Print this page

Σαν σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (Photos + Video)

November 30, 2021 870

 

Σαν σήμερα στις 30 Νοεμβρίου 1925 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος ή αλλιώς ο  «δικτάτορας της μακριάς φούστας» απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες.

 Κατά την περίοδο της δικτατορίας του κατάργησε τις λαϊκές ελευθερίες, καταδίωξε το εργατικό κίνημα και έλαβε άλλο ένα μέτρο με στόχο την πάταξη της διαφθοράς των ηθών.

Οι απαγορεύσεις τους αφορούσαν τη δημόσια εμφάνιση των γυναικών με κοντή φούστα. «Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών»

Η ζηλιάρα σύζυγος του Θεόδωρου Πάγκαλου
Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μια ημέρα η σύζυγος του δικτάτορα αποφασίζει να επισκεφθεί τον άνδρα της στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκεί η Αριάδνη Σκλιά-Σαχτούρη, συναντά μια νεαρή, εργαζόμενη κοπέλα η οποία περιφέρεται φορώντας μια φούστα μέχρι το γόνατο! Αηδιασμένη από το φρικτό θέαμα που αντίκρισε η κ. Πάγκαλου, ξέσπασε στους αστυνομικούς οι οποίοι αντί να συλλάβουν τη γυναίκα που τόσο ξενδιάντροπα κυκλοφορούσε έτσι μέσα στα γραφεία καθόντουσαν και κοίταζαν τα... ολόγυμνα πόδια της!


Από τη φασαρία, ενοχλήθηκε ο δικτάτορας ο οποίος βγήκε από το γραφείο του για να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν είδε τη σύζυγό του να... ωρύεται, αποφάσισε πως δεν είναι καλή ώρα για να της πάει κόντρα, συμφώνησε μαζί της και για να αποφύγει την κρεβατομουρμούρα, έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μια διάταξη η οποία θα έπρεπε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή και που θα προέβλεπε πως οι γυναίκες που θα κυκλοφορούσαν στο δρόμο με φούστες που απείχαν περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος θα συλλαμβάνονταν και θα οδηγούνταν στο δικαστήριο!

Σκηνές απείρου κάλλους στους δρόμους
Μέσα σε λίγες ημέρες η συγκεκριμένη διάταξη ήταν έτοιμη. «Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

«Μεγαλόψυχος» ο δικτάτορας έδωσε 15 ημέρες στις γυναίκες να προσαρμόσουν την γκαρνταρόμπα τους στις νέες συνθήκες. Όταν έληξε η διορία, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι βλέποντας τους αστυνομικούς να έχουν αφήσει τα γκλοπ και να έχουν πιάσει τις... μεζούρες!

Η μεζούρα βέβαια ήταν για τις φούστες που ήταν στα όρια της νομιμότητας. Αν ήταν καθαρά εκτός νομιμότητας προχωρούσαν σε άμεση σύλληψη. Αν ήταν ξεκάθαρα νόμιμη δεν ασχολούταν. Αν ήταν οριακά... έβγαινε η μεζούρα.

Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου απαγορευόταν στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες να φορούν φούστες το άκρο των οποίων θα απείχε από το έδαφος περισσότερο από 30 εκατοστά 

Αστυνομικές περίπολοι γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, εφοδιασμένες με μεζούρες σταματούσαν όποια γυναίκα συναντούσαν στον δρόμο ανεξάρτητα από ηλικία και μετρούσαν πόσο απείχε από το έδαφος η άκρη της φούστας της! 
Το μέτρο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των γελοιογράφων και μουσικών. Από εκεί εμπνεύσθηκε καιο Μητσάκης και έγραψε το τραγούδιQ «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες».

Ο Τύπος της εποχής προειδοποιούσε, ότι η παράβαση του νόμου θα τιμωρούνταν με πρόστιμο, ή ακόμα και με κράτηση. Οι παραβάτιδες των οποίων η φούστα ευρέθη μετά τη μέτρηση κοντή οδηγούνταν στα Αστυνομικά Τμήματα και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο. Η πρώτη σύλληψη ήταν μιας 22χρονης κοπέλας, που φορούσε φούστα 8 εκατοστά πιο κοντή από το επιτρεπόμενο.

Σε άλλες αναφορές σε εφημερίδες της εποχής αναφέρονται προηγούμενες ημερομηνίες περιστατικά που σώζονται σχετικά με την απαγόρευση της κοντής φούστας .Συγκεκριμένα στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, φύλλα της 17ης και  της 22ας Μαρτίου 1926 αναφέρονται δυο περιστατικά :

 

«…Από το πρωί της καθορισθείσας ημέρας άρχισε η καταδίωξη της κοντής γυναικείας φούστας. Οι δυο υπαστυνόμοι εμφανίστηκαν στους αθηναϊκούς δρόμους από την 9η πρωινή και «εξερευνούσαν επιμελώς» τους τομείς ευθύνης τους. Στο μεταξύ στο Πρωτοδικείο οι πάντες ήταν έτοιμοι να δεχτούν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τις παραβάτισσες. Όμως ως την 11η πρωινή η καταδίωξη δεν απέφερε καρπούς και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να απολαύσει το θέαμα, έφυγε απογοητευμένος.

