• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας: Αγανάκτηση και αποτροπιασμός για τον ξυλοδαρμό μητέρας - Η βία κατά των γυναικών συνδέεται άρρηκτα με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες

September 17, 2020 3927

 

 

 

Αναλυτικά:

Με αγανάκτηση και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε τον ξυλοδαρμό μητέρας, μπροστά στα μάτια του παιδιού της και άλλων παιδιών και γονέων, στον αγιασμό του σχολείου στο Κανόνι.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι σοβαρό και υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, συνδέεται άρρηκτα με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες  όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, ο ατομισμός, οι αναχρονιστικές απόψεις που αγκαλιάζουν και τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, τόσο στις διαφημίσεις, και στα διάφορα reality shows -που διαμορφώνουν πρότυπα και στάσεις- όσο και στην εργασία και την κοινωνική ζωή. Ακόμα και στο σχολείο θα διδάσκεται cheerleading.
Αντίστοιχα, η βία δικαιολογείται και διδάσκεται ακόμα και μέσα από παιδικές εκπομπές, ταινίες, δελτία ειδήσεων και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ως στοιχείο υπεροχής και δύναμης. Η ίδια η προβολή βίαιων σκηνών οδηγεί στην ανοχή και την εξοικείωση με τη βία. Έτσι εξηγείται η απραξία των παρισταμένων στο επεισόδιο ξυλοδαρμού της μητέρας. Ευτυχώς, δυο μητέρες είχαν το θάρρος να παρέμβουν!


Η ενδοοικογενειακή βία εντείνεται σε περιόδους κρίσης. Οι όροι ζωής των λαϊκών οικογενειών επιδεινώνονται. Η εργασιακή ανασφάλεια, το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, η πολιτική που αντιμετωπίζει τη μητρότητα ως κόστος για τις επιχειρήσεις και το κράτος, αυτές οι συνθήκες δυσκολεύουν τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους. Έτσι έχουμε το φαινόμενο οι σύζυγοι να εγκλωβίζονται στο γάμο για οικονομικούς λόγους. Οι γυναίκες να μην είναι ανεξάρτητες οικονομικά και να μένουν, παρά τη θέλησή τους, σε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, παθογόνους και προβληματικές, επικίνδυνες για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Σε αυτό το έδαφος ανθίζουν η ενδοοικογενειακή βία, τα φαινόμενα και οι πρακτικές που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και η πορνεία.
Η σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή όποια άλλη μορφή βίας, υφίστανται οι γυναίκες, δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες μορφές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η πορνεία, το εμπόριο ανθρώπων, η σεξουαλική παρενόχληση. Οι γυναίκες βιώνουν την εργοδοτική και κρατική βία. Ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη βία να μην έχεις αργία ούτε μια Κυριακή για την οικογένεια και τα ενδιαφέροντά σου. Άλλες βιώνουν τη βία της απόλυσης, λόγω εγκυμοσύνης. Εργαζόμενες απολύονται γιατί τολμούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην εργασία και τη μητρότητα. Η συνδικαλιστική δράση, η απεργία αντιμετωπίζονται με το εργοδοτικό μαστίγιο και την κρατική καταστολή.
Ο δράστης πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν γενικότερα μέτρα. Το πρόσφατο περιστατικό, φέρνει στην επιφάνεια τη γύμνια των υπηρεσιών πρόληψης και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, αλλά και των παιδιών που βιώνουν τέτοια φαινόμενα.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) επαφίενται στα ευρωπαϊκά κονδύλια, με ημερομηνία λήξης για τη χρηματοδότηση των δομών πρόληψης και στήριξης κακοποιημένων γυναικών. Ανάλογη είναι η πολιτική τους για την βία κατά των μεταναστριών και προσφύγων που μένουν εγκλωβισμένες κι ανυπεράσπιστες στα hot-spots.


Οι Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ καλούν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να διεκδικήσουμε μαζί μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, απαλλαγμένη από κάθε οικονομικό, κοινωνικό καταναγκασμό. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, με δωρεάν υπηρεσίες προστασίας της οικογένειας.
Άμεσα διεκδικούμε:
• Σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα κοινωνικής δυσλειτουργίας στην οικογένεια και στο σχολείο.
• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
• Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας σε όλες τις άνεργες χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search