• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Η κολώνα του Ντούγκλα στην πόλη της Κέρκυρας

February 13, 2021 1463

 

Τον οβελίσκο του Ντούγκλας, γνωστό με την ονομασία «κολώνα του Ντούγκλα», τον συναντάμε στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου της Δημοκρατίας και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην πόλη της Κέρκυρας.

Ο Άγγλος Sir Howard Douglas διετέλεσε αρμοστής των Ιονίων Νήσων από το 1835-1841. Αν και υπήρξε ανένδοτος στις διάφορες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που του πρότειναν οι βουλευτές της 4ης Ιονίου Βουλής, έκανε αρκετά δημόσια έργα. Από τα σημαντικότερα ήταν η ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης, η κατασκευή ψυχιατρείου και πτωχοκομείου, η ίδρυση του Ιονίου Γυμνασίου και της Ιονικής Τράπεζας καθώς και η λειτουργία της τηλεγραφικής υπηρεσίας. Επίσης ανέγειρε φυλακές και κατασκεύασε το δημοτικό νεκροταφείο της Γαρίτσας και των Καθολικών. Η πολιτεία αποφάσισε να τον τιμήσει με το αναμνηστικό οβελίσκο στην Άνω πλατεία απέναντι από την θέση που βρίσκεται σήμερα ο ανδριάντας του Καποδίστρια, πάνω από το Ν.Α.Ο.Κ.

Φωτό: Θεόδωρος Μεταλληνός, wikipedia

Το 1907 λόγω καθίζησης του εδάφους κατακρημνίστηκε και μεταφέρθηκε εκεί που είναι σήμερα οπού αναστηλώθηκε από τον εργολάβο Ανδρέα Σγούρο. Κατά τον τελευταίο πόλεμο υπέστη σημαντικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε. Το 1956 και 1963 που ανακατασκευάστηκε η παραλιακή Λεωφόρος της Γαρίτσας στη σημερινή της μορφή, αφαιρέθηκαν τα κιγκλιδώματα που είχε και επεκτάθηκαν τα κράσπεδα ολόγυρα από το μνημείο. Στις τρεις πλευρές της βάσης είναι τοποθετημένα χάλκινα ανάγλυφα, έργα του Κερκυραίου γλύπτη Ι. Καλοσγούρου. Τ’ανάγλυφα παριστάνουν: το ένα την Κέρκυρα, το άλλο το οικόσημο του Ντούγκλας και το τρίτο το διάδημα του. Στην τέταρτη πλευρά υπάρχει Ελληνική επιγραφή στην αρχαϊκή γλώσσα την οποία συνέταξε το 1843 ο καθηγητής φιλοσοφικής της Ιονίου Ακαδημίας Χριστόφορος Φιλητάς και αναφέρεται στις ευεργεσίες του αρμοστή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΦΩΤΟ Από το f/b Σπύρος Σουέρεφ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search