• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Σαν σήμερα 30 Μάη 1941 κατέβασαν τη ναζιστική σημαία o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας - Τι έγραφε η «Βραδυνή» και άλλες εφημερίδες την επόμενη μέρα - VIDEO

May 30, 2020 524

Πρώτη πράξη* αντίστασης 30 Μαΐου 1941

 Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας

 

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…

 

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

 

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

 

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

 

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Σημείωση argyrades.gr: όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο αείμνηστος Μ. Γλέζος πρώτη πράξη αντίστασης ήταν του Μαθιού Πόταγα έξω από τη Βυτίνα στις 2 Μάη 1941, όταν μόνος του προσπάθησε να σταματήσει τους Γερμανούς και του συνέθλιψαν το κεφάλι.Το μεσημέρι της 2ας Μαΐου 1941, ο 17χρονος μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου από τη Βυτίνα, Μάθιος Πόταγας, πετάχτηκε άοπλος στη μέση του δρόμου, ύψωσε το χέρι και φώναξε στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης των ναζί που έφτασαν στη γέφυρα Κουτρουμπή, στο δημόσιο δρόμο, που περνούσε έξω από τη Βυτίνα: «Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί». Έκπληκτος ο διοικητής της φάλαγγας, ρώτησε το διερμηνέα, τι λέει αυτό το παιδί. Όταν ο διερμηνέας του εξήγησε, ο διοικητής με το αυτόματό του σκότωσε τον Πόταγα. Αλλά δεν έφτανε στον ναζί αξιωματικό μόνον ο θάνατος. Διέταξε τους στρατιώτες του και με έναν ογκόλιθο συνέθλιψαν το κεφάλι του νέου που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στο Γ΄ Ράιχ και το στρατό του…

 

 

Τι έγραφε η «Βραδυνή» την επόμενη που κατέβασαν την χιτλερική σημαία; - VIDEO

 

«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν την γερμανικήν σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας. Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Ελληνες που αγαπούν το Εθνος τους. Διότι μόνον παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μίαν τόσον επαίσχυντον, αλλά και τόσον επικίνδυνον, ως προς τας συνεπείας της, πράξιν...

 Το Ελληνικόν Εθνος απεδέχθη την σημαίαν του Νέου Ράιχ, που εδημιούργησεν η μεγαλοφυής διάνοια του Αδόλφου Χίτλερ […] ως εν σύμβολον δικαιοσύνης, ευνομίας και πολιτισμού. Και είναι βέβαιον ότι, αν οι δράσται του εγκλήματος της Ακροπόλεως περιήρχοντο εις χείρας του ελληνικού λαού, θα ελυντσάροντο από αυτόν τον ίδιον ως εχθροί της Πατρίδος μας ...

Η δοξασμένη σημαία μας δεν κατεβιβάστη πουθενά από τον ιπποτικόν νικητήν. Η δε Ανωτάτη Διοίκησις του Στρατού Κατοχής -παρ' όλας τας μεγάλας φροντίδας της και ακολουθούσα τας ρητάς διαταγάς που έχει από τον Ανώτατον Αρχηγόν του Γερμανικού Στρατού- προσπαθεί εν στενή συνεργασία με την Κυβέρνησιν μας να θεραπεύση, κατά το δυνατόν, τας σημερινάς επισιτιστικάς δυσχερείας της χώρας μας, των οποίων τα αίτια είναι άλλα και εντελώς ανεξάρτητα της κατοχής ... ».

 

ΠΗΓΗ :ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

 

 

Τι έγραφε η «Βραδυνή» την επόμενη που κατέβασαν την χιτλερική σημαία;

Δύο 19χρονοι έφηβοι, πριν από ακριβώς 73 χρόνια, κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από το βράχο της Ακρόπολης και γράφονται στην Ιστορία με τα πιο χρυσά γράμματα. Ό,τι και να ειπωθεί για το μέγεθος του θάρρους και του ηρωισμού του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα είναι σε κάθε περίπτωση λίγο, καθώς μια τέτοια ενέργεια, σε περίπτωση που γινόταν αντιληπτή, συνεπάγονταν με την άμεση και επιτόπια εκτέλεσή τους.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά και καλά αφιερώματα γι αυτό το ιστορικό γεγονός, ορόσημο της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής Κατοχής, στα οποία περιγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες αυτής της ηρωικής ενέργειας.

Η αφήγηση, όμως, των ίδιων των πρωταγωνιστών, όπως έζησαν αυτό το γεγονός και όπως το θυμούνται, έχει μια ιδιαίτερη αξία. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την εκπομπή «Πρώτη σελίδα» (1982) του Φρέντυ Γερμανού με προσκεκλημένους τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα. Παρ” όλα αυτά υπάρχουν σήμερα και αυτοί που μισούν το Μανώλη Γλέζο. Φυσικά δεν είναι άλλοι από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δικαιολογημένα θα λέγαμε, γιατί δεν ήταν άλλη παρά η δική τους σημαία αυτή που κατέβασε από το βράχο της Ακρόπολης.

 

 

  Εκτός από τη Χρυσή Αυγή, όμως, τον μισεί και η χρυσαυγίτικη συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του φάσματος που επεκτείνεται από τη δεξιά μέχρι την άκρα δεξιά. Και αυτό προφανώς από φθόνο, γιατί αυτός ο ιδεολογικός χώρος δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ηρωικό ή έστω θετικό στα χρόνια της Κατοχής, παρά μόνο συνεργασίες με τους Γερμανούς κατακτητές, ήτοι δωσίλογους, χαφιέδες, προδότες και μαυραγορίτες.

Γι αυτό άλλωστε και προσπαθούν με διάφορες ευφάνταστες θεωρίες να διαψεύσουν αυτό το γεγονός, με κύριο επιχείρημα ότι «δεν υπήρχε σημαία να κατεβάσουν», επειδή «οι σημαίες υποστέλλονται πριν τη δύση του ήλιου». Παρ” όλη τη στρατολατρεία τους, ομως, ξεχνούν, ή μάλλον θέλουν να ξεχνούν, ότι σε καιρό πολέμου η σημαία του κατακτητή δεν υποστέλλεται ποτέ. Εκτός αυτού, όλοι οι κακόβουλοι ισχυρισμοί των σημερινών αμφισβητιών διαψεύδονται περίτρανα από δημοσιεύματα του δωσιλογικού τύπου της Κατοχής. Ιδού, για παράδειγμα, τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες του ΔΟΛ «Ελεύθερον Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα» (σήμερα «Το Βήμα» και «Τα Νέα»), όπως και η «Βραδυνή»:

 

 

«Ελεύθερον Βήμα», 01.06.1941

 

 

«Αθηναϊκά Νέα», 02.06.1941

 

 

«Η Βραδυνή», 02.06.1941

 

Πηγή: junglereport

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search