• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Στη Λεωφόρο υψώνεται η ελληνική σημαία για πρώτη φορά μέσα στην Κατοχή!

October 08, 2021 668

Μια συγκλονιστική ιστορία που συνέβη σαν σήμερα το 1944 και δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός σύλλογος. Η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στην Αθήνα στην περίοδο της Κατοχής, τέσσερις ημέρες πρoτού οι κατακτητές αποχωρήσουν οριστικά από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου, ήταν αυτή η οποία υψώθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού!

Η διοικούσα επιτροπή που είχε συσταθεί στα χρόνια της κατοχής ήταν αυτή που κράτησε ζωντανή την ομάδα και την παρέδωσε ακμαία στα μεταπολεμικά χρόνια. Ο διευθυντής του γηπέδου, Αντώνης Βρεττός είχε μετατρέψει κάποιους απρόσιτους χώρους της Λεωφόρου σε χώρους Αντίστασης. Σε παράνομες συγκεντρώσεις οι φίλοι του ΠΑΟ μάθαιναν τα νέα από «λαθραία» ραδιόφωνα, ενώ οι πιο σημαντικές ειδήσεις κυκλοφορούσαν πολυγραφημένες.

Ήταν 7 Οκτωβρίου 1944 όταν ο Αντώνης Βρεττός, διευθυντής του γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού,  έφευγε από το σπίτι του, ξημερώματα, για το ιστορικό γήπεδο του Τριφυλλιού, την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ γύρω του σε όλη την σκοτεινή Αθήνα έβλεπε στρατιώτες με σβάστικες στα χέρια τους. Στόχος του να φτάσει στο χώρο που μέχρι πριν χρόνια οι αθλητές του Ομίλου, παρά τις δυσκολίες της εποχής αθλούνταν και τιμούσαν το έμβλημα του Παναθηναϊκού, χωρίς να γίνει αντιληπτός από αυτούς που σκοτείνιαζαν την χώρα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στην Λεωφόρο και συγκεκριμένα στην τροπαιοθήκη του συλλόγου υπήρχαν πάρα πολλά κύπελλα που το Τριφύλλι είχε κατακτήσει σε πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, στίβου, χόκεϊ, αλλά σε άλλα αθλήματα που είχαν όμως ήδη λεηλατηθεί από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, που θα τα έδιναν σε εσωτερικούς φιλικούς αγώνες τους, με τις καταστροφές στο γήπεδο να ξεπερνάν τα 2 εκατομμύρια δραχμές, ενώ παράλληλα είχε επιταχθεί από τους κατακτητές με τα έπιπλα και τα γραφεία που υπήρχαν να έχουν κλαπεί.

Το καμάρι του γηπέδου, η εξέδρα στην πλευρά της οδού Τσόχα, η πρώτη στην χώρα που μπορούσε να φιλοξενήσει 3.000 κόσμο, είχε καταστραφεί. Ο Βρεττός θα συναντήσει μπροστά του έναν στρατιώτη της Βέρμαχτ που θα υψώσει το όπλο του και θα τον ρωτήσει το τι ακριβώς θέλει, ζητώντας του επιτακτικά να φύγει, ενώ παράλληλα ακούγονταν πυροβολισμοί από τις φυλακές Αβέρωφ, που ήταν ακριβώς απέναντι από το γήπεδο της Λεωφόρου, στο σημείο που σήμερα είναι ο Άρειος Πάγος. Στους ιστούς των σημαιών ξεχώριζε αυτή την σβάστικα, μιας και οι ελληνικές σημαίες απαγορεύονταν από τον Απρίλιο του 1941.

Λίγες ώρες μετά θα βρεθεί μαζί με άλλα μέλη του Παναθηναϊκού, κρυφά, εκεί που ετοίμαζαν την εφημερίδα "Η Φωνή του ΠΑΟ", όπου υπήρχαν ειδήσεις από το BBC και κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι εμπιστευτικά. Ο Βρεττός μαζί με τους υπόλοιπους θα βάλουν στο ραδιόφωνο για να ακούσουν τα τελευταία νέα, από το βρετανικό σταθμό, με εκείνον να έχει ρόλο μεταφραστή, μιας και ήξερε αγγλικά. Τα πρώτα νέα θα οδηγήσουν σε πανηγυρισμούς, αφού ανέφεραν πως οι σύμμαχοι προέλαυναν στην Ευρώπη και η τελική νίκη ήταν πια θέμα χρόνου, ενώ λίγο μετά ο χώρος που βρίσκονταν θα κοντέψει να πέσει από τις φωνές.

Οι πρώτες αγγλικές δυνάμεις είχαν ήδη αρχίσει την αποβίβασή τους στην Πελοπόννησο, με τον Βρεττό να ξεσπά σε αναφιλητά. Μετά την μετάδοση της είδησης και τους πανηγυρισμούς οι πάντες θα ψάχνουν να βρουν τον Αντώνη που όμως είχε εξαφανιστεί. Λίγο αργότερα, ενώ ο ήλιος θα αρχίσει να κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή του, ο Βρεττός θα βρεθεί στην πόρτα του χώρου που ήταν οι υπόλοιποι ζητώντας τους να έρθουν μαζί του. Αυτό που θα δουν οι υπόλοιποι θα τους κάνει να δακρύσουν… Σε έναν μαυροπίνακα, έξω από  το γήπεδο της Λεωφόρου, θα γράφει:

"Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού - Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία!"

Οι άνθρωποι που θα περνάνε, ώστε να πάνε στις δουλειές τους, θα σταματάνε μπροστά στον πίνακα και θα έχουν την ίδια αντίδραση με αυτή των συντρόφων του Βρεττού. Όμως ο Αντώνης δεν θα μείνει εκεί. Λίγο μετά τις επτά το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1944 η ελληνική σημαία θα είναι στην θέση της, στον ιστό της Λεωφόρου. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια που η Γαλανόλευκη θα υψωθεί στην Αθήνα, τέσσερις μέρες πριν την οριστική αποχώρηση των Γερμανών από την πρωτεύουσα και αυτό θα έχει γίνει στο ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως το Τριφύλλι είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από ένας απλός σύλλογος.

Ο Αντώνης Βρεττός θα κοινοποιήσει αμέσως την κίνηση του αυτή, στον τότε δήμαρχο Αθηναίων, Άγγελο Γεωργάτο με μία επιστολή που θα αφήσει εποχή και η οποία ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Δήμαρχε, λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητα μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου ύψωσα εν αυτώ σήμερον την 8ην Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην. π.μ. την Ελληνικήν Σημαίαν. Με βαθύτατην συγκίνησιν, Αξιότιμε Δήμαρχε σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτην φοράν υψούται η Ελληνική Σημαία εισ την περιοχήν της κυρίως πρωτευούσης»...

Σαν σήμερα: Σηκώνεται η ελληνική σημαία στο γήπεδο της Λεωφόρου, στην  κατεχόμενη Αθήνα | Alfavita

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search