• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Σαν σήμερα, το 1942, ο Άρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ

May 21, 2022 68

 

 
 
Στις 21 Μάη του 1942, στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο πρωτοκαπετάνιος Άρης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ. Αυτός είναι ο όρκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας στη Ρούμελη που έγραψε ο ίδιος ο Άρης Βελουχιώτης:

«Εγώ παιδί του ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, σαν γνήσιος πατριώτης για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του λαού μας, κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Εθνους και του λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω αν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δε γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

Η δημιουργία ενόπλων ομάδων στις πόλεις, η οργάνωση, ανάπτυξη του ανταρτοπολέμου στην ύπαιθρο – το εθνικό καθήκον της βοήθειας του λαού, της διεξαγωγής του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ήταν πρώτος στόχος του ΕΛΑΣ.
Οι πατριωτικές πράξεις των μαχητών του, με κορυφαία την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου έγιναν ιστορικοί θρύλοι.


Ο ΕΛΑΣ, δεν είναι μονάχα με το όπλο το χέρι. Οργανώνει, μαζικοποιεί, κινητοποιεί όλον τον ελληνικό λαό. Συνδέει τις πόλεις με τα χωριά. Στις ελεύθερες περιοχές αποκαθιστά τη λαϊκή κυριαρχία. 
Λειτουργούν επ’ ωφελεία του χειμαζόμενου λαού η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα λαϊκά δικαστήρια, η εθνική πολιτοφυλακή, η φροντίδα του αντάρτη. Η οργάνωση των λαϊκών συσσιτίων – του πολιτισμού – του θεάτρου – της λαϊκής τέχνης, ήταν σχέδιά του. Γι’ αυτές τις λαϊκές κατακτήσεις ο ΕΛΑΣ στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής έδωσε πάνω από 750 μάχες. Καθήλωσε φασιστικές μεραρχίες. Πήρε την πρώτη θέση στη συνείδηση του ελληνικού λαού, για τα αντιφασιστικά του ανδραγαθήματα.

Ο Αρης ήταν η ενσάρκωση της γνήσιας πατριωτικής δράσης, με τον ΕΛΑΣ – οι θερμότεροι υποστηρικτές των λαϊκών συμφερόντων. Εγινε θρύλος… Παντού στην Ελλάδα υψώθηκε η σημαία της ελευθερίας.
Ο Αρης Βελουχιώτης υπήρξε γέννημα θρέμμα του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, της ηρωικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Εχει καταγραφεί στην Ιστορία. Θα ζει για πάντα. Γιατί η ζωή του, η μεγάλη προσφορά του, «σφραγίστηκε» από τις αξίες, τις ελπίδες και τα οράματα της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Πηγή: Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search