• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με Συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

June 05, 2020 4706

Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Συνδικάτο μας απέστειλε στις 2 Ιουνίου 2020 επιστολή προς την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας καλώντας τους σε συνάντηση με την παρακάτω πρόσκληση:
‘’Εν όψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σαιζόν και με όλα τα προβλήματα που αυτή ξεκινάει , θεωρούμε πως είναι ανάγκη η πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτών και τους εκπροσώπους των εργαζομένων ώστε να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα .
Για το λόγο αυτό προτείνουμε η συνάντηση αυτή να γίνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία μας στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας’’

Η Ένωση Ξενοδόχων απάντησε στις 3 Ιουνίου 2020 με την παρακάτω επιστολή:
‘’Σε απάντηση του εγγράφου σας με Αρ. Πρωτ. 1529, 2/6/2020 σας γνωρίζουμε ότι με την τωρινή κατάσταση ως προς το άνοιγμα των ξενοδοχείων της Κέρκυρας σε μια απολύτως ρευστή κατάσταση λόγω του μη προγραμματισμού πτήσεων εξωτερικού αλλά και αναμένοντας διευκρινιστικές εγκυκλίους σε ότι αναφορά τα εργασιακά της τρέχουσας περιόδου, προτείνουμε να γίνει η συνάντηση όταν θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα των παραπάνω δεδομένων και πριν το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων.’’

Στις 18/2/2020 καλέσαμε την Ένωση Ξενοδόχων να προσέλθει σε διαπραγμάτευση τις 3/3/2020 για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ.
Η Ένωση Ξενοδόχων αρνήθηκε την πρόσκληση απαντώντας ως ακολούθως:
‘’Σε απάντηση της από 18-2-2020 πρόσκλησης σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ως γνωστόν έχει υπογραφεί Σ.Σ.Ε. μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων(Π.Ο.Ξ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας με διάρκεια από 1-1-2018 μέχρι 31-12-2019 και επίκειται η νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ των ως άνω συμβαλλομένων.
Το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους , μας καλύπτει απολύτως και επομένως δεν συμφωνούμε στην από 18-2-2020 πρόσκληση σας για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και του Συνδέσμου Ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας’’

Είναι προφανές ότι πίσω απ την αδιαλλαξία των ξενοδόχων κρύβεται η σαφής επιλογή τους να τσακίσουν με κάθε ευκαιρία τα εργατικά δικαιώματα και να συρρικνώσουν το εισόδημα των εργαζομένων .
Το συνδικάτο μας τους κάλεσε σε συζήτηση τώρα που αρκετά θέματα είναι ακόμη ανοιχτά ώστε να επιδιωχθεί η εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων , κάτι που και προφορικά τους αναφέραμε, εξηγώντας γιατί θέλουμε να γίνει άμεσα η συνάντηση.
Όταν όλα θα έχουν καθοριστεί στις εργασιακές σχέσεις με κυβερνητικές αποφάσεις, παρέλευση προθεσμιών ή και εργοδοτικά τετελεσμένα, δεν θα έχει νόημα καμμία συζήτηση.
Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι τα κυριότερα απ τα άμεσα αιτήματα μας την φετινή σαιζόν είναι η επαναπρόσληψη , η εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ , η εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος επιβίωσης και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων .
Τα παραπάνω δεν αποτελούν όλα αρμοδιότητα της κυβέρνησης , εξαρτώνται και από τις αποφάσεις και επιλογές των ξενοδόχων.
Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών .
Από την πρόθεση των ξενοδόχων να λάβουν μέτρα προστασίας της υγείας και την ζωής εξαρτάται και η εφαρμογή τους.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ όψιν τις οδηγίες των επιστημόνων εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να συμφωνήσουμε για την σύνθεση προσωπικού, τα καθήκοντα των εργαζομένων και τον τρόπο εργασίας.
Η εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης , είναι υπόθεση των εργοδοτών και των εργαζομένων.
Οι ξενοδόχοι λοιπόν της Κέρκυρας θα εφαρμόσουν την κλαδική ΣΣΕ για την οποία δηλώνουν κατηγορηματικά ‘’μας βρίσκεται απολύτως σύμφωνους , μας καλύπτει απολύτως’’ ή θα δράξουν την ευκαιρία να ξεζουμίσουν κι άλλο τους εργαζόμενους;
Οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια εργάστηκαν για το ‘’θαύμα της τουριστικής οικονομίας’’ και παράγουν αμύθητα κέρδη στους ξενοδόχους , τώρα θα λάβουν εισόδημα 3.000 το χρόνο ;


Αυτή είναι η αντιμετώπιση των ξενοδόχων σ αυτούς που ονομάζουν υποκριτικά συνεργάτες;
Δεν έχουν τίποτα οι μεγαλοξενοδόχοι να δώσουν σ αυτούς που εργάστηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα με μειώσεις μισθών για να παρέχουν υπηρεσίες στους διαρκώς αυξανόμενους τουρίστες αυξάνοντας τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων;
Ξέχασαν οι μεγαλοξενοδόχοι ότι οι τουρίστες στην Κέρκυρα πριν 10 χρόνια ήταν 700.000 ετησίως και πέρσι έφτασαν με αλλεπάλληλες ετήσιες αυξήσεις το 1.700.000, ενώ στα ξενοδοχεία τους εργάζεται ο ίδιος αριθμός εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια .
Φέτος τους έπιασε ο πόνος και δεν θέλουν να προσλάβουν τους εργαζόμενους ή ακόμη περισσότερο σχεδιάζουν μαζί με τους tour operator να βάλουν λουκέτα οδηγώντας όλη την Κέρκυρα σε μαρασμό επειδή τα κέρδη τους δεν θα είναι όσα έχουν συνηθίσει .
Εάν δεν τα συζητήσουμε τώρα αυτά και δεν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις , τι αλήθεια πιστεύουν οι μεγαλοξενοδόχοι ότι θα γίνει;
Νομίζουν ότι θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα ;
Πως περιμένουν να λειτουργήσουν ξενοδοχεία χωρίς εργαζόμενους , με πενιχρό εισόδημα και άνευ δικαιωμάτων;
Η ζωή δεν γράφεται με εγκυκλίους , πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πρωτόκολλα.
Η ζωή κρίνεται στους χώρους εργασίας και στον δρόμο του αγώνα.

Ας το καταλάβουν οι μεγαλοξενοδόχοι τώρα πριν είναι αργά.
Η υποχρέωση των μεγαλοξενοδόχων έναντι των εργαζομένων , των αυτοαπασχολούμενων , των μικροεπαγγελματιών και της τοπικής κοινωνίας που φιλοξενεί την επιχειρηματική τους δραστηριότητα είναι μεγάλη.
Εμπορεύονται μαζί με τους tour operator την φυσική ομορφιά , την ιστορία της Κέρκυρας και εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα των εργαζομένων για να κερδίζουν αμύθητο πλούτο που δεν το επιστρέφουν στην τοπική οικονομία.
Είναι ώρα να πληρώσουν και αυτοί απ τα συσσωρευμένα κέρδη τους και όχι να περιμένουν επιδοτήσεις και ελαφρύνσεις απ τους φόρους των εργαζομένων και των συνταξιούχων .
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με Συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search