• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 20 Μαρτίου 1921

March 20, 2021 830

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

 

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν αναμονή του ‘’τελικού κτυπήματος’’ στο Εσκή-Σεχήρ ο ‘’εχθρός περισφίγγεται’’ και η σκληρότητα του πολέμου καταγράφεται στα δημοσιογραφικά κείμενα. Παρά την προ 24ωρου΄παραδοχή Γούναρη ότι το Βενιζελικό κόμμα είναι ‘’νομιμόφρων κοινοβουλευτική δύναμη’’, ο αντιβενιζελικός Τύπος συντηρεί το διχαστικό κλίμα, ενώ στα πρωτοσέλιδα συνεχίζονται τα άρθρα για τη σημασία της ελληνο-σερβικής συμμαχίας στο πλαίσιο ενδεχόμενων εξελίξεων στη Βαλκανική.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΗΤΗΘΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ
«Δύναμαι να σας ανακοινώσω το σπουδαιότατον γεγονός της επιτεύξεως οριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, καθ’ ην η τελευταία αύτη παραιτείται ανεπιφυλάκτως πάσης αξιώσεώς της επί της Σμύρνης»
Η ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Η μεταξύ των δύο γειτόνων χωρών Συνθήκη δεν δύναται να κριθή ως αποτέλεσμα προτιμήσεως, ούτε διά την Σερβίαν ούτε διά την Ελλάδα… Και μόνη η κατανόησις των αμοιβαίων συμφερόντων, θα ήτο ο ασφαλέστερος οδηγός δι’ αμφότερα τα κράτη»

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ ΘΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ
«Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος κ. Δ. Γούναρης εδήλωσεν εις τον ‘’Εσπερινόν Ταχυδρόμον’’ του Μιλάνου ότι πραγματοποιουμένων των αντικειμενικών σκοπών, εις ους αποβλέπει η νέα στρατιωτική προσπάθεια ημών, αι συνεννοήσεις προς διακανονισμόν της μετά των Τούρκων διαφοράς θέλουσι διεξαχθή απ’ ευθείας μεταξύ Ελλάδος και της Τουρκικής κυβερνήσεως της Κωνσταντινουπόλεως άνευ της μεσολαβήσεως τρίτων… Οπωσδήποτε η ειρήνη θέλει προέλθη εκ της απ’ ευθείας συνεννοήσεως μεταξύ των διαμαχομένων και θέλει υπαγορευθή αύτη κατά τας γενικάς γραμμάς παρ’ εκείνου όστις θα είνε ο νικητής»

ΕΘΝΟΣ

ΝΕΑΙ ΘΥΣΙΑΙ, ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Απατώνται δε πολύ οι Τούρκοι, αν φαντάζωνται, ότι η Ελλάς θα δεθή πλέον να επαναλάβη την συζήτησιν, όχι επί της βάσεως της τεθείσης εν Λονδίνω, αλλά κ’ επί της βάσεως αυτής της συνθήκης των Σεβρών. Η Ελλάς ηναγκάσθη να πολεμήση, ηναγκάσθη να προβή εις νέας θυσίας, αι δε θυσίαι αύται, καθιερώνουν διά του τιμίου Ελληνικού αίματος νέα δικαιώματα δι’ αυτήν, των οποίων την αναγνώρισιν θα επιδιώξει παντί σθένει»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΕΡΙΣΦΙΓΓΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΗΝ
Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΥΚΛΩΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΠΡΟΣ ΠΛΕΥΡΟΚΟΠΗΣΙΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΩΝ ΥΨΩΜΑΤΩΝ ΙΝ-ΕΪΝΟΥ. ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΧΘΡΙΚΑ ΝΩΤΑ
«Ό,τι δεν επέτρεψαν εις τα Ελληνικά συντάγματα η φύσις του εδάφους να γίνη κατά την εξέλιξιν των πρώτων επιθέσεων, επεδιώχθη κατά την τελευταίαν φάσιν του προ του Εσκή Σεχήρ συνεχιζομένου αγώνος. Ο εχθρός, εφ’ όσον η κίνησις αύτη επέτυχε, τίθεται εις δυσχερή θέσιν»
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΤΟ ΜΑΡΟΚΟΝ ΚΑΙ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ.
Διαλέξεις Ρ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

