• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Το Αχίλλειον ένα από τα οκτώ αρχιτεκτονικά θαύματα που πρέπει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα – Διαβάστε και δείτε φωτό

July 19, 2022 4712

 

Μοντέρνα μουσεία, αρχαίοι ναοί και πολιτιστικά κέντρα που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους κομψότητα

Όχι έναν, αλλά οκτώ λόγους για να επισκεφτούν την Ελλάδα, έχουν οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής, σύμφωνα τουλάχιστον με ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο σε θέματα πολιτισμού με γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τελ Αβίβ και ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το theculturetrip.com.

Πιο συγκεκριμένα η συντάκτης του άρθρου εντοπίζει οκτώ αρχιτεκτονικά «θαύματα» στην ελληνική επικράτεια, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της χώρας, αποτελώντας μάλιστα αφορμή για να οργανώσει κάποιος ένα ταξίδι στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει περιηγήσεις σε ένα ή σε περισσότερα από τα παρακάτω αξιοθέατα.

Καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα ρυθμών -κλασικά, μινωικά, οθωμανικά, βυζαντινά αλλά και έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής- και πληθώρα σε είδη –μουσεία, αρχαίοι ναοί, παλάτια, πολιτιστικά κέντρα κ.ά.– αποτελούν οκτώ καλές αφορμές για να προγραμματίσετε κι εσείς ένα ταξίδι σε κάποιο από τα πανέμορφα μέρη της χώρας μας που ακολουθούν.

Παρθενώνας, Αθήνα

parthenon_ok

Ο ναός του Παρθενώνα, που χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., βασισμένος σε έναν παλαιότερο που υπήρχε στο ίδιο σημείο, είναι έργο δύο λαμπρών αρχιτεκτόνων, του Ικτίνου και του Καλλικράτη, ενώ σχεδόν βέβαιη είναι η εμπλοκή στο γλυπτό διάκοσμο του ξακουστού Φειδία.

Τα αρχιτεκτονικά -κι όχι μόνο- τεχνάσματα καθιστούν το μνημείο μοναδικό στο είδος του, με το «δέσιμο» του δωρικού και ιωνικού ρυθμού, τη χρήση πεντελικού μαρμάρου και τις αρμονικές αναλογίες, να αποτελούν κύρια γνωρίσματά του. Πέραν της αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής του όψης, το εσωτερικό του ναού ενείχε εξαιρετική πρωτοτυπία, με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς της Παρθένου να προκαλεί δέος.

Ο Παρθενώνας μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Σοφία αρχικά κι αργότερα στην Παναγία, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως τζαμί. Το 1687, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Μοροζίνι, μεγάλο τμήμα του κατέρρευσε έπειτα από το σφοδρό κανονιοβολισμό της ενετικής στρατιάς. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο διαβόητος λόρδος Έλγιν «αποκαθήλωσε» σημαντικό κομμάτι του διάκοσμου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Παρθενώνας είναι χτισμένος με αντισεισμικό τρόπο και τα τμήματά του ενώνονται με λιωμένο μολύβι στις -με κατάλληλο τρόπο- διαμορφωμένες ενώσεις των μαρμάρων του. Επίσης, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με θέμα την ιστορία του ναού!

Αχίλλειον, Κέρκυρα

achilleion_shutterstock_1010638324_ok

Σε απόσταση 10 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Κέρκυρας, δεσπόζει ένα άριστα διατηρημένο επιβλητικό ανάκτορο, που συνεχίζει να προκαλεί το θαυμασμό όποιου το επισκεφτεί. Το Αχίλλειον αποτέλεσε θέρετρο δυο μορφών της ευρωπαϊκής ιστορίας, που τους συνδέει η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσι, και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β'. Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και, δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, έχει ανακτήσει πλέον την παλιά του αίγλη και στεγάζει το Μουσείο Αχίλλειον που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.

Η μαγική περιπλάνηση στο λαμπρό παρελθόν ξεκινά από την είσοδο του Ανακτόρου, όπου θα αντικρίσετε εκπληκτικά γλυπτά και αγάλματα εμπνευσμένα αρχαία ελληνική μυθολογία, εντυπωσιακούς κλιμακωτούς κήπους και θα έχετε μια εξαίσια πανοραμική θέα. Καθώς εισέρχεστε στο ανάκτορο, πρέπει οπωσδήποτε να σταθείτε και να παρατηρήσετε το κλιμακοστάσιο, ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης το οποίο υμνεί την ελληνική μυθολογία με αγάλματα του Δία και της Ήρας, μικρότερα αγαλματίδια και γύψινα γλυπτά. Δεξιά θα δείτε το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, ενώ αριστερά θα θαυμάσετε το μαρμάρινο τζάκι και τα αγαλματίδια που το κοσμούν.

