• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Κερκυραίοι ηθοποιοί (1926 - 1940) Γ΄ Μέρος

December 29, 2021 6533

ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ 1926-1940

Ο Γιάννης Μπαρδάκης την Τετάρτη στο Agriniowebradio.gr | AgrinioPress

Του Γιάννη Μπαρδάκη*

Γ΄ ΜΕΡΟΣ ( 1926-1940)

1.- Βλάχος Φίλιππος ( Περίθεια Κέρκυρας 1939- 1989)

 Vlachos-Filippos-Site-Bio-Photo.jpg

      Γεννήθηκε το 1939 στο χωριό Περίθεια, αλλά σταδιοδρόμησε κυρίως ως εκδότης και τυπογράφος.

       Τελείωσε τις Δραματικές Σχολές του Θεάτρου Τέχνης και του Χρήστου Βαχλιώτη και το 1964 πραγματοποίησε τη πρώτη του θεατρική εμφάνιση με το θίασο της Κυρίας Κατερίνας ( Ανδρεάδη) στο έργο του Δημήτρη Ψαθά « Χαρτοπαίκτρα» στο ρόλο του αστυφύλακα.

     Έπαιξε και σε μία ταινία  το « Βορτέξ» ( 1971)  του Νίκου Κούνδουρου, στο ρόλο του Αλέξη.

     Εγκατέλειψε όμως νωρίς τη τέχνη της υποκριτικής και αφιερώθηκε  με τις εκδόσεις βιβλίων και έγινε μανιώδης συλλέκτης παλιών βιβλίων.

     Όσο ήταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του κυκλοφόρησε από τον Ιανουάριο του 1954 έως το Μάρτιο του 1956  το λογοτεχνικό περιοδικό « Το Πρώτο Σκαλί»

     Κάποια περίοδο παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα του Τρίτου προγράμματος του ΕΙΡ δική του εκπομπή  με ποίηση και απαγγελία ποιημάτων.

    Υπήρξε μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη  και της ΕΔΑ και τη περίοδο της δικτατορίας 1967-74 συνελήφθη και φυλακίστηκε ως μέλος της φοιτητικής εφημερίδας της ΚΝΕ « Πανσπουδαστική».

    Πέθανε  στις 9 Μαρτίου 1989 σε ηλικία μόλις 50 χρόνων από ανακοπή καρδιάς, ενώ χόρευε στο αποκριάτικο πάρτι του Τρίτου Προγράμματος και ετάφη στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.

2.- Γκαλίτση Αγγελική ( Κέρκυρα 1926-1989)

      Ήταν ηθοποιός του μουσικού θεάτρου. Σταδιοδρόμησε με το ψευδώνυμο Λίτσα Γκάλ.

       Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1926.  Έγινε μέλος του ΣΕΗ στις 13-4-1951. Πρωτοεμφανίστηκε με το μουσικό θίασο του Μιχάλη Κωνσταντίνου ( πατέρα του Γιώργου Κωνσταντίνου) και στη συνέχεια με τους θιάσους Μίμη Φωτόπουλου, Νίκου Αθερινού, Γεωργίας Βασιλειάδου και Νικήτα Πλατή ( Αμοργός 1912-1984), τον οποίο παντρεύτηκε και συνεργάστηκε για πολλά έτη μαζί του. Διέκοψε τη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία στις αρχές του 1970.

    Πέθανε το 1989 σε ηλικία 63 χρόνων. 

 3.- Δάσκας Γρηγόρης  ( Κέρκυρα 1939-)

γρηγορησ δασκασ.png

 

      Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1939.

      Έκανε τη πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1964 συμμετέχοντας στο Χορό  στην « Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ενώ τον επόμενο χρόνο  πραγματοποίησε τη πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση με το θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη στο έργο του Τζ. Μπώλντουιν « Μπλουζ για τον κύριο Τσάρλυ».

    Έγινε μέλος του ΣΕΗ  σχετικά αργά στις 15-2-1975.