ΕΜΠΡΟΣ

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΝΤΕΠΕΤΕΘΗ ΕΙΣ ΚΟΒΑΛΙΤΖΑΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΘΕΙΣ
ΝΕΑ ΜΑΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΙΚΟΝΙΟΥ
Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
«Θα απετέλει λοιπόν τερατώδες αδίκημα κατά της Σερβικής ευθύτητος και ειλικρινείας και ορθοφροσύνης, εάν και η ελαχίστη εδίδετο πίστις εις τα φληναφήματα εκείνα περί δήθεν Σερβο-Βουλγαρικής στρατιωτικής συμπράξεως ή προσεγγίσεως εναντίον της Ελλάδος, τα οποία εξέθρεψε και εδημιούργησε η ακαταπόνητος Βουλγαρική προπαγάνδα, φανταζομένη εν τη κουτοπονηρία της ηθικήν εκπτόησιν εν Ελλάδι κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν… Όσο και αν το θέλουν, η ειρήνη εις τα Βαλκάνια δεν θα απειληθή ούτε θα διαταραχθή…
Ο εχθρός όστις έπληξε και Σερβίαν και Ελλάδα, είνε ο αυτός… Προς εξουδετέρωσιν αυτού του κοινού κινδύνου ισχυρός παράγων είνε η Ελληνο-Σερβική Συμμαχία»

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΘΑ Ν’ ΑΝΑΤΡΕΨΩΜΕΝ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗΝ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
«…αφού την Συνθήκην των Σεβρών την εποδοπάτησαν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί των, ημείς την ΣΧΙΖΟΜΕΝ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΜΑΣ, την καθιστώμεν ανύπερκτον και δημιουργούμεν διά των θυσιών μας και της ικανότητός μας ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ… Καθίσταται επιτακτικώς αναγκαία και επιβαλλομένη η κατάληψις ει δυνατόν όχι μόνον της Κων/πόλεως, αλλά και όσον το δυνατόν μεγαλειτέρου μέρους του υπολειφθέντος Τουρκικού Κράτους. Και μόνον όταν γίνωμεν κύριοι του Τουρκικού κράτους … τότε θα υπαγορεύσωμεν ημείς την ειρήνην προς την Τουρκίαν χωρίς να επιτρεψωμεν την μεσολάβησιν τρίτων. Θα υπαγορεύσωμεν την ειρήνην, όχι των Αθηνών, ούτε της Σμύρνης, αλλά την ειρήνην της Κων/πόλεως»
ΚΟΒΑΛΙΤΣΑ
«Η Κοβαλίτσα κατελήφθη, αφού τα πρανή της και αι τάφροι της, τα συρματοπλέγματα και τα πυροβολεία της εκαλύφθησαν υπό πτωμάτων»
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΑΠΟΡΡΗΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσ/νικη

ΕΣΤΙΑ

Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΝ ΙΤΑΛΙΑ
«Από την Ιταλίαν, επομένως, υποθέτομεν ότι θ’ αρχίση ο κ. Γούναρης να εργάζεται διά να πείση ότι, μετά τα’ αποτελέσματα της Ελληνικής επιθέσεως εν Μ. Ασία, η Ελλάς δεν είνε δυνατόν πλέον ν’ αρκεσθή εις ό,τι εζήτει πρό της επιθέσεως ταύτης… Δεν είνε δυνατόν να δεχθή πλέον η Ελλάς ό,τι θα εδέχετο πριν να υποστή τας θυσίας, τας οποίας υφίσταται αυτήν την στιγμήν.
ΒΔΕΛΥΡΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ
«Ξένος δημοσιογράφος, αδιάφορος φυσικά, προς την εθνικήν μας φιλοτιμίαν, μεταδίδει εις μίαν Ελληνικήν εφημερίδα τας σπερμολογίας της Αγκύρας ότι ο Κεμάλ εφωδιάσθη υπό Ελλήνων αξιωματικών και δι’ Ελληνικού πλοίου. Και η Ελληνική εφημερίς […] επανέρχεται σήμερον εις το βδέλυγμα αυτό και το αποδίδει εις αξιωματικούς Βενιζελικούς… Η Κυβέρνησις έχει υποχρέωσιν να υπερσπίση την τιμήν του στρατού»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΦΙΓΓΟΝΤΑ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ. ΠΡΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΘΑ ΔΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΜΑΧΗΝ
ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΕΡΔΙΖΟΜΕΝ ΕΔΑΦΟΣ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΧΕΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
«Αι τουρκικαί εφημερίδες αδυνατούν να πιστεύσουν την κατάληψιν του Αφιόν Καρά Χισάρ, ή μάλλον προσποιούνται, ότι δεν πιστεύουν, συμβουλεύουν δε αδιακόπως τους αναγνώστας των να μη πιστεύουν και αυτοί….
ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ
«Είνε προφανές ότι ο Νυπλέ έπεσε θύμα των ψευδολογιών των κεμαλικών, μεγαλοποιών τας δυνάμεις και την ζωτικότητα αυτών και παριστών τους Έλληνας απάτριδας, πωλούντας τα ίδιά των πυρομαχικά εις τους εχθρούς των»

