Print this page

Επιταχύνεται η κυβερνητική φθορά Εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή

September 05, 2021 845

 

Το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα αλλάζει. Η κραυγαλέα ανεπαρκής αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση της ΝΔ και η κατάρρευση του περιβόητου «επιτελικού κράτους», σε συνδυασμό με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, είχαν καταλυτικές επιπτώσεις, πλήττοντας σοβαρά την κυβερνητική εικόνα. Η δυσφορία, η δυσαρέσκεια και η οργή διαπερνούν το σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Συνειδήσεις αφυπνίζονται, ποικίλες διεργασίες συντελούνται. Η σχετική πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε με την άνετη επικράτηση της ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μετά την πρωτοφανή κρίση και αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος κατά τα μνημονιακά χρόνια, μπαίνει πλέον σε δοκιμασία. Η μέχρι τώρα αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ στην πολιτική ζωή της χώρας παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές, είναι εύθραυστη και το πολιτικό κεφάλαιο του Κυρ. Μητσοτάκη συρρικνώνεται, παρά την προκλητική στήριξη που απολαμβάνουν οι κυβερνώντες από όλους τους μοχλούς εξουσίας και τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Η λεγόμενη περίοδος χάριτος έληξε. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η πολιτική φθορά του κυβερνητικού αφηγήματος επιταχύνεται. Ακόμη και στα δικά τους δημοσιευμένα δημοσκοπικά ευρήματα, που υφίστανται τις συνήθεις «επεξεργασίες», αναγκάζονται να αποτυπώσουν πως μια ισχυρή λαϊκή αμφισβήτηση και αποδοκιμασία απλώνεται. Οι διεργασίες αυτές, αν και δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο της μαζικής και οργανωμένης έκφρασης, μπορεί να προσλάβουν -ανά πάσα στιγμή- μορφή και διαστάσεις ανησυχητικές για την κυβέρνηση ΝΔ και το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Τα επιτελεία της ΝΔ και της ολιγαρχίας το γνωρίζουν. Ανήσυχα από τις εξελίξεις, παράλληλα με τις συνεχείς εκκλήσεις για εξασφάλιση συνθηκών πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, επιστρατεύουν μια συντριπτική προπαγάνδα εξωραϊσμού και αντιστροφής της πραγματικότητας και χειρισμούς επικοινωνιακού και εκλογικού χαρακτήρα, με σκοπό να αμβλύνουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να επανεγκλωβίσουν την απαιτούμενη εκλογική μάζα για τη διασφάλιση της πολιτικής τους κυριαρχίας. Μια κίνηση, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν και ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή

Στην εγκληματική και καταστροφική για τη λαϊκή πλειοψηφία διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ΝΔ, που πολλαπλασιάζει τα κρούσματα και τους θανάτους και διαμορφώνει ένα ζοφερό οικονομικό και κοινωνικό τοπίο, και στην επιθετική αντιλαϊκή πολιτική της των βίαιων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», η οποία πλήττει πλατιά λαϊκά στρώματα, προστέθηκαν οι ολέθριοι χειρισμοί της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε -με την πλήρη κατάρρευση, κυρίως, του οικοσυστήματος στη Βόρεια Εύβοια και όλες τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της- δεν οφείλεται στην «κλιματική κρίση», όπως υποστήριξε η κυβέρνηση για να απεκδυθεί των ευθυνών.

Οι ευθύνες αλλού πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν. Σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις, που προηγήθηκαν, και πρωτίστως στην τρέχουσα του περιβόητου «επιτελικού κράτους», που προκλητικά κόμπαζε «πως δεν μας βρήκε απροετοίμαστους η πυρκαγιά»!! Αυτοί είναι οι διαχρονικοί υπεύθυνοι που αδιαφόρησαν και αδιαφορούν σκανδαλωδώς, εδώ και δεκαετίες, να διαμορφώσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, της εργασίας των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει εντατική και επιτακτική λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης και αποτροπής. Και όχι να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι από αυτούς που συστηματικά υποβαθμίζουν και υποχρηματοδοτούν την πυροπροστασία και πυρόσβεση και επιπλέον ψηφίζουν νόμους -όλοι οι περίφημοι «αναπτυξιακοί νόμοι- που προσφέρουν τη «δάδα» στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που καραδοκούν για να μετατρέψουν τα δάση, τις ακτές και το περιβάλλον του τόπου μας σε αχαλίνωτη πηγή κερδοσκοπίας.

