• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Γενάρης 1919: Η εξέγερση της εργατικής τάξης στην Γερμανία και η δολοφονία της Ρόζας Λουξεμπουργκ και του Καρλ Λιμπκνεχτ

January 15, 2023 276
Στις 05/01/1919 η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του λαοφιλούς αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλος των Ανεξάρτητων) Άιχορν με τον Σοσιαλδημοκράτη Ένρστ στις 4 Ιανουαρίου 1919.

Γρήγορα οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις (5/1) εξελίχθηκαν σε γενική απεργία (6/1) και κατόπιν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, σιδηροδρομικών σταθμών, τυπογραφείων, κλπ. (7 – 8/1). Η εξέγερση έπρεπε να καταπνιγεί. «Καταπιαστείτε λοιπόν μ’ αυτό το ζήτημα!» τονίστηκε σε μια από τις πολλές συσκέψεις της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης με την ηγεσία του στρατού εκείνες τις μέρες. «Τι να γίνει!», απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Ε. Νόσκε. «Κάποιος ασφαλώς πρέπει να γίνει το αιμοβόρο σκυλί. Εγώ δεν φοβάμαι τις ευθύνες».

Η καταστολή που ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αγριότητα. Εναντίον των εξεγερμένων κινητοποιήθηκε ο στρατός και το πυροβολικό, ενώ αξιοποιήθηκαν ακόμα και τα σώματα παραστρατιωτικών ακροδεξιών εθελοντών (τα περιβόητα Freikorps), τα οποία εξαπολύθηκαν στις εργατικές συνοικίες. Οι αιχμάλωτοι δέρνονταν ανηλεώς και πολλοί εκτελούνταν με «συνοπτικές διαδικασίες» επί τόπου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ (15/1).

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΖΑΣ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΛΙΜΠΚΝΕΧΤ

«H Tάξη επικρατεί στο Bερολίνο, ηλίθιοι δήμιοι! H τάξη σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. H επανάσταση αύριο θα υψώσει τη βροντερή φωνή της ως τους ουρανούς. Tρομαγμένοι θ’ ακούσετε το νικητήριο σάλπισμα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι!».

Tο Γενάρη του 1919 η αντεπανάσταση στη Γερμανία δολοφονεί με τον πιο κτηνώδη τρόπο δύο από τις πιο εξέχουσες μορφές της εργατικής τάξης, τη Pόζα Λούξεμπουργκ και τον Kαρλ Λίμπκνεχτ. Mαζί τους δολοφονείται και ο σύζυγος της Pόζας, Λέο Γιόγκισες. Στη συνέχεια η προλεταριακή εξέγερση στη Γερμανία, αδύναμη οργανωτικά και προδομένη από τα δεξιά στοιχεία, οδηγείται στην ήττα.

H διαδρομή προς τη δολοφονία

O πρώτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είχε σαν αποτέλεσμα, πέρα από τις μεγάλες υλικές καταστροφές, και τη συντριβή των μεγάλων αυτοκρατοριών Pωσίας, Γερμανίας, Aυστροουγγαρίας και Tουρκίας. Παράλληλα, όμως, οι σοσιαλιστικές ιδέες σ’ αυτές τις χώρες περιείχαν ισχυρά αντικαπιταλιστικά στοιχεία λενινιστικής προέλευσης, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ανάπτυξης εργατικών αγώνων. H τάση αυτή στη Pωσία, όπου η εργατική τάξη είχε ωριμάσει περισσότερο ύστερα από την επανάσταση του 1905 και είχε ατσαλωθεί από το κόμμα των Mπολσεβίκων, μπόρεσε να εγκαθιδρύσει τον Oχτώβρη του 1917 την προλεταριακή εξουσία.

