες να μετοικήσουν από τη Γη και να καταστρέψουν(;) άλλους πλανήτες.

Το οικολογικό ζήτημα αποκτά πλέον πρωτεύουσα πολιτική, κοινωνική, ηθική και ανθρωπολογική σημασία. Δεν απαντιέται μόνο με άμεσα μέτρα αντίστασης και ανακούφισης ( ενίσχυση δασοπροστασίας, αναδάσωση των καμένων εκτάσεων κλπ.), με ημίμετρα3, επίκληση μόνο της ατομικής ευθύνης ούτε βέβαια με την λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ούτε αποτελεί λύση ο εφησυχασμός που επαφίεται, με μεταφυσικό τρόπο, στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο. «Γιατί δεν στέλνουμε έναν …πύραυλο να διαλύσει το όζον ή το διοξείδιο του άνθρακα» ρωτούσαν συχνά και αφελώς οι μαθητές μου στο Γυμνάσιο. Άλλωστε η έρευνα για περιβαλλοντικές λύσεις δεν είναι τόσο δημοφιλής στα επιχειρηματικά πανεπιστήμια του κόσμου, αν δεν είναι αγοραία ωφέλιμη. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και τα σχετικά μαθήματα στο σχολείο: Χημεία, Βιολογία, κλπ είναι πλήρως υποβαθμισμένα, φορμαλιστικά, ασύνδετα με την πραγματική ζωή και αδυνατούν να εμφυσήσουν ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές.

Είμαστε στο «και πέντε» μιας ολικής καταστροφής και ορισμένες πλευρές της κρίσης τείνουν να αποκτήσουν μη αντιστρεπτές κατευθύνσεις.

Απαιτούνται κολοσσιαίες αλλαγές και ανατροπές που δεν χωράνε στο έδαφος του παρόντος συστήματος παραγωγής, οικονομικής/κοινωνικής οργάνωσης, προτύπων, αξιών και τρόπων κατανάλωσης και ζωής. Το αντίθετο: προϋποθέτουν την ανατροπή του. Βασικά στοιχεία ενός προγράμματος σωτηρίας και απελευθέρωσης της φύσης αδιάρρηκτα συνδεμένα με μια πορεία κοινωνικής απελευθέρωσης ενδέχεται να είναι4 :

  • Μείωση και δημοκρατικός ανασχεδιασμός της παραγωγής μόνο σε αξίες (παρατεταμένης) χρήσης κοινωνικά ωφέλιμες και αναγκαίες, τροφή, στέγη, ένδυση, ρεύμα και νερό για όλους. Ολόκληροι κλάδοι παραγωγής όπλων, ναρκωτικών , «προϊόντων ομορφιάς» κ.α. πρέπει να περάσουν στην προϊστορία.
  • Στροφή στην οικολογική γεωργία –κτηνοτροφία.
  • Μείωση της παραγόμενης ενέργειας στον «αναπτυγμένο» κόσμο, Κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας , μείωση στο ελάχιστο και μόνο για τη μεταβατική περίοδο των ορυκτών καυσίμων, όχι σε νέες έρευνες και εξορύξεις, ανάπτυξη όλων των μορφών ήπιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπική κλίμακα.
  • Μείωση στο ελάχιστο των συσκευασιών και των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανταλλαγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.
  • Το τέλος της μονοκρατορίας των ΙΧ και η ενίσχυση οικολογικών και ασφαλών ΜΜΜ. 
  • Η αναδιάταξη-σμίκρυνση-αποκέντρωση των πόλεων σε ανθρώπινες διαστάσεις με εκτεταμένες ζώνες πρασίνου και ελεύθερων χώρων.
  • Οι εκτεταμένες αναδασώσεις σε όλη τη Γη. Η προστασία και η επαναφορά των οικοσυστημάτων στις φυσιολογικές τους λειτουργίες.

Η ανατροπή του δολοφονικού, καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής και του τρόπου ζωής που επιβάλει, δεν είναι επιθυμία κάποιων, μια ιδεοληψία, μια ουτοπία, ούτε καν όρος βελτίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά κατεπείγουσα ανάγκη (και δυνατότητα) για την επιβίωση της Φύσης και του Ανθρώπου. Επιβάλλονται «ακραία κοινωνικά φαινόμενα» για την επίτευξη αυτού του άλματος σωτηρίας και απελευθέρωσης.

«Σοσιαλισμός ή θάνατος» θα ήταν σήμερα το σύνθημα της Ρόζας.

Ζητούνται ανατροπείς…

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα συμβάντα δασικών πυρκαγιών ( πριν τις πρόσφατες!) παρουσιάζουν αύξηση 160% και οι καμένες εκτάσεις κατά 300%

  1. Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα συμβάντα δασικών πυρκαγιών ( πριν τις πρόσφατες!) παρουσιάζουν αύξηση 160% και οι καμένες εκτάσεις  κατά 300%

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα στην επόμενη εικοσαετία κινδυνεύει με ερημοποίηση το 50% των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα.

3. Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποίησε πως τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κυβερνώντες αναμένεται να οδηγήσουν σε εκτίναξη-ρεκόρ των εκπομπών διοξειδίου το 2023, με συνέχιση της αύξησης τα επόμενα έτη.

4. Εδώ πρέπει να γίνει η πιο άμεση, δημοκρατική, επιστημονική και συναρπαστική συζήτηση!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.