• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Μηνάς Πατρίκιος: Ο «εργατοπρόσφυξ και κομμουνίζων», πρώτος αριστερός δήμαρχος Θεσσαλονίκης. (Εκλέγεται σαν σήμερα το 1925)

October 25, 2021 44

 

 
 
Οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σαν σήμερα, 25 Οκτώβρη του 1925 (Μέχρι τότε οι δήμαρχοι διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση).

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην Θεσσαλονίκη, έφεραν πανικό στην δικτατορική κυβέρνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και σε όλο το αστικό χώρο της εποχής, σκορπώντας χαμόγελα σε όλους τους προοδευτικούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Πρώτος αιρετός δήμαρχος της πόλης εκλέγεται ο «εργατοπρόσφυξ και κομμουνίζων», -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αντιδραστικού τύπου-, 37χρονος δικηγόρος Μηνάς Πατρίκιοςπρόσφυγας ο ίδιος, έχοντας την υποστήριξη του προσφυγικού στοιχείου, του ΚΚΕ, όπως και του Εργατικού Κέντρου της Θεσσ/κης.

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο αστικό σκηνικό μετά απ’ αυτή την εξέλιξη απεικονίζεται στο πρωτοσέλιδο της  Βενιζελικής εφημερίδας «Μακεδονικά Νέα» η οποία με πρωτοσέλιδο της κάλεσε «πολιτικούς και στρατιωτικούς να μην καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον κίνδυνο που δημιούργησε η άλωση της δημαρχίας από κομμουνιστές».

Το δικτατορικό καθεστώς πανικόβλητο ακυρώνει τις εκλογές με το πρόσχημα πως ο Πατρίκιος δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο από τον νόμο ποσοστό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και προκηρύσσει νέες εκλογές για τον Δεκέμβρη.

Επιστρατεύει όλο τον κρατικό μηχανισμό για την αποτυχία του αριστερού υποψηφίου, αλλά η επαναληπτικές εκλογές αποτελούν άλλο ένα χαστούκι για το συντηρητικό μέτωπο
Ο Μ. Πατρίκιος θριαμβεύει, εκλεγόμενος δήμαρχος λαμβάνοντας  το 50,6% των ψήφων έναντι 31,1% του υποψήφιου Κων. Αγγελάκη.

Η αναταραχή και η αναστάτωση που δημιουργείται στο αστικό στρατόπεδο μεγάλη και το καθεστώς παίρνει πιο «δραστικά» μέτρα εξορίζοντας κομμουνιστές συμβούλους  και τελικά απολύοντας τον αριστερό δήμαρχο.

Εκλέγεται για δεύτερη φορά δήμαρχος υποστηριζόμενος από την ΕΔΑ (1954-59) και κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Μ. Πατρίκιος, επιτέλεσε σημαντικό έργο.  
ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« November 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search