     Στο κινηματογράφο έπαιξε σε 5 ταινίες με πρώτη εμφάνιση  στην ιστορική περιπέτεια του Δημήτρη Δούκα « Η έξοδος του Μεσολογγίου» ( 1965), με πρωταγωνιστές τη Δάφνη Σκούρα και το Μάνο Κατράκη.

4.- Διαβάτη Χρυσούλα ( Θεσσαλονίκη 1940-)

 διαβατη.jpg

      Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1940 στην Θεσσαλονίκη, αλλά η καταγωγή της ήταν από τη Κέρκυρα. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στη « Δραματική Σχολή Θεάτρου- Κινηματογράφου» του Νίκου Χατζίσκου. Μέλος του ΣΕΗ έγινε σχετικά αργά στις 27-12-1974.

     Τη πρώτη της θεατρική εμφάνιση την έκανε το 1963 με το θίασο του δασκάλου της στο έργο « Πάπισσα Ιωάννα» του Γεράσιμου Σταύρου.

    Έπαιξε σε 8   ταινίες με πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στο κοινωνικό δράμα του Κώστα Δούκα « Για την αγάπη του παιδιού μου» ( Α΄ προβολή 30-9-1963) δίπλα στους Νίκο Ξανθόπουλο και Χάρι Λουκέα, εμφανιζόμενη στους τίτλους ως Σούλα Διαβάτου.

       Σύζυγός της είναι ο γνωστός ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου ( Αθήνα 1938-).

5.- Έξαρχος Θόδωρος ( Κέρκυρα 1930- Αθήνα 2009)

 thodoros-exarchos-2.jpg

      Ένας πολυπράγμων ηθοποιός   και πολυσχιδής προσωπικότητα.      Γεννήθηκε στις  1930 στη Κέρκυρα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του « Εθνικού Θεάτρου»  και ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα μαθητής ακόμη στη Σχολή στο έργο του Σπύρου Μελά « Παπαφλέσσας», όπου ερμήνευσε τον Λεβιδιώτη, ενώ επαγγελματικά ξεκίνησε το 1951 με το θίασο της Κατερίνας  στο ρόλο του Χώξον στο θεατρικό έργο « Βροχή» του Σόμερσετ Μωμ.

     Στο κινηματογράφο μετείχε σε  65 ταινίες με πρώτη εμφάνιση στη κωμωδία του Ίωνα Νταϊφά « Δολάρια και όνειρα» ( Α΄ προβολή 5-3-1956) δίπλα στην Άννα Συνοδινού και το Νίκο Καζή, χωρίς να αναγράφεται το όνομά του στους τίτλους της ταινίας.

      Πολύ δραστήριος ηθοποιός, αφού συμμετείχε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές  σειρές, μάλιστα το 1956 υπήρξε εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων.

     Επίσης  χρημάτισε καθηγητής υποκριτικής σε Δραματικές Σχολές, μέλος στην άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ΣΕΗ,  κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ( 1983), της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενικός γραμματέας του ΣΕΗ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του, καθώς και της ΠΟΘΑ.

     Αρθρογράφησε  σε εφημερίδες , έγραψε  τρείς ποιητικές συλλογές και έργο ζωής υπήρξε η Οκτάτομη Εγκυκλοπαίδεια  με τους Έλληνες Ηθοποιούς.

      Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, από τους δήμους Κορυδαλλού και Ζωγράφου, από τους « Λάϊονς» και από τους συμπατριώτες του του Πειραιά,  την « Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά».

      Υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του λεγόμενου ΚΚΕ εσωτερικού, όπως και από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΡ και του Συνασπισμού.

