• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Για την πυρκαγιά στο «EUROFERRY OLYMPIA»

February 22, 2022 3263

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ «EUROFERRY OLYMPIA»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πέντε μέρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο «Euroferry Olympia» ανοιχτά της Κέρκυρας, και ενώ ήδη ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και άλλοι 10 είναι αγνοούμενοι, παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα.

Ειδικά από τη στιγμή που η πυρκαγιά στο πλοίο «Euroferry Olympia», είναι η δεύτερη παρόμοια μέσα σε λίγα χρόνια, μετά από αυτήν στο πλοίο «Norman Atlantic» το 2014, αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πλοίων σε συνθήκες “απελευθέρωσης” της ακτοπλοΐας, υποβάθμισης των μέτρων ασφαλείας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και μείωσης των οργανικών συνθέσεων των πλοίων με κριτήριο την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Η εφοπλιστική εταιρεία, το υπουργείο ναυτιλίας, οι λιμενικές αρχές, γνωρίζουν ότι η μειωμένη οργανική σύνθεση υπονομεύει την ασφάλεια των ναυτεργατών και επιβατών. Η δυνατότητα που δίνεται στις εφοπλιστικές εταιρείες να εφαρμόζουν οργανικές συνθέσεις με βάση τα συμφέροντά τους και όχι με βάση τις ανάγκες και την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβαινόντων αποδεικνύεται οδυνηρή και επικίνδυνη.

Η πυρκαγιά αυτή είναι ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δύο μέρες πριν τον απόπλου του πλοίου για το ''μοιραίο'' δρομολόγιο έγινε εκτεταμένη επιθεώρηση στο πλοίο από τις λιμενικές αρχές, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην οποία διαπιστώθηκε ότι το πλοίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα πυρασφάλειας. Ωστόσο το πλοίο απέπλευσε κανονικά. Παρόμοια προβλήματα είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους και πριν ακριβώς έναν χρόνο.

Η προκλητική στάση της πλοιοκτήτριας εταιρείας να σπεύσει να ρίξει το βάρος των ευθυνών στους επιβάτες αποτελεί μία εξοργιστική προσπάθεια να κρύψει κάτω από το χαλί τις εγκληματικές ευθύνες των εφοπλιστών, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και του υπουργείου ναυτιλίας που στο βωμό της κερδοφορίας θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Είναι προκλητική η αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στο να συγκροτήσουν πυροσβεστικό κλιμάκιο στο λιμάνι της Κέρκυρας, εξοπλισμένο με πυροσβεστικό σκάφος, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ και με ερωτήσεις στη Βουλή. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη περιπολικού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, που να μπορεί να παρεμβαίνει στο μικρότερο δυνατό χρόνο σε επείγοντα περιστατικά. Κάτι τέτοιο είχε επισημανθεί και στη συνάντηση αντιπροσωπίας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βόρειου Ιονίου 2 μέρες πριν την πυρκαγιά στο πλοίο.

Πέρα από τους άσφαιρους διαξιφισμούς κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης «περί ανέμων και υδάτων» προβάλλει ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα: Η στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων και η κοινή προσπάθεια να καλύψουν τις εφοπλιστικές ευθύνες και την πραγματική αιτία των εγκλημάτων που αποκαλούνται ναυτικά ατυχήματα, την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κινητήρια δύναμη τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα αυτή δεν περιορίζεται στο ναυάγιο του «Euroferry Olympia» ή άλλα οδυνηρά εγκλήματα των προηγούμενων χρόνων αλλά αφορά τη στάση των αστικών κομμάτων, συνολικά την κρατική διαχείριση απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, τη στάση τους στις πλημμύρες, σε σεισμούς για να δικαιολογήσουν τις δραματικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης, σε αντιπλημμυρικά έργα ή στην αντισεισμική θωράκιση.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των μέσων μεταφοράς, των πλοίων, των λιμανιών, των ναυτιλιακών υποδομών μπορεί να απελευθερώσει μεγάλες δυνατότητες. Από την ικανοποίηση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών με σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φτηνό εισιτήριο έως τη διασφάλιση της μεταφοράς αγαθών σε ασφαλή λιμάνια μέχρι την αξιοποίηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού.

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ συγχαίρει όλους τους υπαλλήλους του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και τους ιδιώτες που δίνουν αυτές τις μέρες, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μία τιτάνια μάχη για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων.

ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

22/02/2022

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search