Η οροφή κοσμείται με ένα τεράστιο φρέσκο, έργο απαράμιλλης τέχνης, που απεικονίζει αλληγορικά τις «Τέσσερις Εποχές». Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μια μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει το «Θρίαμβο του Αχιλλέα» στη μάχη με τον Έκτορα. Το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ αποτελεί ολόκληρο ένα έργο τέχνης, με εντυπωσιακότερο σημείο την τοιχογραφία στο θολωτό, που απεικονίζει τη δίκη του Χριστού.

Στην Αίθουσα της Ελισάβετ υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα που προέρχονται από το υπνοδωμάτιό της, όπως επίσης ένας μεγάλος πίνακας που απεικονίζει τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων. Στην Αίθουσα του Κάιζερ εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β’, μια προσωπογραφία του ιδίου και άλλοι πίνακες με ναυτικά θέματα. Το εξωτερικό το ανακτόρου κοσμείται επίσης από θεσπέσια έργα τέχνης.

Πληροφορίες

Γαστούρι, Κέρκυρα, τηλ. 26610 56245, www.achillion-corfu.gr

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

mouseio akropolis1_ok

Το πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης άνοιξε της πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009, 9 χρόνια αφότου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, νικητής του οποίου ήταν ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί σε συνεργασία με τον Μιχάλη Φωτιάδη.

Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ωστόσο η αποβίβαση των επιβατών από τουριστικά λεωφορεία γίνεται στην οδό Χατζηχρήστου και η είσοδός τους από την οδό Μητσαίων.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενούνται ευρήματα από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης, αλλά και εκείνα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Μάλιστα, στα εγκαίνια, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση του ελληνικού αιτήματος για επανένωση των μαρμάρων στην πατρίδα τους, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη μετόπη του Παρθενώνα. Μπαίνοντας στο μουσείο, το γυάλινο δάπεδο σας φέρνει σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης καταλαμβάνει μια έκταση 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ό,τι στο παλιό. Οι μόνιμες εκθέσεις καταλαμβάνουν 3 ορόφους και χωρίζονται σε 4 επίπεδα, ενώ διαθέτει καφέ, εστιατόριο και πωλητήρια.

Πληροφορίες

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 9000900, www.theacropolismuseum.gr, fb page: Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης

Κνωσός, Ηράκλειο

knosos1_ok

Στο ύψωμα της Κεφάλας, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου, 5 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, εκτίνεται η Κνωσός, το σημαντικότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, καθώς σύμφωνα με την παράδοση πρόκειται για την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η πόλη της Κνωσού φαίνεται να παρουσιάζει συνεχή ζωή από τη νεολιθική εποχή έως και τον 5ο μ.Χ. αι., ενώ συνδέεται άμεσα με το μύθο του Λαβυρίνθου με τον Μινώταυρο και του Δαιδάλου με τον Ίκαρο.

Η Κνωσός άκμασε, κυρίως, κατά τη μινωική περίοδο, όταν υπήρξε το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κέντρο στην Κρήτη, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και στην ελληνιστική εποχή. Ήρθε στο φως το 1878 από το Μίνωα Καλοκαιρινό, ενώ ο Άγγλος σερ Άρθουρ Έβανς ξεκίνησε το 1900 συστηματικές ανασκαφές, με τις οποίες ανακαλύφθηκε και ολόκληρο το Ανάκτορο.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού είναι το εντυπωσιακό μινωικό Ανάκτορο –λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης– που καταλαμβάνει μια έκταση 22.000 τ.μ., το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται πάνω σε τεχνητό λόφο. Εξίσου άξια αναφοράς και επίσκεψης είναι το Μικρό Ανάκτορο, η Βασιλική Έπαυλη, η Οικία των Τοιχογραφιών, η Νότια Οικία, η Ανεξερεύνητη Οικία, ο Ξενώνας Κνωσού και ο Βασιλικός Τάφος-Ιερό.

Πληροφορίες

Κνωσός, Ηράκλειο, τηλ. 2810 231940

 

ΠΗΓΗ: www.greekguide.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search