    Πέθανε στις 9 Μαίου 2009 σε ηλικία 79 χρόνων από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στην οδό Αμύντα 1 στο Παγκράτι  και ετάφη στο Νεκροταφείο Βύρωνα. Έφυγε πικραμένος, δύο χρόνια μετά το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου της δημοσιογράφου Ολυμπίας Εξάρχου ( Αθήνα 1930-2007) και βλέποντας το γιό του τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Δημήτρη Έξαρχο ( 1955-2012) καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ατύχημα που είχε το 1999 στη Κρήτη πέφτοντας από τη μοτοσικλέτα του,   προκειμένου να αποφύγει πεζό, χτύπησε στο κεφάλι και έμεινε παράλυτος περνώντας τον υπόλοιπο χρόνο της σύντομης ζωής του στο Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης.

  6.- Κάρτερ Γιώργος ( Κέρκυρα 1928-2012)

Προεπισκόπηση εικόνας

      Γεννήθηκε στη Κέρκυρα στις 27 Ιανουαρίου 1928.

     Σταδιοδρόμησε ως ποιητής, κριτικός και εκφωνητής τηλεόρασης με καταπληκτική άρθρωση λόγου.

      Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τηλεόραση στη Βιέννη και στην ιταλική Ρ.Α. Ι.

     Γράφτηκε μέλος του ΣΕΗ στις 10-8-1951.

     Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή  με το Εθνικό Θέατρο στο έργο « Συρανό ντε Μπερζεράκ».

     Διέκοψε όμως νωρίς τη σταδιοδρομία του στο θέατρο και αφοσιώθηκε  σε άλλους τομείς των Γραμμάτων και των Τεχνών.

     Στη ζωγραφική λαμβάνοντας μέρος ως ζωγράφος σε πολλές ομαδικές  εκθέσεις ζωγραφικής.

     Σκηνοθέτησε και έγραψε πολλές θεατρικές και  λογοτεχνικές εκπομπές και εργάστηκε ως εκφωνητής στο ΕΙΡ.

    Ήταν από τους πρωτεργάτες  του  πρώτου πειραματικού σταθμού τηλεόρασης και έγραψε πολλές μελέτες για τη τηλεόραση.

    Υπήρξε μέλος  της Κοινότητας των Ευρωπαίων Συγγραφέων και του Ωδείου Αθηνών.

      Εξελέγη το 1996 μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και έγραψε ποίηση που μεταφράστηκε σε πολλές ξένες χώρες.

    Έλαβε το αργυρό μετάλλιο του Δήμου της Φλωρεντίας που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της.

     Πέθανε στις 22 Ιουλίου 2012 σε ηλικία 84 χρόνων.

    7. - Κατέχης Νίκος ( Οθωνοί Κέρκυρας 1937-)

      Γεννήθηκε στους Οθωνούς της Κέρκυρας το 1937.

      Τελείωσε τη Δραματική Σχολή της Μαίρης Γιαννούλη και μόλις τέλειωσε το 1956 προσελήφθη στον περιοδεύοντα θίασο ( μπουλούκι) του Άγγελου Προβελέγγιου στον οποίο συμμετείχαν η γυναίκα του Καίτη και τα παιδιά του Κώστα και Νανά ( Αθηνά) Προβελέγγιου ( Νίκαια Πειραιά 1939-) την οποία παντρεύτηκε και συνέχισε αργότερα μαζί της συγκροτώντας δικό τους θίασο.

    Το 1973 μετανάστευσαν στην Αμερική, όπου παρέμειναν μέχρι το 1988.

8.- Κούρκουλος Νίκος ( Αθήνα 1934-2007)

 kourkoylos.png

     Από τις πιο γοητευτικές παρουσίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

 

     Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1934 στου Ζωγράφου. Η καταγωγή του κουρέα πατέρα του Αλκίνοου ήταν από το χωριό Μακράδες  της Κέρκυρας, ενώ η μητέρα του Αυξεντία καταγόταν από τη Τήνο.

    Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά από τα 4 αγόρια που απέκτησε το ζευγάρι. Ο πρώτος ο Σπύρος ως τρίτος καπετάνιος χάθηκε το 1952 σε ναυάγιο στις ακτές της Βενεζουέλας, ο τρίτος ο Ιάκωβος που ήταν μηχανικός- εργολάβος σκοτώθηκε πέφτοντας από τη ταράτσα μιας ανεγειρόμενης οικοδομής, ενώ ο τέταρτος ο Στέφανος , επίσης μηχανικός

     Το Νίκο λόγω παραστήματος τον κέρδισε ο αθλητισμός και στις αρχές της 10ετίας του 50 έπαιξε για τρία χρόνια ως κεντρικός οπισθοφύλακας στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Η αγάπη του όμως για το θέατρο τον έκανε να σπουδάσει στη δραματική σχολή του Εθνικού Θέάτρου από την οποία αποφοίτησε το 1958, χρονιά που γράφτηκε στο ΣΕΗ ( 16-6-1958).

       Πριν την ενασχόλησή του με το θέατρο και το κινηματογράφο έκανε πολλά επαγγέλματα, όπως πωλητής χρωμάτων της Βιοχρώμ, εργάτης στα υφαντουργεία Βελισσαρόπουλου, υπάλληλος γραφείου και πωλητής κοσμημάτων σε κοσμηματοπωλείο της οδού Βουκουρεστίου.

      Τη πρώτη του θεατρική εμφάνιση την έκανε το 1958 με το θίασο της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν στο έργο « Η κυρία με τις καμέλειες» του Αλεξάνδρου Δουμά, ενώ τη πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στην ηθογραφία του Φρίξου Ηλιάδη « Μπαρμπα Γιάννης Κανατάς» το 1957 στο ρόλο του Χρόνη.

     Βραβεύτηκε δύο φορές με πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου στις ταινίες « Αδίστακτοι» ( 1965) του Ντίνου Κατσουρίδη  και « Αστραπόγιαννος» του Νίκου Τζίμα ( 1970).

    Ίδρυσε το θέατρο « Κάππα» στην οδό Κυψέλης 2 ενώ από το 1993 έως το 2007 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

      Σε πρώτο γάμο με τη βοηθό σκηνοθέτη Μελίτα Κουτσογιάννη απέκτησε δύο παιδιά τον ηθοποιό Άλκη Κούρκουλο και τη Μελίτα Κούρκουλου.  Από τη σχέση του με τη Μαριάννα  Λάτση απέκτησε  δύο ακόμη  παιδιά την Ερριέτα και το Φίλιππο.

      Το 2001 προσβλήθηκε από καρκίνο του ρινοφάρυγγα και έξι χρόνια αργότερα στις 30 Ιανουαρίου 2007 νικήθηκε σε ηλικία 73 χρόνων. Ετάφη στο οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο της αγαπημένης του συνοικίας στου Ζωγράφου. 

9.- Λευτεριώτης Γιώργος ( Γιαννάδες Κέρκυρας 1927- Αθήνα 1993)

λευτεριωτης.jpg

 

        Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Γιαννάδες της Κέρκυρας. Η οικογένειά του ήταν από τις πιο εύπορες του νησιού , γι’ αυτό τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε μέσα στη πόλη της Κέρκυρας με ιδιωτικά μαθήματα γαλλικών και ιταλικών.

     Το 1946 πήγε για σπουδές στην Αθήνα, αλλά παρά την αντίρρηση των γονιών του, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από την οποία αποφοίτησε το 1951.  Εγγράφηκε στο ΣΕΗ στις 26-10-1952. Το 1953 έκανε τη πρώτη του θεατρική εμφάνιση με το θίασο Κώστα Μουσούρη στο έργο « Ο αρχισιδηρουργός».

    Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση από τις συνολικά 8 ταινίες που μετείχε, την έκανε ενώ ήτανε ακόμη μαθητής της δραματικής σχολής στο κοινωνικό δράμα του Ιάσονα Βροντάκη « Γκρεμισμένα όνειρα»  ( Α΄ προβολή 9-5-1949) δίπλα στο τενόρο Πέτρο Επιτροπάκη και τη Βίκυ Μπελλια.

