• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

3 Νοέμβρη 1935: Το νόθο δημοψήφισμα του Κονδύλη και η επάνοδος του Γεωργίου του Β΄

November 03, 2020 610
 
 
Ο Γεώργιος φθάνει με ατμάκατο του καταδρομικού «Έλλη» στην προβλήτα του Φαλήρου, όπου τον υποδέχεται ο Κονδύλης.
 

Μετά το τέλος του Μικρασιατικού πολέμου και τον ενταφιασμό της Μεγάλης Ιδέας το 1922 και μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου  στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν με μεγάλη συχνότητα και τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα  τόσο της φιλοβασιλικής, όσο και της βενιζελικής παράταξης κυριαρχούν Πραξικόπημα στις 10.10.1935 κατήργησε την κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη και έκανε πρωθυπουργό και αντιβασιλέα τον Γεώργιο Κονδύλη, αποτελούμενη από τον στρατηγό Παπάγο, τον πτέραρχο της αεροπορίας Ρέππα και τον Ναύαρχο Οικονόμου.

Το πραξικόπημα έδωσε τέλος στην Ε΄ Εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935 στις οποίες οι δημοκρατικές παρατάξεις δεν έλαβαν μέρος. Η δικτατορική κυβέρνηση του Κονδύλη αναγνωρίσθηκε από την Αγγλία, λόγω συμφέροντος καθώς μετά το δημοψήφισμα που θα γινόταν στις 3 Νοεμβρίου για την επάνοδο του Γεωργίου στην Ελλάδα θα εξασφάλιζε γεωπολιτικά συμφέροντα. Η πολιτική μεταβολή ανησύχησε τους αρχηγούς των δημοκρατικών παρατάξεων και αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος και στο αναμενόμενο δημοψήφισμα.

 Ο αθηναϊκός λαός άρχισε να διαμαρτύρεται και στην πρώτη διαδήλωση που έγινε στην πλατεία Συντάγματος στις 15 Οκτωβρίου η αστυνομία συγκρούστηκε με πυροβολισμούς με τους διαδηλωτές και τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός και τέσσερις διαδηλωτές. Έγιναν και πολλές συλλήψεις και οι πολίτες πέρασαν στρατοδικείο και καταδικάσθηκαν για πολλά χρόνια σε κάθειρξη.

Στο δημοψήφισμα που είχε ορισθεί για τις 3 Νοεμβρίου 1935 από την παραμονή το βράδυ φανατικοί βασιλόφρονες γέμισαν τις κάλπες με ψηφοδέλτια του ΝΑΙ που είχαν χρώμα μπλε ενώ τα ΟΧΙ ήταν κόκκινα, με αποτέλεσμα τα ψηφοδέλτια του ΝΑΙ υπέρ της βασιλείας να φτάσουν το 105%. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός Γεώργιος Σχινάς χρησιμοποίησε κάθε είδους αλχημείες προκειμένου να δικαιολογήσει τη μεγαλύτερη νοθεία από κάθε άλλη εκλογική διαδικασία. Στο δημοψήφισμα αυτό τα δημοκρατικά κόμματα κήρυξαν αποχή και δεν πήραν μέρος αλλά η αποχή δεν αναφέρθηκε πουθενά. Το μέγεθος της νοθείας φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Αττικοβοιωτία στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935 είχαν ψηφήσει 161.994 και τώρα στο δημοψήφισμα ψήφισαν 310.685. Τα επιπλέον ψηφοδέλτια είπαν ότι ήταν από μη εγγεγραμμένους δημοσίους υπαλλήλους και από στρατιωτικούς των τριών όπλων. Έτσι το πρωί της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου το υπουργείο έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Ψήφισαν 1.527.714, ΝΑΙ (βασιλεία) 1.491.992 (97,80%), ΟΧΙ (Δημοκρατία) 32.454 (2,12%).

Τελικά ο Γεώργιος με τον διάδοχο Παύλο έφτασαν στην Ελλάδα στις 25 Νοεμβρίου 1935, όπου στο Φάληρο τον περίμεναν ο Κονδύλης με όλο το επιτελείο του στρατού και της κυβέρνησης.

Ο Γεώργιος με τον διάδοχο Παύλο πριν αναχωρήσουν από το Μπρίντιζι της Ιταλίας για την Ελλάδα με το εύδρομο καταδρομικό «Έλλη» που το συνόδευαν τα αντιτορπιλικά «Ύδρα» και «Ψαρά», είχε συνομιλίες στη Ρώμη με τον βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ της Ιταλίας και τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Η απόπλευση έγινε το απόγευμα στις 23 Νοεμβρίου και τις πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου έφθασε στο Φάληρο. Την άλλη μέρα στις 26 Νοεμβρίου ο Γεώργιος δέχθηκε τον Κονδύλη στα ανάκτορα και αφού άκουσε τις απόψεις του ζήτησε να γράψει ένα βασιλικό διάταγμα για γενική αμνηστία σε όλους τους κατηγορούμενους του κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ο Κονδύλης ξαφνιάστηκε και είπε στον Γεώργιο ότι δεν μπορεί να πάρει μόνος του μια τέτοια απόφαση χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου που θα έπρεπε να συγκαλέσει. Την ίδια μέρα ο Γεώργιος δέχθηκε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη (Τζον) Θεοτόκη καθώς και τους Τσαλδάρη και Μεταξά. Όλοι σχεδόν συμφώνησαν ότι για να ηρεμήσει το τόπος θα έπρεπε να χορηγηθεί αμνηστία σε όλους τους καταδικασθέντες πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Δύο μήνες μετά στις 31.01.1936 ο Κονδύλης πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό σε ηλικία 57 ετών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search