• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Αγέρωχοι φρουροί της Κέρκυρας τα καμπαναριά

December 06, 2020 321
Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στις Αργυράδες
 
Αγέρωχοι φρουροί της Κέρκυρας τα καμπαναριά
Είτε με τη λιακάδα του καλοκαιριού, είτε με ουρανό σκοτεινό, τα φημισμένα καμπαναριά της Κέρκυρας στέκουν πάντοτε αγέρωχα, απέναντι στον χρόνο. 
Τα καμπαναριά της Αγίας Τριάδας Αργυράδων
 
Τα καμπαναριά της Κέρκυρας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στα πυργοειδή -ή πυργωτά- που οι κάτοικοι ονομάζουν βενετσιάνικα, και στα απλά καμπαναριά, δηλαδή αυτά που έχουν διάτρητο τοίχωμα και ονομάζονται απλά φράγκικα ή πλακέ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν άμεση συνάρτηση με τον ναό, ενώ άλλα -κυρίως τα πυργοειδή- είναι τελείως ανεξάρτητα και αυτόνομα. 
Χαρακτικό για τα καμπαναριά της Κέρκυρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαρακτικό για τα καμπαναριά της Κέρκυρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πυργοειδή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι συνήθως με κόκκινο τρούλο. Το πιο γνωστό σε όλους, είναι το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα. Κτίστηκε το 1590, με αρχιτεκτονικό ρυθμό μονόκλινης βασιλικής. Μοιάζει με εκείνο του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία. Είναι ύψους 40 μέτρων, έχει επτά καμπάνες και το μεγάλο μπλε ρολόι του συμβολίζει για τους Κερκυραίους «τους χτύπους της καρδιάς της πόλης». Το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη του νησιού, είναι το έμβλημα και το σημείο αναφοράς της Κέρκυρας, ενώ λόγω του ύψους διακρίνεται από κάθε σημείο της πόλης.
Χαρακτηριστικό πυργοειδές καμπαναριό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαρακτηριστικό πυργοειδές καμπαναριό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  
Τα καμπαναριά με το διάτρητο τοίχωμα, που είναι πλακέ, έχουν υιοθετήσει τα κερκυραϊκά στοιχεία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και αποτελούνται από τρία μέρη, το κατώτερο, που είναι συνήθως αδιάρθρωτο και τις δύο διάτρητες ζώνες που τοποθετούνται οι καμπάνες. Γνωστό σε όλους το καμπαναριό της Παναγίας της Βλαχέρνας απέναντι από το Ποντικονήσι και των Αγίων Πατέρων στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, που σήμερα χρησιμοποιείται ως Βυζαντινό Μουσείο της Μητρόπολης, που σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία το καμπαναριό αναμορφώθηκε το 1768.
  
Τα καμπαναριά του νησιού ξεδιπλώνουν μία ιστορία εκατοντάδων ετών
   
Το καμπαναριό του Αγίου Αντωνίου, με την ιδιαίτερη επτανησιακή Αρχιτεκτονική ανοικοδομήθηκε το 1753, ενώ στοιχεία αναφέρουν ότι πρωτοκτίστηκε τον 15ο αιώνα.
Ενα τυπικό φράγκικο (απλό) καμπαναριό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα τυπικό φράγκικο (απλό) καμπαναριό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πυργοειδές καμπαναριό της Υ.Θ. Σπηλαιώτισσας κτίστηκε το 1577, ενώ ένα από τα ψηλότερα καμπαναριά του νησιού, είναι αυτό που βρίσκεται στο προάστιο της πόλης στον Ποταμό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Βαρβάρου που χτίστηκε το 1603, σε πυργοειδές σχήμα.
   