      Απομακρύνθηκε  πρόωρα από τη σκηνή λόγω μεγάλου προβλήματος υγείας, μένοντας απομονωμένος σ’ ένα φτωχό διαμέρισμα στην οδό Αχαρνών, ασχολούμενος με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.

     Στη προσωπική του ζωή παντρεύτηκε με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Ελένη Ροδά ( Λάρισα 1940-) για ένα μήνα!!!! Ανιψιά του είναι η σεναριογράφος Λένα Λευτεριώτη.

    Πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 1993 σε ηλικία 66 χρόνων.

10.- Μπάνος Δημήτρης ( Νυμφές Κέρκυρας 1932-2009)

μπανος.jpg

 

       Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Νυμφές της Κέρκυρας, αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Βόρειο Ήπειρο.

     Ξεκίνησε σπουδές στη Πάντειο, αλλά υποχρεώθηκε να τις διακόψει  λόγω απομόνωσης στο γενέθλιο τόπο του με απόφαση της τοπικής αστυνομίας.

     Εκεί ξεκίνησε το μεράκι του ηθοποιού  το 1955 με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του  « Προοδευτικού Συλλόγου Νυμφών», ερμηνεύοντας τον Πασά στο θεατρικό έργο « Αθανάσιος Διάκος».

    Ο ερασιτεχνικός αυτός θίασος τελούσε υπό την αιγίδα του Νομάρχη Κέρκυρας και του τότε Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων του Μεθοδίου Κοντοστάνου, αλλά και πάλι διακόπηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές λόγω πολιτικών αντιθέσεων.

       Αποφάσισε έτσι να μετάσχει  σε περιοδεύοντες θιάσους τα λεγόμενα «μπουλούκια» με πρώτη θεατρική επαγγελματική εμφάνιση το 1958 στο χωριό Ευηνοχώρι Μεσολογγίου.

     Αργότερα αποφάσισε να σπουδάσει ηθοποιός τελειώνοντας τη Σχολή Θεάτρου του ΣΕΗ, στο οποίο έγινε μέλος σχετικά αργά στις 21-12-1974.

      Ακολούθησε έκτοτε μια λαμπρή θεατρική καριέρα μέχρι το 1993, μετέχοντας σε σπουδαίους αθηναϊκούς θιάσους, ενώ μετείχε σε τηλεοπτικές σειρές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Στο κινηματογράφο έπαιξε σε 39  ταινίες με πρώτη εμφάνιση στο κοινωνικό δράμα του Παναγιώτη Κωνσταντίνου « Θεέ μου δός μου το φως μου» ( Α΄ προβολή 30-9-1963) δίπλα στη Μίρκα Καλαντζοπούλου και το Γιώργο Καμπανέλλη, κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού έργου του Αλέξανδρου Δουμά « Οι δύο ορφανές».

      Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στα « Αετόπουλα» και αργότερα στην ΕΠΟΝ, υπέστη πολλές πολιτικές διώξεις και δικάστηκε από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων, αλλά αθωώθηκε.

    Πέθανε  στις 31 Μαίου 2009 σε ηλικία 77 χρόνων.

   

11.- Παγκράτης Νίκος ( Κέρκυρα 1934-)

 νικοσ παγκρατησΠΡΟΚΟΠΗΣ Ο ΑΠΡΟΚΟΠΟΣ..png

     Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1934. Τελειώνοντας τις θεατρικές του σπουδές, έγινε μέλος του ΣΕΗ στις 7-2-1963.

     Την ίδια χρονιά ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή  με το θίασο της Γκέλυς Μαυροπούλου ( Θεσσαλονίκη 1932-2021) και του Στέφανου Στρατηγού ( Αθήνα 1923-2006) στο κλασικό έργο του Αλέκου Γαλανού « Τα κόκκινα φανάρια» ερμηνεύοντας το ρόλο του Ντόρη, που στο κινηματογράφο είχε παίξει ο Κώστας Κούρτης.

