• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Διάταξη α λα Σαλβίνι στο νομοσχέδιο Μηταράκη - Ποινικοποιείται η διάσωση προσφύγων!

September 04, 2021 124


Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η ποινικοποίηση της διάσωσης ναυαγών προσφύγων από αλληλέγγυους
Την ώρα που η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς ζήτησε ουσιαστικά την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης η ΝΔ ψήφισε χθες σειρά ξενοφοβικών αλλαγών στη διαδικασία ασύλου,

Η επίτροπος, αντέδρασε στο νομοσχέδιο, καθότι δεν προβλέπει με τις ελάχιστες εγγυήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου για τους πρόσφυγες. Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, μετά τα συμβάντα στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας, ότι αυτό γίνεται υπό το φόβο πιθανών νέων προσφυγικών ροών.

Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η ποινικοποίηση της διάσωσης ναυαγών προσφύγων από αλληλέγγυους, γεγονός το οποίο αποκλείει από τη διάσωση τους ιδιώτες ιδιοκτήτες σκαφών.Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά η ατζέντα τίθεται από τους ακροδεξιούς θύλακες του κυβερνώντος κόμματος.

 

Στον δρόμο της διαβόητης πολιτικής Σαλβίνι στην Ιταλία με τη στοχοποίηση οργανώσεων διάσωσης προσφύγων και την παρεμπόδιση του έργου τους προχωρά αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες απελάσεων περιλαμβάνεται διάταξη που παρεμποδίζει τη δράση των οργανώσεων διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο και τις θέτει υπό τον στενό κλοιό του Λιμενικού.

Μάλιστα, η πρωτοφανούς αυθαιρεσίας διάταξη αποκλείει οργανώσεις αναδρομικά, ακόμη δηλαδή και αυτές που στο παρελθόν είχαν επιχειρήσει διάσωση προσφύγων χωρίς έγκριση από το Λιμενικό.

Προϋπόθεση για τη δραστηριότητα των οργανώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, είναι: να είναι εγγεγραμμένες οι ίδιες και ο κάθε συνεργάτης τους στα μητρώα ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης, «να ενεργούν υπό τις εντολές και οδηγίες των λιμενικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκ των προτέρων συμπεριληφθεί στα Τοπικά Σχέδια Εκτακτης Ανάγκης των Λιμενικών Αρχών για περιστατικά έρευνας-διάσωσης και ότι δεν έχουν εκτελέσει οποιονδήποτε πλου προς παροχή συνδρομής χωρίς την προηγούμενη έγκριση ενεργοποίησής τους από την αρμόδια λιμενική αρχή» και «δραστηριοποιούνται σε περιστατικό διαχείρισης παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και έχει προηγηθεί απαραιτήτως ενημέρωση των αρμοδίων Λιμενικών Αρχών και χορήγηση σχετικής, έγγραφης, έγκρισής τους».

Η παράβαση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, ή, αν προκληθεί ατύχημα, σε τουλάχιστον τρία έτη, ενώ προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα τόσο για την οργάνωση όσο και για τα μέλη της.

Μάλιστα, η σχετική διάταξη περιλήφθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να έχει τεθεί στην εκδοχή του νομοσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Διάταξη έμπνευσης Σαλβίνι που ποινικοποιεί τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ακόμα και από αναγνωρισμένες οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση στο πεδίο και παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας.

Την καταψήφιση του «παράνομου νομοσχεδίου», όπως το ονομάζει, ζητά η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, που σημειώνει: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την τακτική της εισαγωγής νομοθετικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να εκφεύγουν του δημοσίου σχολιασμού και ελέγχου.

Το άρθρο 40, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η χώρα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, θέτει αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στο έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε “χώρο αρμοδιότητας” του Λιμενικού Σώματος, παραβλέπει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων και διοικητικού προστίμου ύψους έως 2.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και 12.000 ευρώ για κάθε φορέα».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search