• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Όταν ο Τσώρτσιλ εξυμνούσε τον Μουσολίνι

December 01, 2020 367

 

 

«Αν ήμουν Ιταλός θα ήμουν με όλη την καρδιά μαζί σας, από την αρχή μέχρι το τέλος, στη θριαμβευτική σας μάχη ενάντια στις βάρβαρες ορέξεις και τα πάθη του Λενινισμού».

Τα παραπάνω λόγια προς τον Μπενίτο Μουσολίνι δεν ειπώθηκαν από κάποιον γνωστό φασίστα ή ναζιστή, αλλά από τον άνθρωπο που λίγα χρόνια αργότερα πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα, του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστων Τσώρτσιλ.

 

Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ επισκέπτεται το 1927 τη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία από το 1922. Τότε ο φασισμός προσέφερε «σημαντικές υπηρεσίες» στην καπιταλιστική Δύση ενάντια «στην άβυσσο της Αριστεράς», ενάντια στο «ρωσικό δηλητήριο». Στην ομιλία του στη Ρώμη ο Τσόρτσιλ είπε απευθυνόμενος προς τον Μουσολίνι:

«Το κίνημά σας πρόσφερε υπηρεσία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο μεγάλος φόβος που διακατείχε τον δημοκρατικό ηγέτη ή ηγέτη της εργατικής τάξης ήταν η πιθανότητα να υπονομευτεί ή να υπερθεματιστεί από κάποιον πιο ακραίο από αυτόν. Φαίνεται ότι μια συνεχής μετακίνηση προς τα αριστερά, ένα είδος αναπόφευκτης διολίσθησης στην άβυσσο, ήταν το χαρακτηριστικό όλων των επαναστάσεων.

Η Ιταλία έδειξε ότι υπάρχει ένας τρόπος να παλέψεις τις ανατρεπτικές δυνάμεις, ένας τρόπος που μπορεί να κινητοποιήσει την πλειοψηφία του κόσμου, η οποία κατάλληλα καθοδηγούμενη, μπορεί να εκτιμήσει και να θελήσει να υπερασπίσει την τιμή και τη σταθερότητα των πολιτισμένων κοινωνιών. Η Ιταλία παρείχε το απαραίτητο αντίδοτο στο ρώσικο δηλητήριο. Από δω και στο εξής, κανένα μεγάλο έθνος δεν θα μείνει χωρίς το έσχατο μέσο προστασίας απέναντι στην ανάπτυξη καρκινωμάτων… Αν ήμουν Ιταλός θα ήμουν με όλη την καρδιά μαζί σας, από την αρχή μέχρι το τέλος, στη θριαμβευτική σας μάχη ενάντια στις βάρβαρες ορέξεις και τα πάθη του Λενινισμού»

* Το απόσπασμα της ομιλίας του Ουίνστων Τσώρτσιλ στη Ρώμη, που εμπεριέχεται στο βιβλίο του Τομ Μπεχάν «Arditi del Popolo Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης», δημοσιεύτηκε σε παλιότερο άρθρο του Χρήστου Αβραμίδη για το περιοδικό «Αναιρέσεις» με τίτλο “Ποιος στα αλήθεια γεννάει το φασισμό;”

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search