• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Σαχζάτ Λουκμάν: Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του από Χρυσαυγίτες

January 17, 2023 336

Τον έλεγαν Σαχζάτ Λουκμάν και ήταν μόλις 27 χρονών - Δέχτηκε 7 μαχαιριές πριν από δέκα χρόνια από δύο χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου από τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Δράστες του στυγερού εγκλήματος ήταν οι καταδικασμένοι πλέον Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, μέλη της Χρυσής Αυγής.

Για τη δολοφονία του έχουν καταδικαστεί οι χρυσαυγίτες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος.  Πρωτόδικα καταδικάστηκαν  σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, αλλά σε δεύτερο βαθμό η τελική ποινή ήταν 21 χρόνια κάθειρξη και 5 μήνες φυλάκιση, «σπάζοντας» τα ισόβια της πρωτόδικης καταδίκης. Οι δύο τους ήταν κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Ωστόσο με θράσος  ο Λιακόπουλος δήλωνε στο δικαστήριο «δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι ρατσιστής […] και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα», υποστηρίζονται ότι ήταν το θύμα που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ίδιου και του συγκατηγορούμενού του, Χρήστου Στεργιόπουλου.

Ο Χρήστος Στεργιόπουλος είχε χαρακτηρίσει τη δολοφονία «ένα περιστατικό της στιγμής» κατά το οποίο μαχαίρωσε έξι φορές «με αδύναμα χτυπήματα μόνο για να τον ενοχλήσει»!

 

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο είχε καταθέσει και ο πατέρας του Σαχζάτ, Καντίμ Χουσεΐν, που ταξίδεψε από το Πακιστάν για να είναι στο δικαστήριο. Απέδωσε τη δολοφονία του γιου του, Σαχζάτ, σε ρατσιστικά κίνητρα, λέγοντας ότι τον σκότωσαν γιατί ήταν ξένος και αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές τους συνομιλίες και σε αναφορές του σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα.

Σημαντική ήταν επίσης και η μαρτυρία ενός από τους αστυνομικούς που συνέλαβε τους δύο χρυσαυγίτες δολοφόνους για συνομιλία που είχε μαζί τους στο ΑΤ Πετραλώνων. Ο μάρτυρας είπε ότι όταν τους ρώτησε τι είχε συμβεί, αυτοί απάντησαν: «Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό… Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας… Έχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό… Καλά δεν του κάναμε;».

Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι οι Ναζί στη φυλακή» καλούν σε διαδήλωση στην πλατεία Μερκούρη (Άνω Πετράλωνα) στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Μήνυμα για τη διαδήλωση έχουν στείλει οι γονείς του Σαχζάτ, Χαντίμ Χουσεΐν και Σουκράν Μπίμπι. «10 χρόνια μετά την δολοφονία του γιού μας Σαχζάτ Λουκμάν, του αγαπημένου παιδιού μας που πήγε στην Ελλάδα για δουλειά, για να βοηθήσει τις επτά αδελφές του και το χάσαμε γιατί το σκότωσαν φασίστες της Χρυσής Αυγής. Πονάμε ακόμη. Αλλά είμαστε δυνατοί και έχουμε κουράγιο γιατί βλέπουμε ότι δεν ξεχνάτε και τιμάτε την μνήμη του γιού μας, ενός φτωχού μετανάστη εργάτη που δολοφονήθηκε άδικα την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο που πολύ αγαπούσε και στο Πακιστάν. Οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής πρέπει αν μείνουν φυλακή για να μην μπορούν να σκοτώνουν παιδιά σαν τον Σαχζάτ Λου7κμάν και τον Παύλο Φύσσα.  Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα για δικαιοσύνη, για μια κοινωνία χωρίς φασισμό και ρατσισμό, χωρίς φτώχεια. Σας στέλνουμε τις ευχές και τις ευχαριστίες μας!».

Η αφίσα για τη διαδήλωση στα Πετράλωνα

Συνέντευξη Τύπου εν όψει της διαδήλωσης είχε δοθεί την Τρίτη 10/1.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search