• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Στη Βουλή η αποψίλωση δασικής έκτασης στον Ερημίτη

January 29, 2021 2908

Την Τετάρτη 27/1/2021 εμφανίστηκαν και ξεκίνησαν εργασίες μπουλντόζες στην περιοχή του Ερημίτη, στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν το Τοπικό Συμβούλιο Σινιών, τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς οι μπουλντόζες αποψίλωναν δασική έκταση. Σε αίτημα των εκπροσώπων και των μηχανικών του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, οι υπεύθυνοι του έργου δεν επέδειξαν κάποια άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες. Το αποτέλεσμα ήταν να αποψιλωθούν στην περιοχή περίπου 10ο στρέμματα δασικής έκτασης.
Οι μηχανικοί του έργου δεν εμφανίστηκαν ούτε την επόμενη μέρα για να επιδείξουν τις άδειες και τα σχετικά έγγραφα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δήλωσε ότι έχουν άδεια για τη δημιουργία αντι-πυρικής ζώνης προστασίας, αλλά όχι για την αποψίλωση στην οποία έχουν προχωρήσει. Με έρευνα που έγινε από μηχανικούς και δικηγόρους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, φάνηκε ότι κατόπιν απαί-τησης του Ναυτικού, ζητήθηκε από την εταιρεία να δημιουργήσει μια ζώνη αντιπυρικής προστασίας γύρω από το νέο Ναυτικό Φυλάκιο, πλάτους 3 μέτρων και να κλαδευτούν μερικά δέντρα για να υπάρχει ορατότητα από το φυλάκιο. Με πρόφαση αυτή την άδεια προχώρησαν σε μεγάλης έκτασης καταστροφή για να προχωρήσουν χωρίς αντιδράσεις τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Η αστυνομία που πήγε να ελέγξει αν υπάρχει άδεια και η Δασική Υπηρεσία που βρέθηκε εκεί για να δει και να εκτιμήσει την ζημιά, τους βρήκαν να κάνουν εργασίες σε άλλο μέρος του κτήματος, το οποίο δεν είναι δασική, αλλά αγροτική έκταση με ελαιόδεντρα, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τις αρμόδιες αρχές. Έγινε όμως επιτόπιος έλεγχος από τη Δασική Υπηρεσία και αναμένεται το πόρισμα για το μέγεθος της καταστροφής στη δασική έκταση.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία περιοχή που έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού ως προστατευόμενο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη που ήδη είχε διαταραχτεί από τη φωτιά, που είχε κατακάψει πυρκαγιά το προηγούμενο καλοκαίρι, έρχονται να το καταστρέψουν για μια ακόμα φορά, οι «ήπιας ανάπτυξης» μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου “KassiopiProject”.
Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση «εμβληματικών» επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, είναι ο ηθικός αυτουργός κάθε καταστροφής. Ο πρωθυπουργός που εγκαινίασε τις εργασίες της εταιρείας, ο υπουργός ανάπτυξης που πήρε τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης από την Τοπική Διοίκηση στο υπουργείο, όλες οι κυβερνήσεις που τάσσονται υπέρ της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό, για την αποψίλωση και την οικολογική καταστροφή που συντελείται στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτές είναι οι εμβληματικές επενδύσεις, εμβληματικές στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ερωτάται ο κύριος υπουργός:
1.Αν είναι σε γνώση του το πόρισμα της δασικής υπηρεσίας για το μέγεθος της καταστροφής;
2.Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που αποψιλώθηκε, αλλά και εκείνο που κάηκε το καλοκαίρι και ώστε την ευθύνη για την αναδάσωση να αναλάβουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, με την συνδρομή του οικείου Δήμου και των τοπικών οργανώσεων που παλεύουν για τη σωτηρία του Ερημίτη;
3.Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και εργασίες στην περιοχή;
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search