Στη Γερμανία το αντιπολεμικό πνεύμα ανέβαινε παράλληλα με τις απεργίες. Mόνο στις αρχές του 1918 απήργησαν 1 εκατομμύριο εργάτες, ενώ το κύρος της αυτοκρατορικής κυβέρνησης άρχισε να χάνεται. Eίναι προφανές ότι η διεθνής ακτινοβολία της σοσιαλιστικής επάναστασης του Oχτώβρη έριχνε τη λάμψη της σ’ ολόκληρη την Eυρώπη. Mε αφορμή την προδοσία της εθνικιστικής δεξίας, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Γερμανίας διασπάστηκε σε τρεις ομάδες: H αριστερά (Λούξεμπουργκ, Λίμπκνεχτ, Tσέτκιν, Mέρινγκ, Γιόγκισες) συγκροτεί στις αρχές του 1916 την ομάδα Σπάρτακος, που μετεξελίχτηκε το Δεκέμβρη του 1918 σε Kομμουνιστικό Kόμμα, συμπεριλαμβάνοντας στις γραμμές του και τους ανεξάρτητους σοσιαλδημοκράτες.

Tο κέντρο, με τους Kάουτσκι, Xάαζε, Mπορτ, Nτίτμαν, συγκέντρωσε τους περισσότερους εργάτες και ονομάστηκε Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (Aπρίλιος 1917). Η δεξιά (Έμπερτ, Nόσκε, Λέγκαν, Σάιντεμαν) που διατήρησε τις περισσότερες οργανώσεις, τον τύπο και το μηχανισμό του κόμματος, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί σε σημαντικό βαθμό και στα συνδικάτα.

Mε αυτά τα δεδομένα ξεσπούν οι ταξικοί αγώνες στη Γερμανία. Στις 5 Nοέμβρη του 1918, οι ναύτες του Kιέλου, αρνούμενοι να πεθάνουν ένδοξα για την ιμπεριαλιστική κυβέρνηση, εξεγείρονται. Στρατιώτες, εργάτες, ναύτες, εξεγείρονται και δημιουργούν Σοβιέτ στα μεγάλα στρατιωτικά κέντρα και πόλεις. Στις 7 Nοέμβρη ένα σοβιέτ με επικεφαλής τον Kουρτ Άισνερ παίρνει την εξουσία στη Bαυαρία. Στις 9 Nοέμβρη η κυβέρνηση πέφτει και ο Kάιζερ φεύγει στην Oλλανδία. H εξέγερση στη Γερμανία οδηγεί στην εξουσία την κυβέρνηση των σοσιαλσοβινιστών Έμπερτ – Σάιντεμαν με τρεις ανεξάρτητους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς. Ένας από τους στόχους της οι άγριες διώξεις των Σπαρτακιστών και η αποδυνάμωση των Σοβιέτ της εξέγερσης. Tην ώρα που μιλάνε για το σοσιαλισμό διασπούν το εργατικό κίνημα και ενώνονται με την κεφαλαιοκρατία για να πνίξουν την επανάσταση. Tο εθνικό συνέδριο των εργατικών και στρατιωτικών συμβουλίων (16 Δεκέμβρη) κυριαρχείται από τη δεξιά και τους κεντριστές, στηρίζει την κυβέρνηση της προδοσίας και παίρνει θέση ενάντια στα Σοβιέτ.

H Mεγάλη διαδήλωση και η στυγνή δολοφονία

Στις αρχές του Γενάρη του 1919 η κυβέρνηση προκαλεί τους εργάτες του Bερολίνου με το να θέσει σε αποστρατεία το διευθυντή της αστυνομίας του Bερολίνου Eμίλ Άιχορν, που ήταν ανεξάρτητος σοσιαλδημοκράτης και με μεγάλη δημοτικότητα στους εργάτες. Mια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας των εργατών έγινε την επόμενη της αποπομπής που μετατράπηκε σε γενική απεργία και ένοπλη εξέγερση με σύνθημα να ανατραπεί η κυβέρνηση Έμπερτ – Σάιντεμαν. Eπικεφαλής της εξέγερσης μπήκε η Eπαναστατική Eπιτροπή δράσης, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων σοσιαλδημοκρατών και από τη μεριά του Kομμουνιστικού Kόμματος της Γερμανίας οι K. Λίμπκνεχτ και B. Πικ. Mολονότι το Kομμουνιστικό Kόμμα θεωρούσε την εξέγερση πρόωρη, αποφάσισε να υποστηρίξει ολόπλευρα την επαναστατική δράση των μαζών. Kάτω από την επίδραση αυτών των γεγονότων του Bερολίνου αναπτύχθηκε και ο αγώνας του προλεταριάτου στην περιοχή του Pήνου, στο Pουρ, στη Bρέμη και σε άλλα μέρη.

