• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Ο Προμαχώνας των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας

February 03, 2022 4433

 

Επιτακτική η αποκατάσταση του τείχους στον Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων»

Ομόφωνη έγκριση των σχετικών μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών σε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της Μεοσγείου 

«Πράσινο φως» άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις απαραίτητες εργασίες αναστύλωσης στο ιστορικό μνημείο.

«Η αποκατάσταση του Προμαχώνα των “Επτά Ανέμων” εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων προστασίας και ανάδειξης των οχυρώσεων που είναι σε εξέλιξη. Στρατηγική μας επιλογή είναι τα δύο Φρούρια να αντιμετωπιστούν ως ολότητα με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο μέσα από το Σχέδιο Διαχείρισης που εκπονούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» δήλωσε σχετικά η Λίνα Μενδώνη η οποία δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «η Πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου και ένας από τους πλέον προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας».

Το έργο της αποκατάστασης του νότιου τείχους του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο φρούριο αφορά στην τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην καταγραφή της παθολογίας των φθορών και βλαβών του, στη διατύπωση των προτεινόμενων εργασιών. Λαμβάνοντας υπόψη την παθολογία του μνημείου, λόγω φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που έχουν επιδράσει αρνητικά με την πάροδο του χρόνου, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση του τείχους στο τμήμα που έχει καταρρεύσει, προκειμένου το μνημείο, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού.

Το τείχος του Προμαχώνα θα επισκευαστεί | ΥΠΠΟΑ Η ενετική οχύρωση της Κέρκυρας

Με την ανέγερση του Νέου Φρουρίου στα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί ολοκλήρωσαν το τεράστιο έργο της περιτείχισης της πόλης και μέχρι το α΄ μισό του 18ου αιώνα είχε δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας, απομονώνοντας την πόλη από την ύπαιθρο και τη θάλασσα. Το Νέο Φρούριο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και καλά διατηρημένα μνημεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 16ου – 19ου αι. στην Ελλάδα. Δυτικά κατασκευάστηκαν οι δύο προμαχώνες των «Εξι και Επτά Ανέμων», οι οποίοι συνδέονται με μεταπύργιο – συνδετήριο τείχος (cortina). Στο ανώτερο επίπεδο του φρουρίου κατασκευάστηκε το 1845 ο στρατώνας.

Σχέδιο του Νέου Φρουρίου διά χειρός F. Vitteli 

ΠΗΓΗ: protagon.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search