Επιτέλους το μεσημέρι ακριβώς εμφανίστηκε ο υπαστυνόμος Σαρλής συνοδεύοντας το πρώτο θύμα. Κατά την ακροαματική διαδικασία που ακολούθησε αποκάλυψε τις συνθήκες σύλληψης. Ενώ βρισκόταν στην οδό Πατησίων, είδε μια δεσποινίδα, η φούστα της οποίας ήταν καταφανώς κοντύτερη του δέοντος. Υποχρεωμένος να συμπεριφερθεί με κοσμιότητα και ευγένεια δεν προέβη σε άμεση σύλληψή της, αλλά άρχισε να την παρακολουθεί. Όταν η κοπέλα έφθασε στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Σταδίου, την σταμάτησε και της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Εκείνη αρχικά αρνήθηκε, αλλά τελικά κάμφθηκε από την «πειθώ» του υπαστυνόμου. Στο Πταισματοδικείο εξελίχτηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Η δεσποινίς Βογιατζή (έτσι λεγόταν η συλληφθείσα), γελαστή και αδιάφορη για την περιπέτειά της, απάντησε στις τυπικές ερωτήσεις που της έκανε ο πταισματοδίκης Διονύσιος Παλλαδινός. Ακολούθως ο υπαστυνόμος Σαρλής  ορκίστηκε και κατέθεσε ότι συνέλαβε τη δεσποινίδα Βογιατζή, αφού την παρακολούθησε και επείσθη ότι η φούστα της ήταν κοντύτερη των 35 εκατοστών.

 Μετά τη διαπίστωση ότι η φούστα ήταν κοντύτερη κατά τρεις πόντους επρόκειτο να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Ήταν η πρώτη απόφαση για το ζήτημα αυτό και ο κόσμος που είχε πλημμυρίσει τη δικαστική αίθουσα περίμενε με αγωνία. Σε λίγο ο πταισματοδίκης είπε: «Η δις Βογιατζή καταδικάζεται εις 24ωρον κράτησιν και εις καταβολήν των εξόδων της δίκης». Αμέσως ο υπαστυνόμος Σαρλής παρέλαβε τη δεσποινίδα και την επιβίβασε σε αυτοκίνητο, για να την οδηγήσει στο κρατητήριο. Όμως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ (φύλλο της 23ης Μαρτίου 1926) ύστερα από διαταγή του πρωθυπουργού Θ. Πάγκαλου η καταδικασθείσα το βράδυ αφέθηκε ελεύθερη.

     Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνελήφθη από τον υπαστυνόμο Πολύδωρο μια άλλη νεαρή, η εικοσάχρονη Μαρίκα Μπακαρτζή, γιατί η φούστα της ήταν κατά τρεις πόντους κοντύτερη από τη δέουσα. Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη πρόστιμο 100 δραχμών και άλλες 36 δραχμές για δικαστικά έξοδα. Επειδή δεν είχε χρήματα, για να πληρώσει, αφέθηκε ελεύθερη με την έκδοση χρηματικού εντάλματος.

    Η Κατίνα Βογιατζή και η Μαρίκα Μπακαρτζή  καταδικάστηκαν από το δικαστήριο, γιατί δεν συνεμορφώθησαν με την αστυνομική διαταγή, την οποία σοφίστηκε ο Θ. Πάγκαλος…»*

Τέλος σε χρονογράφημα που δημοσίευσε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στις παραπάνω εφημερίδες γράφει : 

«Κορίτσια καλών οικογενειών συνελήφθησαν εις την μέσην του δρόμου, ωδηγήθησαν εις το Πταισματοδικείον, διεπομπεύθησαν, εγιουχαΐσθησαν, κατεδικάσθησαν, εκρατήθησαν, εφωτογραφήθησαν και εφιγουράρησαν εις τας εφημερίδας με το σώμα … του εγκλήματός των παραπλεύρως, δηλαδή με τις γυμνές των γάμπες. Φαντάζεσθε ότι ήτο δυνατόν να εξακολουθήση χωρίς εξέγερσιν επικίνδυνον μία τέτοια βαρβαρότης; Και δεν νομίζετε ότι πολύ πλέον άσεμνον, ανήθικον και σκανδαλώδες διά την κοινωνίαν, διά τα ήθη, από την κοντήν φούστα, ήτο αυτή η καταδίωξις, αυτή η διαπόμπευσις των κοριτσιών;»

Από τον περίεργο αυτό νόμο εμπνεύστηκε και ο Γιώργος Μητσάκης για να γράψει το τραγούδι «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες». Ο νόμος αποσύρθηκε σύντομα, ύστερα από την τεράστια κατακραυγή. Άλλωστε και η δικτατορία του Πάγκαλου, τερματίστηκε σύντομα, στις 22 Αυγούστου του 1926.

 

Ο  νόμος καταργήθηκε και επισήμως την 31η Μαρτίου του 1926 αφού είχε ήδη καταργηθεί στην πράξη.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.