• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Όταν το Βενιζελικό καθεστώς έκλεινε τον "Ριζοσπάστη" μετά τις αποκαλύψεις του Άρη Βελουχιώτη

August 31, 2020 595

 

 

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ - Από giorgis , Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 

 
Του Γ.Γ.

«Οι ανήθικοι αυτοί που έχουν λερωμένη τιμή, μιλάν για ηθική και συκοφαντούν του κομμουνιστές πώς θα χαλάσουν την οικογένεια. Ξεσκίζουμε τον οχετό της ανηθικότητας, της λέρας των εκμεταλλευτών της φτωχολογιάς. Μετά τον Αλεξανδρή, υπουργό επί της γεωργίας, νέος άσσος της αστικής ηθικής, ο υπουργός δικαιοσύνης. Ο Αβραάμ αποκαλύφθηκε, συλληφθείς επ’ αυτοφώρο με το βουλευτή Αιγίνης Χατζή και με δυο ναύτες στην αγία Παρασκευή».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο "Ριζοσπάστης" σε ένα πρωτοσέλιδο του την Τρίτη 8 Αυγούστου 1931. Το ρεπορτάζ έφερε την υπογραφή του Θανάση Κλάρα, του μετέπειτα θρυλικού πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη.

Μετά το δημοσίευμα επακολουθεί ένας χαμός και στήνεται μια δίκη σκοπιμότητας, με επιδίωξη της «φασιστικής κυβέρνησης» να κλείσει τον «Ριζοσπάστη», που «υπερασπίζεται και καθοδηγεί τον εργάτη που αγωνίζεται ενάντια στην ληστρική επίθεση της κεφαλαιοκρατίας».
(Στο τέλος της ανάρτησης παραθέτουμε μια παραπομπή που αναφέρεται αναλυτικά στο δημοσίευμα του Αρη Βελουχιώτη και στα όσα επακολούθησαν).

Η δίκη, λοιπόν αυτή, γίνεται σαν σήμερα, 31 Αυγούστου 1931 με τους δικαστές να καταδικάζουν σε κλείσιμο τον «Ρ». (Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης»).

Εδώ αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από τα όσα έγραφε πρωτοσέλιδα ο «Ρ» την μέρα της δίκης. Κι αυτό γιατί παρουσιάζεται ανάγλυφα όλο το κλίμα της εποχής (μιλάμε επί κυβερνήσεως του "εθνάρχη" Ελευθερίου Βενιζέλου"), αλλά εξ' ίσου σημαντικό είναι η στάση του επαναστατικού τότε ΚΚΕ και του τύπου του. 
(Πώς θα σας φαινόταν, αλήθεια, αν διαβάζατε σήμερα σε ένα έντυπο που πρόσκειται σε συλλογικότητα που ευαγγελίζεται την αταξική κοινωνία, μια φρασεολογία του τύπου "Μελισαννίδηδες και Μαρινάκηδες με τις ευλογίες της κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου εκμεταλλεύονται και κλέβουν ανενόχλητοι τις εργατικές μάζες ...". Να μην μιλάνε δηλαδή γενικά κι αόριστα για τον "κακό" καπιταλισμό). 

Πάμε τώρα στο δημοσίευμα του "Ρ":

Δικαζόμαστε σήμερα γιατί παραβήκαμε την εντολή του εισαγγελέα να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις μας για τον κίναιδο υπουργό Αβραάμ.
Αυτός που έφτιαξε τον νόμο περί τύπου τον χρησιμοποιεί για να σκεπάσει το αίσχος του...

Τον τύπο της εργατικής τάξης το "Ριζοσπάστη" θέλει να κλείσει η φασιστική κυβέρνηση για να πνίγει ευκολότερα τις απεργίες και τις αγροτικές εξεγέρσεις για να εκμεταλλεύονται ανενόχλητα τις μάζες οι κεφαλαιοκράτες, για να κλέβουν ανενόχλητοι οι Καραπαναγιότηδες, οι Γαλόπουλοι, οι αλευροβιομήχανοι...

Η επίθεση της φασιστικής κυβέρνησης να κλείσει το Ριζοσπάστη είναι μέρος της γενικής φασιστικής επίθεσης κατά των εργαζομένων μαζών που έχει βουτήξει στην πείνα και στην δυστυχία.