Ιστορικό είναι και το καμπαναριό του Αγίου Ιωάννη. Κτίστηκε το 1480. Σε αυτόν ιεράτευσε ο μεγάλος της εκκλησίας διδάσκαλος Νικηφόρος Θεοτόκης, ενώ εκκλησιάζονταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
   
  Εξέχουσα θέση, μεταξύ των ιδιαίτερων καμπαναριών της Κέρκυρας, έχει το καμπαναριό της κατεστραμμένης από τους βομβαρδισμούς Καθολικής Εκκλησίας, της Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας Annunciata (Ανουντσιάτα) στην Παλιά Πόλη. Ο καθολικός ναός κτίστηκε στα τέλη του 14 ου αιώνα. Εκεί βρισκόταν τα λείψανα των πεσόντων της ναυμαχίας της Ναυπάκτου του 1571, σήμερα διασώζεται μόνο το επιβλητικό καμπαναριό.
Το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας Annunciata / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   
   Το καμπαναριό της Ιεράς Μονής της Παναγιάς της Πλατυτέρας, που βρίσκεται και ο τάφος του Καποδίστρια και των περισσότερων μητροπολιτών της Κέρκυρας, ανεγέρθη το 1864. Το ύψος του φτάνει τα 28 μέτρα, είναι πυργοειδές με τρούλο, ενώ οι καμπάνες του κατασκευάστηκαν το 1868 στη Βενετία.
   
   Το παλιότερο καμπαναριό του νησιού, είναι στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στην ομώνυμη περιοχή της Κέρκυρας. Κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα και είναι επηρεασμένο από τους ιταλικούς ρυθμούς.
   
   Το καμπαναριό στον βυζαντινό ναό του Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου στη Γαρίτσα αποτελεί επίσης, ένα μοναδικό βυζαντινό οικοδόμημα.
   
   Στην ύπαιθρο του νησιού, τα καμπαναριά που ξεχωρίζουν είναι το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα που χτίστηκε το 1347 και τα καμπαναριά που σώζονται στην Παλιά Περίθεια, που παρότι έχει πλήρως εγκαταλειφθεί, τα τρία καμπαναριά, του Αγίου Σπυρίδωνα (1754), του Αγίου Ιακώβου (1506), και ένα τρίτο άγνωστης εκκλησίας επηρεασμένο αρχιτεκτονικά από την ενετική κουλτούρα, στέκουν εκεί μην αφήνοντας το χρόνο να «ξεθωριάσει» την ιστορία του μικρού χωριού.
Το φράγκικο καμπαναριό στην Εβραϊκή συνοικία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το φράγκικο καμπαναριό στην Εβραϊκή συνοικία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   
   Το ιδιαίτερο κοινό χαρακτηριστικό των καμπαναριών της Κέρκυρας, είναι ότι δε παρασύρθηκαν από τη «μόδα» του ηλεκτρονικού ήχου και της σύγχρονης εποχής.
   
   Τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα οι καμπάνες της Κέρκυρας συνθέτουν τη δική τους μελωδία. Η κάθε μία ξεχωριστά δίνει το δικό της κονσέρτο, τη δική της συμφωνία που ακόμη και ο Μπετόβεν θα ζήλευε το άκουσμά τους, μάλιστα στα χωριά ο ήχος του καμπαναριού είναι διαφορετικός, το πρωί από το μεσημέρι και το απόγευμα από το βράδυ.
Το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Παναγίας Πλατυτέρας στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Παναγίας Πλατυτέρας στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   
   Όσο για αυτούς που θα καταφέρουν, μέσω της εσωτερικής σκάλας, να φτάσουν στα πανύψηλα καμπαναριά και να χτυπήσουν ταπεινά και με ρυθμό, τις βαριές καμπάνες, θεωρούνται, από τους Κερκυραίους, οι ευλογημένοι.
  
   Παρά το πέρας των ετών τα εκατοντάδες μοναδικά καμπαναριά της Κέρκυρας, μένουν άφθαρτα στον χρόνο. Αποτελούν για τους εικαστικούς σημεία έμπνευσης, αποτελούν για τους επισκέπτες μοναδικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, αποτελούν για τους περαστικούς σημεία προσανατολισμού και για τους ντόπιους τους φρουρούς του νησιού που κρύβουν τα δικά τους μυστικά και διαφυλάσσουν για αιώνες την ιστορία της Κέρκυρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search