    Στο κινηματογράφο μετείχε σε  12 ταινίες με πρώτη εμφάνιση στη κοινωνική περιπέτεια του Κώστα Ανδρίτσου « Ο κράχτης» με πρωταγωνιστές  το Γιώργο Φούντα και τη Μάρω Κοντού και θαυμάσια μουσική του Κερκυραίου συνθέτη Γιώργου Κατσαρού ( Κέρκυρα 1934-).

     Τη 10ετία του 80 διέκοψε τη καλλιτεχνική του σταδιοδρομία του.

 

12.-  Ρούλη Βαλεντίνη ( Κέρκυρα 1939-2009)

ρυλη βαλεντινη.png

      Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1939 και το πραγματικό της επώνυμο ήταν Ροβυθέλη.

     Μεγαλούργησε κυρίως ως σουμπρέτα  στο μουσικό θέατρο ξεκινώντας το 1959 με το θίασο του Κώστα Χατζηχρήστου με το έργο των Μίμη Τραϊφόρου και Γιώργου Γιαννακόπουλου « Ο λήσταρχος Νταβέλης».

     Στο κινηματογράφο, που δραστηριοποιήθηκε και ως μακιγέρ,  κατέγραψε 10 συμμετοχές με πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στο κοινωνικό δράμα του Φρίξου Ηλιάδη « Το οργανάκι του Αττίκ» ( 1955) κοντά στον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Σμαρούλα Γιούλη.

     Υπήρξε σύζυγος  σε δεύτερο γάμο του επίσης ηθοποιού Γιάννη Σύλβα (Ιωάννινα 1925-1995).

 13.- Χριστάκη  ( Ειρήνη) Ρένα ( Κέρκυρα 1938-2007)

ρενα χρηστακη.png

     Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1938.

       Τελείωσε τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν αποφοιτώντας το 1960. Αργότερα σπούδασε Θεατρολογία στο Παρίσι ( 1971-75).

     Πρώτη θεατρική εμφάνιση το 1960 στο θέατρο  Νέα Σκηνή του Κωστή Λειβαδέα στη τραγωδία του Ευριπίδη « Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

      Στο κινηματογράφο έπαιξε σε  6 ταινίες πραγματοποιώντας τη πρώτη της εμφάνιση στο κοινωνικό δράμα του Κώστα Καραγιάννη  « Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα» ( Α΄ προβολή 21-10-1963) με πρωταγωνιστές τη Γκέλυ Μαυροπούλου και το Στέφανο Στρατηγό .

    Το 1963 ίδρυσε το « Πειραϊκό Παιδικό Θέατρο, παρουσιάζοντας παιδικά έργα ξένων συγγραφέων και δικά της.

     Από το 1980 δραστηριοποιήθηκε σν ΕΡΤ με τη παρουσίαση  ντοκιμαντέρ με καταγραφή πολιτιστικές δραστηριότητες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ( ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ) τη περίοδο 1941-43.

    Ανέπτυξε επίσης έντονη πολιτική  και συνδικαλιστική δραστηριότητα μετέχοντας  αρχικά  στη Νεολαία Λαμπράκη και στο ΠΑΜ ,  αργότερα στο ΕΚΚΕ και στο ΚΚΕ-μ.λ. και από το 1982 δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής με το ΚΚΕ. Έτσι εγκατέλειψε νωρίς τη καλλιτεχνική καριέρα και ασχολήθηκε με τη πολιτική.

     Πέθανε στις 7 Μαϊου 2007 από καρκίνο σε ηλικία 69 χρόνων και ετάφη στο Νεκροταφείο Καισαριανής.

 

 *Ο Γιάννης Μπαρδάκης είναι συνταξιούχος δικηγόρος και εκτός των άλλων έχει συγγράψει το βιβλίο Από το λυκαυγές στο λυκόφως - Ελληνικός κινηματογράφος 1938 - 1958

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search