• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Το ανάκτορο και τα φρούρια της πόλης της Κέρκυρας

November 27, 2021 760
 
Το ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, σπουδαίο μνημείο της Αγγλοκρατίας στην πόλη της Κέρκυρας (πηγή: Γιάννης Τούντας)
 Το ανάκτορο και τα φρούρια της πόλης της Κέρκυρας
Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας συμπεριλαμβάνεται από το 2007 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
 
Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, με ενετική πολεοδομική διάταξη, ρομαντική φυσιογνωμία και ξεχωριστό χρώμα, αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μάλιστα, το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας συμπεριλαμβάνεται από το 2007 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
.
 
Στα αμέτρητα αξιοθέατα της κερκυραϊκής πρωτεύουσας συγκαταλέγονται τρία σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: το εντυπωσιακό ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το Παλαιό και το Νέο Φρούριο.
Στο βόρειο άκρο της Σπιανάδας, κεντρικής πλατείας της πόλης της Κέρκυρας, ορθώνεται το ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό, από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αγγλοκρατίας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1819 και 1823/4. Είναι χτισμένο από πέτρα Μάλτας και φέρει στην όψη του δωρική κιονοστοιχία με μεγαλοπρεπείς πύλες στα άκρα. Οι τοίχοι και οι οροφές των κυρίων αιθουσών έχουν πλούσιο διάκοσμο.
Το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του άγγλου αρμοστή, της Iονίου Γερουσίας και του Tάγματος των Aγίων Mιχαήλ και Γεωργίου. Από το 1864 έως το 1913 αποτέλεσε βασιλική κατοικία
.
Στο ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στεγάζονται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται από την Άπω Ανατολή και τον ευρύτερο ινδικό χώρο) και η Δημοτική Πινακοθήκη.
Σε αίθουσα του ανακτόρου εκτίθενται έπιπλα της Ιονίου Γερουσίας από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, πορτρέτα προέδρων της Γερουσίας, αρμοστών και του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ’. Μπροστά στο ανάκτορο βρίσκεται ο ανδριάντας του άγγλου αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ.
Το Παλαιό Φρούριο δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για λόγους αμυντικούς από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου.
Οι αρχικές μεσοβυζαντινές οχυρώσεις στο δικόρυφο βράχο συμπληρώθηκαν το 13ο-14ο αιώνα, ενώ το 15ο-16ο αιώνα τα τείχη αντικαταστάθηκαν από οχυρώσεις των Ενετών. Από τις αρχές του 16ου αιώνα η οχυρωμένη νησίδα αποτέλεσε στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο. Επί Αγγλοκρατίας (1815-1864) πραγματοποιήθηκαν νέα αμυντικά έργα και οικοδομήθηκαν νέα κτίρια
.
Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι Πύργοι της Ξηράς και της Θάλασσας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το κτίριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες.
Στους χώρους του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται, επίσης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, από τα σημαντικότερα της χώρας μας.
Το Νέο Φρούριο, χτισμένο σε λόφο πάνω από το παλαιό λιμάνι, αποτέλεσε τμήμα της πρώτης γραμμής των ενετικών οχυρώσεων μετά την τουρκική πολιορκία του 1571. Περιλαμβάνει υπόγειες στοές, δεξαμενές και σημαντικά οχυρωματικά έργα.
Στο χώρο του Νέου Φρουρίου βρίσκονται το επιβλητικό κτίριο των αγγλικών στρατώνων και άλλα μικρότερα κτίρια.
ΠΗΓΗ: Βαγγέλης Στεργιόπουλος, www.in.gr
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search