Με την δίκη του Ριζοσπάστη με τις δολοφονικές επιδρομές κατά των θεάτρων που σατιρίζουν τους καταχραστές και κίναιδους υπουργούς, με τα πογκρόμ των χαλυβδόκράνων, με τις απειλούμενες επιδρομές των χαλυβδοκράνων κατά της εργατικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και των Γυπαίων κατά των γραφείων του Ριζοσπάστη, με τις φυλακίσεις και τις εξορίες εκατοντάδων επαναστατών εργατών, χωρικών και διανοούμενων, με τις απειλούμενες ομαδικές εξορίες όλου του συντακτικού προσωπικού του Ριζοσπάστη και όλων των Συμβουλίων των εργατικών Σωματείων, με τις απαγορεύσεις ακόμα και απλών συνελεύσεων ακόμα και της εκδρομής των εργατών Θεσσαλονίκης σε στιγμή που οι χαλυβδόκρανοι κάνουν προκλητικές παρελάσεις φρουρούμενοι από χωροφύλακες, η φασιστική κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου επιδιώκει ένα και μόνο: Να πειθαναγκάσει τις εργαζόμενες μάζες ν' ανέχονται αδιαμαρτύρητα την πείνα και την δυστυχία να συρθούν στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Ετσι επιδιώκει να εξασφαλίσει στους κεφαλαιοκράτες τη συσσώρευση εκατομμυρίων κερδών.


Υ.Γ: Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αναγκαία σημείωση, ιδιαίτερα για τους νέους αναγνώστες μας. Οι "Χαλυβδόκρανοι" –ονομαζόταν έτσι γιατί έφεραν στρατιωτική στολή και κράνη-, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη", ήταν οι «ομάδες κρούσης» της «Εθνική Ενωσις Ελλάς». Αποτελούταν από φτωχά περιθωριακά στοιχεία που «έβγαζαν μεροκάματο», με την συμμετοχή τους σε εγκληματικές δραστηριότητες, με στόχο το επαναστατικό κίνημα και όχι μόνο, ενώ  αποδεδειγμένα η οργάνωσή τους είχε χρηματοδότηση από τον δήμο Θεσσαλονίκης, μεγάλες τράπεζες και «μυστικά κρατικά κονδύλια».

Να συμπληρώσουμε, επίσης, ότι η «ΕΕΕ» ήτανε ο επίσημος φορέας της Χιτλερικής πανούκλας, πριν ακόμα καταληφθεί η χώρα μας από τα στρατεύματα του άξονα και τα μέλη  της μπορεί να θεωρηθούν πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών Χρυσαυγιτών.
Χρησιμοποιήθηκε αυτή η παρακρατική οργάνωση για αρκετά χρόνια, ώστε να κάνει τις "βρόμικες" δουλειές του αστικού κράτους.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, ττότε, αν και θρήνησε νεκρούς απ' αυτά τα χιτλερικά υποπροϊόντα, όταν απαιτήθηκε τους έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις.

Ας επανέλθουμε τώρα στην εποχή κατά την οποία ο Αρης Βελουχιώτης σαν δημοσιογράφος έκανε την αποκάλυψη του " αστικού παραδείσου" και το Βενιζελικού καθεστώς έκλεινε τον "Ριζοσπάστη"
 
«ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ. ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.» 
 
ΕΝΑ ΡΑΠΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΜΑΣ σ. ΚΛΑΡΑΣ».

«Απείλησαν, τρομοκράτησαν, πλήρωσαν, όλα τα μέσα μεταχειρίστηκαν για να σκεπάσουν τη βρομερότητα του ληστρικού αστικού καθεστώτος. Μάρτυρες αποκλείστηκαν από τη δίκη, οι αστικές εφημερίδες συνέργησαν στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Ο Αβραάμ ο ίδιος αυτός παρέμεινε στη θέση του υπουργού σκοπίμως, ενώ δεν δέχτηκε ιατροδικαστική εξέταση.

Όμως τίποτα δεν εμπόδισε να έρθει στο φως όλο το αίσχος και ο βόρβορος που αποτελούν το καθεστώς των πλουσίων. Όταν δε εγώ εκθέτω με νούμερα, με ντοκουμέντα αδιάψευστα τα όργια που οι Ν. Ναρτάκος και Ζωγράφος απεκάλυψαν, ελύσαξαν κυριολεκτικά. Τα πράγματα ετίθεντο και τίθενται ωμά, ωμότατα εναντίον τους. Επρεπε οπωσδήποτε κάτι να κάνουν για να διασκεδάσουν την εντύπωση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Ριζοσπάστη.
Και με παρουσίασαν ως καταδικασθέντα για κλοπή το 1924.

