• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

3 Μαρτίου 1799: Ο ναύαρχος Ουσακώφ απελευθερώνει την Κέρκυρα

March 03, 2022 3816

Ρωσικά και Οθωμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα και εξαναγκάζουν τη γαλλική φρουρά σε παράδοση.

Οι Γάλλοι βρέθηκαν στα Επτάνησα κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ιταλία και τη συνθήκη του Καμποφόρμιο, που διέλυσε την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και μεταβίβασε την κυριαρχία των Επτανήσων στη Γαλλία. Ο Ναπολέων θεωρούσε τα νησιά στρατηγικά σημαντικά για τα Μεσογειακά του σχέδια αλλά η αποτυχία της εκστρατείας στην Αίγυπτο ακύρωσε κάθε σχετική πρωτοβουλία του. Σταδιακά το ενδιαφέρον του εξέπνευσε αλλά οι γαλλικές φρουρές παρέμειναν στα νησιά.

Το 1798 ο Ρώσος ναύαρχος Φιοντώρ Ουσκώφ στάλθηκε με δυνάμεις στην περιοχή για να ενισχύσει τους Τούρκους να καταλάβουν τα νησιά. Η κίνηση ήταν μια από τις συμμαχίες της Αικατερίνης της Μεγάλης εναντίον της επαναστατημένης Γαλλίας και η ρωσική μοίρα θα ενίσχυε τις προσπάθειες του στρατηγού Σουβόρωφ, που περνούσε τις αυστριακές Άλπεις για να συγκρουστεί με τον εχθρό στην Ιταλία. Οι γαλλικές φρουρές των Επτανήσων, απομονωμένες ως ήταν, δεν αντιστάθηκαν ιδιαίτερα.

Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα υπέκυψαν πρώτα, με τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται τον τοπικό πληθυσμό τάζοντάς τους αυτονομία. Απέμενε η άλωση της Κέρκυρας, της πιο οχυρωμένης και ενισχυμένης νήσου καθώς εκεί βρίσκονταν 3.000 Γάλλοι στρατιώτες με 650 πυροβόλα. Το λιμάνι προφυλασσόταν από δύο φρούρια και το οχυρωμένο νησί του Βίδο (η αρχαία Πτυχία). Τρία πολεμικά πλοία, ένα πλοίο της γραμμής των 74 πυροβόλων, ένα κατειλημμένο βρετανικό πολεμικό των 54 πυροβόλων και μια κορβέτα των 20 πυροβόλων προσέφεραν επιπλέον προστασία.

Τον Νοέμβριο η μοίρα του Ουσακώφ (τρία πλοία της γραμμής, τρεις φρεγάτες και μερικά μικρότερα) έφτασε στην Κέρκυρα και λίγο αργότερα ενισχύθηκε με τουρκική μοίρα και άλλη μια ρωσική δύναμη ξεκινώντας τον βομβαρδισμό του νησιού. Στα μέσα του μήνα οι Ρώσοι αποβιβάστηκαν σε μια ακτή και παρά το πυρ κατόρθωσαν να διατηρήσουν το προγεφύρωμα και να βομβαρδίσουν τα γαλλικά οχυρά. Τον Φεβρουάριο έφτασε μια δύναμη 4.000 Οθωμανών και νέες ρωσικές ενισχύσεις με τον Ρωσο-Τουρκικό στόλο να φτάνει τα 12 πλοία της γραμμής, τις 11 φρεγάτες και πολλά μικρότερα σκάφη. Ο Ουσακώφ είχε πλέον την απαραίτητη ισχύ πυρός και τους άνδρες να αποτολμήσει τη γενική επίθεση κατά της πόλης της Κερκύρας. Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, το μεγαλύτερο γαλλικό πολεμικό πλοίο διέφυγε της προσοχής των Ρώσων και ξεγλύστρισε στα ανοιχτά.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στόλος ξεκίνησε τον βομβαρδισμό των κανονιοστασίων της Βιδούς. Τα γαλλικά πλοία προσπάθησαν να ενισχύσουν τη φρουρά αλλά δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με πολλές απώλειες. Τέσσερις ώρες μετά, τα κανονιοστάσια του φρουρίου είχαν σιγήσει και Ρώσοι και Τούρκοι πέρασαν στην καταστολή των κανονιών του λιμανιού. Την 1η Μαρτίου, τα ρωσικά και οθωμανικά πλοία άνοιξαν πυρ και μαζί τους οι πυροβολαρχίες από το φρούριο της Βιδούς με ρωσικά πληρώματα. Σύντομα, με μια αμφίβια επιχείρηση, οι προμαχώνες του San Rocco, San Salvatore και San Abraham έπεσαν. Το ξημέρωμα της 2ας Μαρτίου οι Γάλλοι έστειλαν απεσταλμένους ζητώντας ανακωχή και την επομένη παραδόθηκαν χωρίς ο Ουσακώφ να χρειαστεί να επιτεθεί.

Ο Ουσακώφ φέρθηκε έντιμα στους Γάλλους εκτιμώντας ότι η παράδοσή τους, απέτρεψε περισσότερες απώλειες στις δυνάμεις του. Η παράδοση έγινε με ιπποτικούς όρους και οι αιχμάλωτοι επέστρεψαν στην Τουλώνα.

Η άλωση της Κέρκυρας μπορεί να ολοκλήρωσε την Ρωσο-Τουρκική εκστρατεία στα Επτάνησα, αλλά αμέσως γεννήθηκε ένα δίλημμα: ήταν δυνατόν τα Επτάνησα, κατοικημένα από Ελληνορθόδοξο πληθυσμό που βοήθησε τους Ρώσους στον αγώνα τους, να επιστραφούν στους αλλόθρησκους Οθωμανούς; Ο Ουσακώφ βρήκε τη λύση με την ανακήρυξη της Επτανήσου Πολιτείας, ενός προσωρινού καθεστώτος κυβερνούμενο από Ρώσους και Οθωμανούς με ευρεία αυτονομία στην άσκηση της εσωτερικής του πολιτικής. Το προτεκτοράτο των Επτανήσων υποστήριξε τα στρατηγικά σχέδια των Ρώσων στη Μεσόγειο λειτουργώντας ως βάση του ρωσικού στόλου στις επιχειρήσεις στη Νεάπολη της Ιταλίας. Το 1807, τα Επτάνησα πέρασαν ξανά σε γαλλική κυριαρχία με τη συνθήκη του Τιλσίτ, όταν Ναπολέων και τσάρος συμμάχησαν προσωρινά. Στα επόμενα χρόνια το Βρετανικό ναυτικό θα καταλάβει τα Επτάνησα μέχρι την παραχώρηση και ένωσή τους με την Ελλάδα το 1864.

ΠΗΓΗ: navaldefence.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search