Print this page

Ιστορικό ΒΙΝΤΕΟ του 1908 με κερκυραϊκό συρτό

January 24, 2021 454
 
 
Ένα ιστορικό ΒΙΝΤΕΟ δημοσίευσε ο ακούραστος ερευνητής της κερκυραϊκής παράδοσης και ιστορίας και πρώην Νομάρχης Κέρκυρας, ο Στέφανος Πουλημένος. Πρόκειται για ένα ΒΙΝΤΕΟ μικρής διάρκειας  στο οποίο καταγράφεται ο κερκυραϊκός συρτός και μάλιστα σε τριάδες που γυρίστηκε στο Γαστούρι - Αχίλλειο
 
Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Πουλημένου
 
ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥΣ
Ο κερκυραϊκός συρτός χορός (σε τριάδες), στο ΓΑΣΤΟΥΡΙ - ΑΧΙΛΛΕΙΟ, το 1908!
Η παλαιότερη μικρής διάρκειας (μερικών δευτερολέπτων) ταινία στην οποία καταγράφεται ο κερκυραϊκός συρτός και μάλιστα σε τριάδες, γυρίστηκε στο Γαστούρι - Αχίλλειο, με αφορμή κάποια εκδήλωση προς τιμήν του κάιζερ Γουλιέλμου της Γερμανίας, πιθανότατα το 1908.
Τον χορό, δυστυχώς χωρίς ήχο, συνοδεύει ένα βιολί, όπως ακριβώς και στη γνωστή φωτό του Fred Boissonnas, του 1903.
Προηγείται ένας άνδρας χορευτής με όμορφα τσαλίμια και ακολουθούν σε τριάδες οι γυναίκες του Γαστουριού με τις αυθεντικές παραδοσιακές τους ενδυμασίες, που δεν είναι όλες ίδιες, με τους χαρακτηριστικούς κεφαλόδεσμους της Μέσης Κέρκυρας, αλλά χωρίς χωρίς άνθη, φτερά και πούπουλα!
Το μικρό απόσπασμα της ταινίας, γυρισμένης με χειροκίνητη κινηματογραφική μηχανή, προέρχεται από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο ΑΧΙΛΛΕΙΟ, Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ, παραγωγής της Αγγελικής Βλάχου.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media