• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (Photos + Video)

November 30, 2022 85

Σαν σήμερα στις 30 Νοεμβρίου 1925 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος ή αλλιώς ο  «δικτάτορας της μακριάς φούστας» απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες.

 Κατά την περίοδο της δικτατορίας του κατάργησε τις λαϊκές ελευθερίες, καταδίωξε το εργατικό κίνημα και έλαβε άλλο ένα μέτρο με στόχο την πάταξη της διαφθοράς των ηθών.

Οι απαγορεύσεις τους αφορούσαν τη δημόσια εμφάνιση των γυναικών με κοντή φούστα. «Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών»

Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου απαγορευόταν στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες να φορούν φούστες το άκρο των οποίων θα απείχε από το έδαφος περισσότερο από 30 εκατοστά 

Αστυνομικές περίπολοι γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, εφοδιασμένες με μεζούρες σταματούσαν όποια γυναίκα συναντούσαν στον δρόμο ανεξάρτητα από ηλικία και μετρούσαν πόσο απείχε από το έδαφος η άκρη της φούστας της! 


Το μέτρο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των γελοιογράφων και μουσικών. Από εκεί εμπνεύσθηκε καιο Μητσάκης και έγραψε το τραγούδιQ «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες».

Ο Τύπος της εποχής προειδοποιούσε, ότι η παράβαση του νόμου θα τιμωρούνταν με πρόστιμο, ή ακόμα και με κράτηση. Οι παραβάτιδες των οποίων η φούστα ευρέθη μετά τη μέτρηση κοντή οδηγούνταν στα Αστυνομικά Τμήματα και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο. Η πρώτη σύλληψη ήταν μιας 22χρονης κοπέλας, που φορούσε φούστα 8 εκατοστά πιο κοντή από το επιτρεπόμενο.

Ο  νόμος καταργήθηκε και επισήμως την 31η Μαρτίου του 1926 αφού είχε ήδη καταργηθεί στην πράξη.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr (30-11-2017)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« February 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search