Όπως και η πανδημία απαιτεί εξασφάλιση ασφαλών υγειονομικών συνθηκών για το λαό, μέτρα πρόληψης, μέριμνας και προστασίας, γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ, πρωτοβάθμια Υγεία, και προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Και όχι να την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ σαν άλλοθι για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, για αναστολές και απολύσεις, για τον εκφοβισμό και διχασμό της κοινωνίας. Με αποκορύφωμα της αδιαφορίας της και της βαθιάς εχθρότητάς της απέναντι στο λαό, σε συνθήκες εξέλιξης και έντασης της πανδημίας, να προχωρεί σε νέες εξοργιστικές περικοπές στο ήδη αποσαθρωμένο και υποστελεχωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δημιουργώντας ζοφερότερες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα πριμοδοτεί ασύστολα τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Οι καμένες ζωές, η καμένη γη, η καμένη λαϊκή περιουσία, οι καμένες δουλειές έρχονται να προστεθούν στους θανάτους από την πανδημία, στις απολύσεις, την εξοντωτική λιτότητα και εγκατάλειψη, τη μαζική ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον εργασιακό μεσαίωνα και την καρατόμηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δρουν πολλαπλασιαστικά στη συνθλιμμένη, γκρίζα ζωή των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Όσο και αν φτιασιδώνει η εξαγορασμένη δημοσιογραφία -που μονοπωλεί την «ενημέρωση»- αυτή τη σκληρή, για το λαό, πραγματικότητα, δεν μπορεί να ανακόψει την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή εναντίον αυτών που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, η κυβέρνηση ΝΔ. Ούτε η πανδημία, ούτε η κλιματική αλλαγή.

Μια αναπότρεπτη εξέλιξη

Οι απόπειρες πολιτικής χειραγώγησης του λαού περιλαμβάνουν και τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Οι αποπομπές, οι μετακινήσεις, η εισδοχή νέων και η επαναχρησιμοποίηση παλιών κυβερνητικών στελεχών επιχειρούν να κατευνάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, να «σβήσουν» την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών και να αποτρέψουν την επιταχυνόμενη κυβερνητική φθορά. Και να επανεγκλωβίσουν έτσι -με επιλογές από τον Θεοδωρικάκο μέχρι τον Πλεύρη- κρίσιμη εκλογική μάζα που εκτείνεται από το Κέντρο έως το ακροδεξιό άκρο του εκλογικού φάσματος.

Οι δυνατότητες επηρεασμού, όμως, των συνειδήσεων των εργατολαϊκών στρωμάτων είναι πλέον ισχνές, όταν έχει προηγηθεί μια διετία ακραίας αντιλαϊκής πολιτικής και όταν οι κυβερνητικές εξαγγελίες προεξοφλούν όχι μόνο συνέχισή της αλλά και ενίσχυσή της. Κανένα γαλάζιο αφήγημα εξωραϊσμού των κυβερνητικών πεπραγμένων δεν αντέχει στη σκληρή πραγματικότητα μιας χώρας και ενός λαού που αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας παρατεταμένης, σφοδρής υγειονομικής, ανθρωπιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Όσοι βυθίζουν το λαό σε μεγαλύτερη δυστυχία, φτώχεια και εξαθλίωση, όσοι υποθηκεύουν το μέλλον του θα εισπράξουν τη λαϊκή αποδοκιμασία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Θα έρθει η στιγμή που δε θα μπορούν πια να κυβερνήσουν. Πρόκειται για μια αναπότρεπτη εξέλιξη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.