Στους ληστές και δολοφόνους του εργαζόμενου λαού, σ' αυτούς που βρωμάν ανηθικότητα, σ' αυτούς που χτες ακόμα σεμνόνονταν γιατί είχαν μάρτυρες υπεράσπισης διευθυντές μπορντέλων όπως οι ίδιοι το ομολόγησαν, δεν οφείλω καμιάν εξήγηση. Μιαν εξήγηση όμως ντόμπρη, σταράτη οφείλω στις εργαζόμενες μάζες της Ελλάδας.
Καταδικάστηκα για κλοπή το 1924; Έκανα κλοπή το 1924; Ναι! Και έκανα την κλοπή και καταδικάστηκα!

Γιατί έκλεψα; Γεννημένος μέσα στο καθεστώς αυτό της ληστείας, της διαφθοράς, του πνευματικού σκότους και της διαστρέβλωσης της πνευματικής, έχοντας για σύμβουλο τον διεφθαρμένο αστικό πολιτισμό, έφτασα στο σημείο να κλέψω. Όχι αυτό μόνο. Ρωτήστε τον τόπο της καταγωγής μου: Θα μάθετε πως στα μικρά μου χρόνια χαρτόπαιζα, μεθούσα, πιστόλιζα για το τίποτε και τον τυχόντα μέσα στα καφενεία. Αυτά ως το 1924, ακόμα και το '25 σχεδόν, όταν επί τέλους άρχισα με τη βοήθεια κομμουνιστών εργατών και διανοουμένων να βλέπω όχι θολά, μα με κάποια καθαρότητα.

Έφτασε λίγος καιρός να απαλλαγώ απ' την επίδραση του διεφθαρμένου αστικού πολιτισμού. Ήμουνα πια στους κόλπους του Κομμουνιστικού κόμματος. Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες.

 Έκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ότι γλίτωσα απ' τη διαφθορά της συνείδησης, στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα που φερόντανε τροχάδην στον γκρεμό με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και μόνο με τέτοια.

Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν πειράζει την κεφαλαιοκρατία το ότι υπάρχουν "κλέφτες" κλπ, άνθρωποι ασυνείδητοι, ταξικά εκμεταλλευόμενοι. Ισα - ίσα που το επιδιώκει αυτό. Θέλει να 'χει σε μια τέτοια κατάσταση τις εργαζόμενες μάζες για να τις εκμεταλλεύεται αισχρά χωρίς κανένα εμπόδιο. Και τρέμει ακριβώς όταν αυτοί οι παραστρατημένοι ταξικά βρουν το δρόμο τους και διεκδικήσουν το ψωμί τους, τις ελευθερίες τους επαναστατικά με πρόγραμμα και αρχές κομμουνιστικές.

Γ’ αυτό και συνεχώς ρίχνει τις πιο αισχρές συκοφαντίες κατά των κομμουνιστών η κεφαλαιοκρατία. Γ’ αυτό κάθε φορά που περνώ από δίκη κατά θεατρικό τρόπο επιδικνύουν την καταδικαστική αυτή απόφαση, γ’ αυτό και το 1929 ακόμα αναίσχυντα τελείως χωρίς στοιχείο κανένα και μόνο γιατί ήμουν κομμουνιστής έριξαν μια νέα αισχρή συκοφαντική κατηγορία σε βάρος μου που πέφτει μόνη της όμως.

Εσείς λοιπόν, εσείς, το καθεστώς που γεννά τη διαφθορά και τη ληστεία, εσείς που είστε υπεύθυνοι για όλα τα εγκλήματα, τα κοινωνικά, εσείς που έχετε επικεφαλής Καραπαναγιώτηδες κλέφτες, Αβράμηδες και Αλεξανδρήδες, εσείς μιλάτε για λωποδύτες; Όχι! Είστε, εσείς, το καθεστώς που διαφθείρει, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ότι πιο τίμιο, ηθικό, προλεταριακό στοιχείο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου.
Και στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή μου και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απέμειναν, για τον αγώνα για το ψωμί των εργαζομένων κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΑΡΑΣ»
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search