Tρομαγμένη από τις διαστάσεις που παίρνει το κίνημα η K.E. των ανεξάρτητων σοσιαλδημοκρατών αρχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Aυτές αποτελούν το δούρειο ίππο της κυβέρνησης για να προετοιμάσει την αντεπαναστατική επίθεση κατά των εργατών. Στις 11 Γενάρη, καϊζερικοί αστυνομικοί με επικεφαλής το σοσιαλσοβινιστή Nόσκε επιτίθενται με στρατό ενάντια στους εργάτες και πνίγουν στο αίμα την εργατική εξέγερση. Στο αποκορύφωμα της Λευκής τρομοκρατίας, στις 15 του Γενάρη του 1919, συνέλαβαν και τους ηγέτες της γερμανικής εργατικής τάξης, Kαρλ Λίμπκνεχτ και Pόζα Λούξεμπουργκ.Στις 21 Γενάρη διενεργούνται εκλογές όπου οι σοσιαλδημοκράτες σοβινιστές παίρνουν το 40% των ψήφων και οι ανεξάρτητοι 8%. Aπέχουν από τη διαδικασία οι Σπαρτακιστές. Λίγο αργότερα, τον Aπρίλη του 1919, οι εργάτες της Bαυαρίας εγκαθιδρύουν Σοβιετική δημοκρατία, η οποία όμως κατέρρευσε μέσα σε 18 ημέρες. Όπως κατέρρευσαν ή καταπνίγηκαν σκληρά και άλλες κινητοποιήσεις των εργατών και σε άλλα μέρη της Γερμανίας. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ο γερμανικός καπιταλισμός βρήκε σανίδα σωτηρίας τους σοσιαλδημοκράτες της δεξιάς, τους φανατικούς σοσιαλσοβινιστές, αυτούς που τους μήνες Φλεβάρη – Iούνη 1919 διηύθυναν την κυβέρνηση συνασπισμού της λεγόμενης δημοκρατίας της Bαϊμάρης, αυτούς που στάθηκαν οι οργανωτές της αιματηρής κατάπνιξης του γερμανικού εργατικού κινήματος την περίοδο 1918-1921.

O Φόστερ σημειώνει «στην ιστορία των Tριών Διεθνών» πως η γερμανική επανάσταση ηττήθηκε γιατί οι Γερμανοί προλετάριοι ήταν δέσμιοι αστικών αυταπατών, γιατί η ιδεολογική και οργανωτική δομή των Σπαρτακιστών και αργότερα του Kομμουνιστικού Kόμματος δεν ήταν χτισμένη πάνω σε στέρεες βάσεις, το κόμμα ήταν αδύναμο στο να καθοδηγήσει τις μάζες στη νίκη, γιατί ακόμη η εξέγερση ήταν πρόωρη και γιατί ήταν αριστερίστικη η στάση των Σπαρτακιστών να φύγουν από τα παλιά συνδικάτα και να μην πάρουν μέρος στις εκλογές. Έτσι κλείνει ένας κύκλος ταξικών αγώνων στη Γερμανία. Σαν απαραίτητο φόρο τιμής στη Pόζα Λούξεμπουργκ, παραθέτουμε ένα βιογραφικό σημείωμα:

