Print this page

Βομβαρδισμός της Γκουέρνικα: 7 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε

April 26, 2022 526

Βομβαρδισμός της Γκουέρνικα: Γιατί διογκώθηκε ο αριθμός των θυμάτων και πώς οι Βρετανοί ενοχοποίησαν τους κομμουνιστές - 7 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε

Σαν σήμερα, 26 Απριλίου του 1937 βομβαρδίζεται η Γκουέρνικα· δεν ήταν τόσο η καταστροφή της, όσο ο Πάμπλο Πικάσο που την έκανε διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο!

Κάθε πόλεμος είναι μια βάρβαρη πράξη ανθρώπων προς ανθρώπους. Κάθε πόλεμος έχει και μια ιστορία (τουλάχιστον) στις σκοτεινές και αιματοβαμμένες σελίδες του, που προκαλεί αποτροπιασμό και απέχθεια…
Στο Ισπανικό Εμφύλιο μια τέτοια ιστορία είναι ο Βομβαρδισμός της Γκουέρνικα ή Γκερνίκα (Guernica), ο βομβαρδισμός που έχει φθάσει να συμβολίζει τη βαναυσότητα και απανθρωπιά του πολέμου του Φράνκο στην Ισπανία.

Ας δούμε όμως κάποια αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία του βομβαρδισμού.

1. Γιατί ισοπεδώθηκε η πόλη των Βάσκων;

Η Γκουέρνικα, ένα από τα σύμβολα του βασκικού έθνους, κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής. Οι Βάσκοι είναι μια ξεχωριστή εθνοτική ομάδα στην Ισπανία και εκείνη την εποχή απαιτούσαν μεγαλύτερη αυτονομία εντός της Ισπανίας. Ο Φράνκο και οι φασίστες αντιπαθούσαν τους Βάσκους. Ο Φράνκο πιστεύεται ότι ήθελε να βομβαρδιστεί η πόλη των Βάσκων για να τους τιμωρήσει για τις αποσχιστικές τάσεις τους και την πίστη τους στην αριστερή κυβέρνηση.

2. Η Λεγεώνα Κόνδωρ σε πρόβα τζενεράλε

Η μονάδα της γερμανικής αεροπορίας που βομβάρδισε την πόλη των Βάσκων ήταν ευρέως γνωστή ως Λεγεώνα Κόνδωρ. Αποτελούνταν από εθελοντές πιλότους που πετούσαν τελευταίας τεχνολογίας γερμανικά αεροπλάνα. Ο βασικός τύπος αεροπλάνου που χρησιμοποιούσε η Λεγεώνα Κόνδωρ ήταν το Junkers JU 52 και αυτό ήταν που έριξε τις περισσότερες από τις βόμβες. Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα ήταν ουσιαστικά μια γενική πρόβα πριν από τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς της Ευρώπης από τους Ναζί.

3. Ποιος ήταν ο στόχος των επιτιθέμενων

 

Η επιδρομή έγινε ημέρα Δευτέρα στις 26 Απριλίου. Ήταν ημέρα εργάσιμη και ημέρα που υπήρχε μεγάλη υπαίθρια αγορά, για την οποία πολλοί άνθρωποι από τις γύρω περιοχές επισκέπτονταν την πόλη. Επίσης αγρότες είχαν «κατέβει» για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ως αποτέλεσμα, η πόλη της Γκουέρνικα ήταν ξέχειλη από κόσμο. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Γερμανοί στοχοποίησαν σκόπιμα την πόλη εκείνη την ημέρα για να μεγιστοποιήσουν τις απώλειες.

4. Σε τι αποσκοπούσε ο βομβαρδιμός

Πολλοί πιστεύουν ότι η Luftwaffe στόχευσε σκόπιμα αμάχους. Ήταν στρατηγική γνωστή ως τρομοκρατικός βομβαρδισμός· με αυτή τη στρατηγική προσπάθησε να σπάσει την ψυχολογία του εχθρού για να συνεχίσει να αντιστέκεται, διασφαλίζοντας ότι ένας τρρομαγμένος άμαχος πληθυσμός θα ασκούσε πίεση στους στρατιωτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του να σταματήσουν τον πόλεμο. Η Luftwaffe απέρριψε επίσημα αυτό το δόγμα. Οι Γερμανοί, που σχεδίασαν και υλοποίησαν την επίθεση, στόχευσαν εσκεμμένα τη Γκουέρνικα σε μια μέρα αιχμής για να αναγκάσουν τους Βάσκους να ζητήσουν χωριστή ειρήνη και να εγκαταλείψουν την αριστερή κυβέρνηση της Μαδρίτης. Να πούμε ότι, οι Βάσκοι εθνικιστές συνέχισαν τον αγώνα κατά του Φράνκο ακόμη και μετά το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου! Άρα ο στόχος της επίθεσης δεν επετεύχθη…

5. Ποιος ήταν ο ενορχηστρωτής της επίθεσης

Ο διοικητής της Λεγεώνας Κόνδωρ και ο άνθρωπος που σχεδίασε και διηύθυνε την τρομοκρατική επιδρομή στη Γκουέρνικα ήταν ο Βόλφραμ Φράιχερ φον Ριχτχόφεν (10 Οκτωβρίου 1895 – 12 Ιουλίου 1945), εξάδελφος του διάσημου Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν ή πιο γνωστού ως: Κόκκινος Βαρόνος. Ο φον Ριχτχόφεν καταγόταν από ευγενή πρωσική οικογένεια και είχε πολεμήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα «έδωσε» παράσημα και φήμη στον Ριχτχόφεν, που πέθανε το 1945 αιχμάλωτος στα χέρια των Αμερικανών.

6. Πόσα ήταν τα θύματα του βομβαρδισμού

Μέχρι πρόσφατα, ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ συγκεχυμένος. Η Αριστερά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη φρίκη στη Γκουέρνικα για προπαγανδιστικούς λόγους και υπερέβαλλε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι πολλές χιλιάδες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιδρομών στην πόλη των Βάσκων. Η σύγχρονη έρευνα οδήγησε στο να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων και να αποδειχτεί ότι δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός όσο αρχικά φαινόταν. Η σύγχρονη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και τραυματιών στη Γκουέρνικα ήταν πολύ μικρότερος από τον θρυλούμενο: Περίπου 200 ή 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό! Μέχρι πριν από χρόνια ήταν γενικά αποδεκτό ότι ο αριθμός των νεκρών έφθανε πάνω από τους 1.700. Οι ιστορικοί συμφωνούν τώρα, ότι ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τους 300. Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν στη Γκουέρνικα ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι σε άλλες πόλεις που βομβαρδίστηκαν από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η Βαρσοβία και το Ρότερνταμ.

7. Πώς έγινε διάσημη η Γκουέρνικα

Η Γκουέρνικα έγινε γρήγορα ένα παγκοσμίως διάσημο αντιπολεμικό σύμβολο. Η Ισπανική κυβέρνηση παρήγγειλε έναν ζωγραφικό πίνακα στον Πάμπλο Πικάσο, τον σπουδαιότερο εν ζωή καλλιτέχνη της εποχής. Ο Πικάσο ήταν φίλα προσκείμενος στην αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας και είχε καταδικάσει δημόσια τον Φράνκο.

ΠΗΓΗ: ethnos.g

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.