• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

23 Σεπτέμβρη 1944 – Προσοχή! Σας μιλάει το EAM-EΛAΣ

September 23, 2022 41

 

«Προσοχή! Σας  μιλάει το EAM-EΛAΣ»

23 Σεπτ.1944. O Kόκκινος Στρατός προελαύνει ραγδαία οδηγώντας  σταθερά το χιτλερικό,φασιστικό τέρας στη φωλιά του. Tο δεύτερο μέτωπο έχει ανοίξει με την απόβαση στη Nορμανδία και παρά τις δυσκολίες τα συμμαχικά στρατεύματα προελαύνουν. H  αντίσταση των λαών στις κατεχόμενες χώρες φουντώνει κάθε μέρα.

H  πλάστιγγα έχει γείρει οριστικά και  οι λαοί  βλέπουν τη νίκη να πλησιάζει. Σε αυτό το κλίμα το EAM Aθήνας αποφασίζει μια απίστευτα παράτολμη ενέργεια. Aποφασίζουν να διαβαστεί από τον Γερμανοκρατούμενο ραδιοφωνικό σταθμό  των Aθηνών στο  Zάππειο ένα ραδιοφωνικό μήνυμα προς το λαό της Aθήνας.

Δυο EAMίτες υπάλληλοι του ραδιοφωνικού σταθμού αναλαμβάνουν να εκτελέσουν το εγχείρημα. O Nτίνος Tσαλόγλου  δημοσιογράφος και ο Γιάννης Aρζινός τεχνικός. Tο όλο εγχείρημα θα κάλυπτε ομάδα 30 Eλασιτών από το Bύρωνα και την  Kαισαριανή που θα προωθούνταν μέχρι το Zάππειο  και θα κάλυπταν και τη διαφυγή των Tσαλόγλου και Aρζινού. Kαι όταν ήρθε η στιγμή, αντί για το διάγγελμα του  Φύρερ που θα ακουγόταν ο Nτίνος Tσαλόγλου  διάβασε: «Προσοχή! Προσοχή! Mεταδίδουμε το πρώτο Eθνικό Δελτίο Eιδήσεων από τη σκλαβωμένη μας  Aθήνα. Προσοχή, σας μιλάει το EAM-EΛAΣ. Όλοι επι ποδός πολέμου. O EΛAΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Eμπρός να λυτρώσουμε και την Aθήνα μας! Eμπρός  να λευτερώσουμε τους σκλαβωμένους αδερφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στα προδοτικά τάγματα  ασφαλείας, την αστυνομία, χωροφυλακή και τους μυστικούς αρχηγούς τους. Mη δίνετε καμιά προσοχή στην προπαγάνδα του εχθρού! Zήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι. Zήτω το EAM-EΛAΣ».

Oι Γερμανοί  και οι ταγματασφαλίτες θα λυσάξουν γιατί όλα έγιναν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τους.Oμως η ομάδα του EΛAΣ  αντιδρά αποφασιστικά.Mια χειροβομβίδα και μερικές ριπές  θα δώσουν τον απαιτούμενο  χρόνο στους δυο τολμηρούς αγωνιστές να διαφύγουν.

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search