• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας: Η "ατομική ευθύνη" των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων

May 06, 2020 4876

 

"Ατομική ευθύνη", το φάρμακο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού! Βολική προσέγγιση, την οποία χρησιμοποιεί ως "χαλί" για να κύψει από κάτω τις βρομιές της, τις τεράστιες δηλαδή ευθύνες και διαχρονικές ελλείψεις του κράτους και στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που μετατρέπουν την υγεία του λαού μας σε εμπόρευμα, για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα!

Κανένα όμως "χαλί" δε μπορεί να κρύψει πια την δυσωδία των πολιτικών τους, παρά την "συναίνεση" όσων πίνουν νερό στο όνομα της "επανεκκίνησης της οικονομίας" σε βάρος κυριολεκτικά της ζωής των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και παρά την "εποικοδομητική κριτική" των συνεταίρων ουσιαστικά της κυβέρνησης (π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ) με λογικές τύπου "να λογαριαστούμε μετά", να αφήσουμε δηλαδή την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει ότι θέλει, να περάσει ότι θέλει.

Τα προβλήματα όμως είναι εδώ και χρειάζονται λύσεις τώρα κόντρα στις πολιτικές τους! Χαρακτηριστική η περίπτωση μίας ακόμα ομάδας εργαζομένων, εκείνης του χώρου των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν. Αλήθεια, πόσους εργαζόμενους έχουν οι Δήμοι και στο νησί μας για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον; Σε τι συνθήκες εργάζονται αυτοί οι συνάδελφοι;

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών τετράωρων συμβάσεων εργασίας και με ελάχιστες αποδοχές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της πολιτικής της αδιοριστίας που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Λόγω της σύμβασής τους, πολλοί πιάνουν δουλειά μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου ή στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 12:00. Πάγια θέση του Σωματείου μας, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα.

Υπό κανονικές συνθήκες, αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των σχολείων και αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει η σύμβασή τους. Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας και με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, είναι απαραίτητο μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής - μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.) Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των συναδέλφων καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων και καθιστά απαγορευτικό ακόμα και αυτό το ανεπαρκές "2 φορές την ημέρα" του Υπουργείου. Τα "μπαλώματα" της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα και ενώ είναι "ατομική μας ευθύνη" να μην αρρωστήσουμε, οι συνάδελφοι στην καθαριότητα των σχολείων μάς καταγγέλλουν ότι έχουν αρχίσει την δουλειά τους χωρίς όμως το κράτος και κανένας δήμος του νησιού μας να τους έχει προμηθεύσει με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ποδιές μια χρήσης κ.λπ), με αποτέλεσμα ή να πρέπει να τα αγοράζουν οι ίδιοι με τον ελάχιστο μισθό που παίρνουν ή να μένουν απροστάτευτοι, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την δική τους όσο και για την δημόσια υγεία!

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

- μονιμοποίηση-σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων

- νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα

- το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους συναδέλφους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search