• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Το μέγαρο του Καποδίστρια στην Κέρκυρα - Από τα Μουράγια στα ελληνικά χαρτονομίσματα

November 22, 2021 5236

 

 
 

Χτίστηκε περί το 1832 στη θέση του παλαιότερου αρχοντικού της οικογένειας. Φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα, του γνωστού τότε σε όλο το δυτικό κόσμο, Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη, ο οποίος ήταν και στενός φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια.

Βρίσκεται σε μία «νευραλγική» θέση της Παλιάς Πόλης, πάνω περιμετρικό μέτωπο Σπιανάδας - Μουράγιων – Λιμανιού, στην αρχή της οδού Μητροπολίτου Aρσενίου, στην περιοχή Μουράγια, σε απόσταση αναπνοής από τα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, με θέα το Παλιό Φρούριο, το Φαληράκι και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

Πρόκειται για ένα πανύψηλο πέτρινο επιβλητικό κτίριο, «κομμάτι» του τρισδιάστατου ισορροπημένου, οικοδομικού συμπλέγματος της περιοχής, με νεοκλασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του όψιμου αθηναϊκού αστικού κλασικισμού.

Τη σύνθεση της επιβλητικής πρόσοψής του πλαισιώνουν μαρμάρινοι κίονες με κορινθιακό κιονόκρανο που «υποβαστάζουν» τα επικαθήμενα σ΄ αυτό επιστύλια της οροφής του οικοδομήματος, ενώ οι τοίχοι στολίζονται από πέτρινα στεφάνια.

Όλο το κτίσμα έχει μνημειακό κλασικιστικό χαρακτήρα.

Το μέγαρο του Καποδίστρια χτίστηκε στα χρόνια της βρετανικής «προστασίας» του νησιού, από τον μικρότερο αδερφό του Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιο.

Το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και χρησίμευε ως έδρα του Προέδρου της Ιονίου Γερουσίας. Tο 1864, μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, λειτούργησε ως Νομαρχία της Κέρκυρας, ενώ από το 1979 στεγάστηκε αρχικά το ΚΕΜΕΔΙ και αργότερα το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Iονίου Πανεπιστήμιου.

Μπορεί σήμερα τα ξύλινα παραθυρόφυλλα του να έχουν «φαγωθεί» από τη θαλάσσια αύρα που φέρνει ο άνεμος, όμως κλείνουν μέσα τους σπουδαία γεγονότα που σημάδεψαν για πάντα αυτόν τον τόπο, κάνοντας το Μέγαρο Καποδίστρια όχι μόνο ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, αλλά και μνημείο της ιστορίας της Κέρκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search