• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

ΠΕΙΡΑΙΑΣ | Παρουσίαση του βιβλίου " Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής" στη Μάνδρα Μπλόκου Κοκκινιάς.

March 16, 2023 416

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/3 η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσιαση που συνδιοργάνωσαν οι Αγωνιστές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Πειραιά και η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά στον ιστορικό και μαρτυρικό χώρο στη Μάντρα της Κοκκινιάς. Πάνω από 100 φίλοι και συναγωνιστές  παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που άνοιξαν οι : Μαριάννα Χατζηελευθερίου μέλος της Λαϊκής Αντίστασης Πειραιά, Κώστας Βλαχόπουλος μέλος της συγγραφικής ομάδας, Κλαίρη Ανδρέου μέλος των αγωνιστικών κινήσεων εκπαιδευτικών Πειραιά και ο Γιώργος Καββαδίας μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και του Ε.Ο. Αντιτετράδια. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η σύνδεση του χθες με το σήμερα, η ανάγκη της ανάπτυξης αντιπολεμικής- αντιιμπεριαλιστική πάλης και η προβολή της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών. 

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν αρκετές αναφορές στην προσφυγιά και πως διαμόρφωσε τις εργατουπόλεις του Πειραιά, αλλά και στον μαρτυρικό χώρο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Άλλωστε, η Κοκκινιά αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγουπολεις όπου ο προσφυγικός κόσμος της πέρα από την πάλη για στέγη και ζωή με δικαιώματα αποτέλεσε και βασικό κορμό στην Αντίσταση πληρώνοντας βάρη το τίμημα του αγώνα. Αποκορύφωμα η Μάχη της Κοκκινιάς (4-8/3 /44) και το Μπλόκο (17/9/44) με τις μαζικές εκτελέσεις αγωνιστών στον συγκεκριμένο χώρο και στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, αλλά και τις μαζικές εκτοπίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών. 


Από τη μια η παρουσίαση του βιβλίου στον συγκεκριμένο χώρο προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση βλέποντας την ιστορία να περνάει μπροστά  μας. Από την άλλη τα εγκλήματα του συστήματος σε Ελλάδα και Τουρκία, το κόστος που πληρώνουν οι λαοί στο βωμό του κέρδους ενέτεινε τη συναισθηματική φόρτιση. Το έγκλημα στα Τέμπη αποτέλεσε στοιχείο της εκδήλωσης  καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.         

 

Τέλος, ο θεατρικός μονόλογος ήρθε να δέσει αυτήν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Το περιεχόμενο του ανέδειξε πτυχές και πλευρές της Ιστορίας με το μοναδικό τρόπο της  Αγγέλας Παπάζογλου, με τις αναφορές άλλωστε στη ρεμπέτισσα να είναι αρκετές και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ενώ η διασκευή και η ερμηνεία της Νικολέτας Παναγιώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τους στόχους της παρουσίασης.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα για το βιβλίο " Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής" . Το βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων,  αποτελεί ένα εργαλείο κατεύθυνση ενίσχυσης  της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικης πάλης, στη πάλη για την ειρήνη στην περιοχή ώστε να έρθουν στο προσκήνιο η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη και η φιλία των λαών τόσο της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και όλου του πλανήτη!

Στο επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν βίντεο με τις τοποθετήσεις των εισηγητών.

ΠΗΓΗ: antigeitonies3.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search