ΠΑΤΡΙΣ

Η ΛΗΞΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΦΑΣΕΩΣ. ΤΑ ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
«Ο της Σμύρνης τηλέγραφος μας μεταδίδει καθ’ εκάστην διά λακωνικών ανακοινωθέντων του Ελληνικού Στρατηγείου τα αθάνατα κατορθώματα του ενδόξου και ηρωικού στρατού μας… Τα ιστορικά πλέον γεγονότα μαρτυρούσιν ότι, από της αποβιβάσεως των Ελληνικών στρατευμάτων εν Σμύρνη, ταύτα παντού νικηφόρα και τροπαιούχα προελαύνουσιν όταν τοις επιτραπή. Τουναντίον ο αντίπαλος, πλήν των αγρίων και ατίμων σφαγών γυναικοπαίδων και αόπλων ακάκων χριστιανικών υπηκόων των πληθυσμών, ουδεμίαν άλλην οριστικήν έχει να επιδείξη επιτυχίαν»

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ.
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ‘’ΚΛΑΡΙΤΖΕΣ’’. Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΑΠΟΣΤΟΛΑΣ
«Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, αποβιβαζομένη επί Βρεττανικού εδάφους, έτυχε της επισήμως φιλόφρονος υποδοχής, την οποίαν η Αγγλική Κυβέρνησις επεδαψίλευσεν εις όλας εν γένει τας Αντιπροσωπείας, των εις τας δύο συγχρόνους σχεδόν Διασκέψεις προσκληθέντων κρατών»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΝ
«Το κράτος των αστών κατιδόν ότι η πλουτοκρατία είναι ανίσχυρος πρό της ωργανωμένης δυνάμεως των εργατών είχαν εισαγάγει νόμον περί επιστρατεύσεως των απεργούντων σιδηροδρομικών υπαλλήλων και εργατών… Τούτο είναι το σκάνδαλον. Σκάνδαλον πολιτικόν πολιτείας παραβαινούσης κάθε νόμον, φερομένης ανίσως προς τους πολίτας εν τη επιβολή των στρατιωτικών υπηρεσιών, συλλαμβανούσης πολίτας μη υποκειμένους εις σταρτιωτικάς υποχρεώσεις, μόνο διότι είναι σιδηροδρομικοί. Σκάνδαλον κοινωνικόν, της αστικής τάξεως εμφανιζομένης εν όλη της τη λευκή δικτατορία»
Η ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΣΚΡΙΠ

ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ
ΕΓΚΥΡΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΣΜΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΝΑ ΕΓΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
Η ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ
«Ό,τι αποκαλύπτει ο Ολλανδός δημοσιογράφος περί των ενεργειών των βενιζελικών, κατά τας χθεσινάς ανακοινώσεις του προς το ‘’Σκριπ’’, αποτελούν μίαν καταγγελίαν τόσον φοβεράν και τόσον αποτροπαίαν, ώστε δεν πρέπει ν’ αφήση αδιάφορον την Κυβέρνησιν… Εις την ιστορίαν την Ελληνικήν, το έγκλημα των βενιζελικών αξιωματικών θα παραμείνη στίγμα εις την στρατιωτικήν της Ελλάδος λευκότητα…»

 

ΠΗΓΗ: Συντακτική ομάδα ert.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search