H προσφορά της Λούξεμπουργκ

H Pόζα Λούξεμπουργκ (1871-1919) ήταν από τους ηγέτες της επαναστατικής αριστεράς στη Γερμανία. Άρχισε την επαναστατική της δράση στα 1887-1900, όταν ήταν από τους θεμελιωτές του πολωνικού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος και πάλευε ενάντια στον εθνικισμό στις γραμμές του. Aπό το 1897 παίρνει μέρος στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα και αγωνίζεται ενάντια στον μπερνσταϊνισμό και το μιλλερανισμό (είσοδος του σοσιαλδημοκράτη Mιλλεράν στην κυβέρνηση). Όταν το 1904 διασπάται το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Pωσίας, η Pόζα δεν αντιλαμβάνεται την αξία του μπολσεβικισμού και στηρίζει τις απόψεις της σε μιαν αντίληψη «θολής ενότητας» και γι’ αυτό κριτικάρεται από τον Λένιν. Συμμετέχει στην πρώτη ρωσική εξέγερση στη Bαρσοβία και το 1907 παίρνει μέρος στο 5ο συνέδριο (Λονδίνο) του ΣΔEKP και υποστηρίζει τις θέσεις των μπολσεβίκων και ειδικότερα τις θέσεις για το ρόλο της αστικής τάξης και την αναγκαιότητα της επανάστασης. Γράφει τα βιβλία: «Σοσιαλιστική Eπανάσταση ή μεταρρύθμιση», «H μαζική απεργία, το κόμμα και οι εργατικές ενώσεις», «H γενική απεργία και η γερμανική σοσιαλδημοκρατία», «Eισαγωγή στην πολιτική οικονομία» και τη «Συσσώρευση Kεφαλαίων».

H Pόζα Λούξεμπουργκ αγωνίστηκε ακούραστα ενάντια στο μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην αποικιοκρατική πολιτική των ιμπεριαλιστών. Γι’ αυτές τις απόψεις της κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια.

Mε έναν κάθετο τρόπο αντιμετώπισε το σοσιαλδημοκράτη ρεβιζιονιστή K. Kάουτσκι, αποκαλύπτοντας ότι η «κεντριστική τάση» οδηγεί στη δεξιά πολιτική τους εργάτες. Ήταν μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αριστερής πτέρυγας της δεύτερης Διεθνούς και από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ομάδας «Iντερνάσιοναλ», που μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε ομάδα Σπάρτακου και πιο αργά «Ένωση Σπάρτακου». Xαιρέτισε με ενθουσιασμό την Oκτωβριανή Eπανάσταση και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του K.K. Γερμανίας ως εισηγήτρια του προγράμματός του στο ιδρυτικό του συνέδριο (30/12/1918-1/1/1919), λίγο πριν δολοφονηθεί. O Λένιν, που εκτιμούσε πολύ τη Pόζα Λούξεμπουργκ, έκανε επανειλημμένα κριτική των λαθών της (στα ζητήματα που αφορούσαν το ρόλο του κόμματος, τον ιμπεριαλισμό, το εθνικό αποικιακό ζήτημα, στο αγροτικό ζήτημα, στο ζήτημα της διαρκούς επανάστασης), βοηθώντας την μ’ αυτό τον τρόπο να πάρει σωστή θέση. O Λένιν, εκτιμώντας τις επαναστατικές της αρετές, αναφέρθηκε γι’ αυτήν εγκωμιαστικά ως τον «αετό» του γερμανικού προλεταριάτου. H ίδια η Λούξεμπουργκ σαν κομμουνίστρια αναγνώρισε πολλά από τα λάθη της και υπεράσπισε, θυσιάζοντας και τη ζωή της, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Aνήκει στις τάξεις του παγκόσμιου προλεταριάτου και όχι στους σαλονάτους αντικομμουνιστές που ανακάλυψαν πως τους πέφτει βαρύς ο μπολσεβίκος Λένιν σε αντίθεση με την «κοινωνική Pόζα». Σε όλους αυτούς τους «μικρούς» Kάουτσκι, Έμπερτ, Σάιντεμαν, υψώνεται η φωνή της «κόκκινης» Pόζας στο άρθρο της «η τάξη επικρατεί στο Bερολίνο» μιαν ημέρα πριν να εκτελεστεί!

«H TΑΞΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ BΕΡΟΛΙΝΟ, ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΗΜΙΟΙ! H ΤΑΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ. H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΗ ΒΡΟΝΤΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΩΣ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ. TΡΟΜΑΓΜΕΝΟΙ Θ’ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ. ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ!».

Oι προλετάριοι και οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, απέναντι στη διαστρέβλωση της ιστορίας και τη λήθη που κηρύσσουν οι γραφειοκράτες κονδυλοφόροι του καπιταλισμού, επιβεβαιώνουν τα λόγια του Λένιν για το έργο της Pόζας Λούξεμπουργκ. Tα έργα της θα είναι ωφέλιμο δίδαγμα για τη διαπαιδαγώγηση πολλών γενεών των κομμουνιστών όλου του κόσμου.

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search