Print this page

ΗΠΑ, 2/1/1920: Χιλιάδες συλλήψεις ατόμων υπόπτων για αναρχική και κομμουνιστική δράση

January 02, 2023 432

Καθώς η Αμερική εισέρχεται στη δεκαετία του 1920, η εχθρικότητα προς τους μετανάστες ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα. 

Η Μπολσεβίκικη Επανάσταση του 1917 έφερε στο προσκήνιο τον κομμουνιστικό κίνδυνο και οδήγησε τον Γενικό Εισαγγελέα Alexander Michel Palmer να επιβάλει τις πρακτικές του κατά της "Κόκκινης Απειλής", που περιελάμβαναν παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και μελάνωναν την εικόνα των μεταναστών 

Η επιχείρηση "Κόκκινη Απειλή", με την οποία η μεταπολεμική κυβέρνηση των Η.Π.Α. προσπαθούσε να αντιταχθεί στο κύμα απεργιών που σάρωνε τη χώρα, η σκληρή προπαγάνδα εναντίων των μεταναστών, των ριζοσπαστικών και των θεωρούμενων φιλοκομμουνιστικών οργανώσεων, σαν σήμερα 2/1/1920 φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Με μαζικές εξόδους σε μια σειρά πόλης η Αμερικανική αστυνομία  στη δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση-σκούπα, που έκανε συλλαμβάνει 6.500 υπόπτους για κομμουνιστική και αναρχική δράση. Οι περιβόητες «επιδρομές του Πάλμερ» (σ' αυτά τα πλαίσια ήταν και σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο των αναρχικών Sacco και Vanzetti) είχαν σαν αποτέλεσμα την σύλληψη πάνω από 10.000 ατόμων, εκ των οποίων 3.500 φυλακίστηκαν και 556 απελάθηκαν από την Αμερική. 

Σαν υπουργός δικαιοσύνης Πάλμερ θεώρησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν κίνδυνο κομμουνιστικής επανάστασης και ενίσχυσε το FBI και το μετέτρεψε σε μυστική αστυνομία για να παρακολουθεί, συνδικαλιστές, και αστέρες του Χόλυγουντ, αναδεικνύοντας τον έμπιστο του Χέρμπερτ Χούβερ στο τιμόνι του FBI για 40 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.