Print this page

«Μίνι ανασχηματισμός» αναβάθμισης Σκέρτσου, υποβάθμισης Πελώνη και αναδιάταξης ισορροπιών της «ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου»

August 13, 2021 627


Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό μόλις την Πέμπτη κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές, όμως την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές τις οποίες χαρακτήρισε «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων», επικεντρωμένες στον «Λευκό Οίκο» που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου από υφυπουργός σε υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, παραγκωνισμός της Αριστοτελίας Πελώνη από τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, και μοίρασμα θέσεων. Στη θέση τους άπαντες οι υπεύθυνοι της διαχείρισης της πυρκαγιάς.
«Εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου» χαρακτηρίζουν τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ανώνυμες «κυβερνητικές πηγές» στις οποίες αναφέρεται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας πως «η εμπειρία των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, φωτιές κλπ) υπέδειξαν το μετασχηματισμό του μηχανισμού στο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτές οι κρίσεις».

«Μου κάνετε μια ερώτηση που ξέρετε πως δεν θα απαντήσω» απάντησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες μέσω ανασχηματισμού. Λιγότερο από ένα 24ωρο, οι αλλαγές στοχεύουν κυρίως στην γραφειοκρατία του «Λευκού Οίκου» που έχει δημιουργηθεί εντός του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή σε θέσεις συνεργατών ή προσώπων της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, οι διαρροές που συνοδεύουν τις ανακοινώσεις αναφέρουν ακόμα πως «πρόκειται για αλλαγές σε δυο φάσεις, ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργό».

Συγκεκριμένα, ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες. Ακόμα, ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Αλλαγή έρχεται και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς υποβαθμίζεται η Αριστοτελία Πελών σε αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, και τη θέση που κατείχε «υπηρεσιακά» έπειτα από την προ μηνών παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου. Τη θέση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος.

Παράλληλα, στη θέση του Γ. Στύλιου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετακινείται ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος, που κρατούσε και το χαρτοφυλάκιο των σχέσεων με τα μήντια.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο, οι αλλαγές που επήλθαν επικεντρώθηκαν κυρίως στον επικοινωνιακό και όχι μόνο βραχίονα εντός του Μεγάρου Μαξίμου, και δεν ακουμπούν κανένα από τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την δεκαήμερη πυρκαγιά που έκαψε τη χώρα σε αρκετά σημεία της.

«Λευκός Οίκος» Μητσοτάκη με βάρος στον έλεγχο της Ενημέρωσης

Εκλεκτός της Ντ. Μπακογιάννη ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ τις περιόδους 1995-1998 και 1998-2001 αντίστοιχα, γενικός γραμματέας Καταναλωτή το 2006-2009, επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.), Γενικός Γραμματέας κάτω από το νούμερο ένα του κόμματος, Ντ. Μπακογιάννη όταν η τελευταία έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία και έφτιαξε τη Δημοκρατική Συμμαχία, την περίοδο 2010-2012. Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας το 2016-2017 και στενός σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής, αναλαμβάνοντας τον Ιανουάριο του 2021 υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό είναι με λίγα λόγια το βιογραφικό του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου.

ΠΗΓΗ:  ThePressProject

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.